Τοπικές Ειδήσεις

Νέοι κανόνες κυκλοφορίας στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου

• Στάθμευση μόνο για κατοίκους • Οι τελικές ρυθμίσεις του κανονισμού κυκλοφορίας

Στη Διαύγεια αναρτήθηκε χθες η απόφαση για την κυκλοφοριακή διαχείριση και τη βιωσιμότητα του σημαντικότερου ιστορικού πυρήνα της Ρόδου, της Μεσαιωνικής Πόλης.
Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου ενέκρινε στις 6 Μαΐου 2025, κατά την 20ή τακτική συνεδρίαση, την τροποποίηση του Κανονισμού Ελέγχου Κυκλοφορίας στη Μεσαιωνική Πόλη. Η απόφαση αποτελεί πλέον το νέο νομικό και λειτουργικό πλαίσιο που θα καθορίζει την πρόσβαση, στάθμευση και κυκλοφορία στους δρόμους και τις πλατείες της ΜΠ.
Η Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου, ενταγμένη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988, αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορική ταυτότητα του νησιού. Παράλληλα όμως, λειτουργεί ως ζωντανός χώρος κατοικίας, εμπορίου και τουριστικής δραστηριότητας. Αυτή η διττή φύση έχει δημιουργήσει διαρκή κυκλοφοριακή επιβάρυνση, ρυπαντικά φαινόμενα, φθορά υποδομών και κινδύνους για πεζούς.
Ο προηγούμενος κανονισμός κυκλοφορίας είχε θεσπιστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2011 (392/2011), όμως κρίθηκε ανεπαρκής ως προς την εφαρμογή και την αντιμετώπιση νέων προβλημάτων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια.

Οι νέες ρυθμίσεις αναλυτικά
1. Διεύρυνση πεζοδρομήσεων και απαγορεύσεις διέλευσης
• Νέες περιοχές χαρακτηρίζονται πεζόδρομοι από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου και από 09:00 έως 01:00:
– Πλατεία Σύμης έως Πλατεία Ευδήμου
– Πλατεία Αργυροκάστρου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Μουσείου
– Οδός Ιπποτών (πλήρης απαγόρευση)
– Οδοί Απελλού, Ερμού, Σωκράτους, Αριστοτέλους
– Πλατείες Κλεοβούλου, Ιπποκράτους, Εβραίων Μαρτύρων
– Οδός Πινδάρου έως Αλχαδέφ
Εξαιρέσεις: Μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης και υπηρεσιακά.
2. Κατοικίες – Ρυθμίσεις για καθημερινή εξυπηρέτηση
• Επιτρέπεται η στάση συγκεκριμένων ΙΧ κατοίκων για εκφόρτωση ειδών πρώτης ανάγκης από τις 19:00, χωρίς δυνατότητα στάθμευσης, στην οδό Ιπποτών και το Ρολόι.
3. Ανακατανομή θέσεων στάθμευσης
• Καταργούνται οι 24 θέσεις στην Πλ. Κλεοβούλου
• Αυξάνονται οι θέσεις στην Πλ. Πεισιδώρου από 40 σε 60
• Προστίθενται:
– 5 θέσεις έξω από την Πύλη Αρνάλδου
– 5 θέσεις στην Ακτή Σαχτούρη
– 32 θέσεις στην οδό Φιλελλήνων (εκτός ΜΠ)
– 6 θέσεις στην Πλ. Σύμης (εκτός ΜΠ)
Οι θέσεις στην Ορφέως διατίθενται αποκλειστικά σε ΑμεΑ με ειδική άδεια.
4. Νέοι χώροι για δίκυκλα
• Ορίζεται χώρος στάθμευσης μεταξύ Πύλης Αρνάλδου και Θαλασσινής Πύλης για δίκυκλα
Η υπηρεσία Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου διαπίστωσε:
• Ανεξέλεγκτη είσοδο οχημάτων σε ώρες αιχμής (βυτιοφόρα, δίκυκλα delivery, φορτηγά)
• Υπέρβαση ορίων ταχύτητας σε περιοχές με πεζούς
• Ανεπίτρεπτη στάθμευση σε πλατείες και στενά (Μουσείου, Ορφέως, Αγ. Παντελεήμονα)
• Καταστρατήγηση του κανονισμού λόγω ανεπαρκούς αστυνόμευσης.
Τα φαινόμενα αυτά προκαλούν φθορές στο λιθόστρωτο, αλλοίωση της εικόνας του μνημείου και κινδύνους τραυματισμού.
Η απόφαση βασίζεται και σε παραδείγματα από Ελλάδα και εξωτερικό:
• Πλάκα (Αθήνα) – Περιορισμένη κυκλοφορία και τουριστική αναγέννηση
• Χανιά, Ναύπλιο, Μονεμβασιά – Πλήρης απαγόρευση τροχοφόρων στο ιστορικό κέντρο
• Βαλέτα, Ντουμπρόβνικ, Εδιμβούργο – Κυκλοφορία μόνο για πεζούς ή περιορισμένα shuttle
Η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής είναι δεσμευτική αλλά χρειάζεται επικύρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα εκπονηθεί πλήρης συγκοινωνιακή μελέτη που θα προτείνει:
• Ενοποιημένο σύστημα κυκλοφορίας
• Πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό εντός/εκτός τειχών
• Μόνιμη αστυνόμευση
• Ψηφιακή διαχείριση αδειών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Αναστασιος    10.05.2025 09:30

    Πολύ ωραία!!Αλλα εκτός των κατοίκων στην Παλιά πόλη υπάρχουν επιχειρηματίες,προσωπικό και επισκέπτες για τους οποιους δεν υπάρχει κάποια αναφορά!Ενα παρκινγκ στην Ακαντια ίσως για το οποίο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και κανένας δεν ξέρει πότε θα βρει (αν βρει) τα αυτοκινητάκια που μεταφέρουν τον κόσμο!!Επισης μια ταμπέλα μόνο για το που βρίσκεται και μετά θα πρέπει να μαντέψει ο επισκέπτης που βρίσκεται!Απο τις επιχειρήσεις κανένας δεν ξέρει που θα το βρει αυτό το αυτοκινητάκι και τι ώρες πηγαινοέρχεται!Να δουλεύεις 15 ώρες και να ψάχνεις μετά μισή ώρα να βρεις το αυτοκινητάκι!Δηστυχως καμία επαφή με την πραγματικότητα αυτοί που αποφασίζουν!

Σχολιασμός άρθρου