Τοπικές Ειδήσεις

Ντίνα Σβύνου: Πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζόμενων, αλλά και των επιχειρήσεων!

Πρώτη σε ψήφους στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, η Ντίνα Σβύνου αποτελεί την επιτομή  της πολυάσχολης manager: έπαρχος, συνδικαλίστρια, πρόεδρος του ΙΤΕΠ και ξενοδόχος και επιχειρηματίας, εκτός από μητέρα δύο αγοριών!

Η Ντίνα Σβύνου με την ειλικρίνεια που την διακρίνει, στην συνέντευξή της στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ «ανοίγει τα χαρτιά της», τονίζοντας πρωταρχικά ότι στόχος της είναι να επιτυγχάνει «έμπρακτη αποτελεσματικότητα μέσα από τους ρόλους που έχω τώρα. Με μεγάλη ευθύνη οφείλω να διαχειριστώ με τον καλύτερο τρόπο τις απαιτήσεις των θέσεών μου, να αφουγκράζομαι τις ανάγκες του κόσμου, του τόπου μου και να προχωρώ σε λύσεις όπου αυτό είναι δυνατό».

Η νέα Έπαρχος Κω και Νισύρου, η οποία ανταποκρίθηκε στην  τιμητική πρόταση όπως λέει του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, συνεχίζει το σπουδαίο έργο της στο ΙΤΕΠ «σε μια προσπάθεια να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο την έρευνα, τα παραγόμενα αποτελέσματά τους και τις μελέτες μας», με τις “ευλογίες» του προέδρου του ΞΕΕ Αλέξανδρου Βασιλικού.

Η κα. Σβύνου εστιάζει ιδιαίτερα στα εργασιακά θέματα του Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι «Έχουμε περάσει από το ένα άκρο της υπερπροσφοράς εργαζόμενων (πριν το 2020) στο άκρο της υπερζήτησης εργαζόμενων. Και για να λέμε τα πράγματα ως έχουν, οφείλω να πω πως έως ένα σημείο κάποια πράγματα έπρεπε να αναπροσαρμοστούν στις σχέσεις εργοδοτών -εργαζόμενων αν και παγίως ο χώρος του τουρισμού προστάτευε τις εργασιακές σχέσεις με τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί και οι μισθοί έπρεπε να αναπροσαρμοστούν όπως και έγινε. Ομοίως το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά πολύ ενώ το έμμεσο εργοδοτικό κόστος είναι από τα υψηλότερα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το φαινόμενο της έλλειψης εργαζόμενων (βάσει έρευνας του ΙΤΕΠ, 1 στις 5 θέσεις εργασίας δεν καλύπτεται) έχει ανατρέψει την υγιή επιχειρηματικότητα, καθώς υπάρχουν τμήματα ξενοδοχείων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν και υπηρεσίες που δεν μπορούν να παραχθούν στο ποιοτικό επίπεδο που επιθυμούμε».

Και επειδή δεν «χαϊδεύει αυτιά», καταλήγει: «…ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από την ασυνέπεια αρκετών εργαζόμενων, οι οποίοι χωρίς ενημέρωση απλά δεν εμφανίζονται στην εργασία τους. Κανείς δεν προστατεύει την επιχείρηση, σε αντίθεση με την περίπτωση που ένας εργαζόμενος απολύεται. Έχει έρθει πια η ώρα να εξευρωπαϊστούμε ΚΑΙ εκεί…. Πρέπει να μπουν δικλίδες ασφαλείας πλέον ΚΑΙ προς την επιχείρηση με κυρώσεις στον ασυνεπή και προς τις δυο κατευθύνσεις».

Αναφορικά με το υπουργείο Τουρισμού τονίζει την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει, πλέκοντας μάλιστα το εγκώμιο της Όλγας Κεφαλογιάννη, αφήνει ωστόσο αιχμές για άλλα υπουργεία. Σημειώνει μάλιστα εμφατικά: «…Δεν μπορώ να εκφράσω όμως την ίδια άποψη για άλλα υπουργεία, δεδομένων μονομερών αποφάσεων που έχουν ληφθεί ερήμην των φορέων, όπως για παράδειγμα ο παραλογισμός περί ποσόστωσης σε Ελληνικά τραγούδια στου κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων ή η υπέρμετρη αύξηση στο πρώην φόρο διαμονής, νυν τέλος ανθεκτικότητας, που πλήττει ειδικά τον ξενοδοχειακό κλάδο μεταξύ όλων των καταλυμάτων διαμονής». Υπογραμμίζει δε ότι «Στόχος είναι να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος ΠΡΙΝ τη λήψη αποφάσεων μεταξύ υπουργείων και φορέων, ειδικά τώρα που η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας βρίσκεται σε στάδιο περαιτέρω ανάπτυξης».

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη αναφέρεται και στα θέματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και σε μια σειρά μείζονα θέματα που απασχολούν την ελληνική ξενοδοχία, όπως τα πνευματικά-συγγενικά δικαιώματα, η υπερφορολόγηση, το ειδικό χωροταξικό και η ασφάλεια δικαίου, τα ξενοδοχεία της «άλλης Ελλάδας», τις ανακαινίσεις εξοικονόμησης ενέργειας και τους περιορισμούς – αποκλεισμούς, κ.ά..

Και βέβαια δεν παραλείπει να κάνει ειδική αναφορά στην Κω!

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου