Ειδήσεις

Υπουργικές δεσμεύσεις για πληρωμή εφημεριών και προσλήψεις στα νοσοκομεία

Τις δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Yγείας, Ανδρέα Ξανθού, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, για άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών-υπερωριών, καθώς και την επιτάχυνση των προσλήψεων στο ΕΣΥ, απέσπασαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Επίσης, ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι η έκτακτη επιχορήγηση των νοσοκομείων για την περίθαλψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Σήμερα, το πρωί, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) πραγματοποίησε στάση εργασίας (από τις 11:00 έως τις 15:00), συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Υγείας. Απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας έχει προγραμματιστεί και στις 20 Μαΐου, με τη συμμετοχή των ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ.

Στην συνάντηση που είχε αντιπροσωπία της ΕΙΝΑΠ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ο κ. Μάρδας δεσμέυθηκε ότι στις 23 Μαΐου θα εκταμιευθεί το κονδύλι για να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα τους για το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ενώ και στην επαφή που είχαν οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ο κ. Ξανθός, επανέλαβε ότι από τις 27 Μαΐου θα αρχίσουν σταδιακά να αποπληρώνονται οι εφημερίες – υπερωρίες των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων.

«Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να πάρετε τα χρήματά σας το δυνατό συντομότερο», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Απαντώντας ο κ. Ξανθός στα αιτήματα των γιατρών για στελέχωση των νοσοκομείων, διαβεβαίωσε την ΕΙΝΑΠ ότι προχωρά άμεσα η πρόσληψη 2.000 επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί και η πρόσληψη άλλων 1.095 για θέσεις που είχαν προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ για να προχωρήσουν μέσα στο χρόνο οι προσλήψεις 4.500 γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στις δομές δημόσιας υγείας όλης της χώρας.

Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί τόνισαν στον υπουργό ότι έχουν μειωθεί κατά 15% σε σχέση με πέρυσι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και τον κάλεσαν να ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων.

«Το ποσό αυτό είναι απαραίτητο καθώς μόνο στον ‘Ευαγγελισμό’ νοσηλεύθηκαν, εφαρμόζοντας τις διατάξεις της εγκυκλίου Βορίδη, 240 ανασφάλιστοι, το κόστος των οποίων κυμάνθηκε γύρω στις 540.000 ευρώ. Αναλογιστείτε ποιο θα είναι το κόστος για την κάλυψη των ανασφάλιστων από εδώ και στο εξής σε όλη την χώρα», ανάφερε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Σιώρας, Καρδιολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ο κ. Ξαθνός εξήγησε για μια ακόμη φορά ότι οι ανασφάλιστοι παραμένουν προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και όσον αφορά την πρότασή τους για την έκτακτη επιχορήγηση, αυτή θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου