Συνεντεύξεις

Δήμος Μουτάφης: «Δεν είναι διαπραγματεύσιμα τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου»

«Όσο πολιτικά και αν βλέπει κανείς το θέμα, τα περιουσιακά δικαιώματα του Δήμου είναι απαράγραπτα και μη διαπραγματεύσιμα. Το ζητούμενο από την ακίνητη περιουσία δεν είναι αποκλειστικά και μόνο να επιφέρει έσοδα, αλλά κυρίως να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης στο νησί».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για ζητήματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία κ. Δήμος Μουτάφης.
«Η δημιουργία νέων επενδύσεων σε προνομιακές θέσεις, θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και εκμετάλλευση και του περιβάλλοντος χώρου και των όμορων επιχειρήσεων, ενισχύοντας την εικόνα του νησιού μας και την εμπορική κίνηση αυτού. Στην ουσία, το κέρδος από τα ακίνητα δεν είναι τα έσοδα αυτών, αλλά η εικόνα που δημιουργείται από την φροντισμένη εκμετάλλευσή τους», τονίζει ο κ. Δήμος Μουτάφης.
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους  πρέπει να προχωρήσουν με πολύ μεγάλη προσοχή οι διαδικασίες για την αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων όπως το Ιαλύσιον και τα Δημοτικά Λουτρά.
«Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ακίνητα, τεράστιας αξίας, με εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών και φορέων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή  η δημοπράτησή τους εάν όλα τα θέματά τους δεν βρίσκονται στην εντέλεια. Πρέπει δε να επισημάνω ότι οποιοδήποτε λάθος στην διαδικασία της δημοπράτησης, μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια δικαστική εμπλοκή που τα ακίνητα θα παραμείνουν έως και για 10 χρόνια ανεκμετάλλευτα», δηλώνει ο κ. Μουτάφης.
Ο κ. Μουτάφης αναφέρεται και  στον τρόπο λειτουργίας της παράταξης του κ. Φώτη Χατζηδιάκου, που αντιμετωπίζει ενωμένη μέσα από δημιουργικό διάλογο κάθε πρόβλημα που απασχολεί το νησί.
Η συνέντευξη του κ. Δήμου Μουτάφη, αναλυτικά:

• Πως εξελίσσεται η διαδικασία με την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων; Πότε θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την μίσθωση του δημοτικού αναψυκτηρίου στην Ιαλυσό;
Xαίρομαι που αρχίζετε με αυτή την ερώτηση, καθ’ ότι η Ιαλυσός είναι ο τόπος καταγωγής μου και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα του αναψυκτηρίου (ας το λέμε καλύτερα καφετέρια), που μπορεί να αναμορφώσει πλήρως την πλατεία της. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει την διοικητική διαδικασία για την εκμίσθωση της καφετέριας της Πλατείας Αποστολίδη στην Ιαλυσό και θα περάσει ως θέμα από το προσεχές δημοτικό συμβούλιο για έγκριση, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διοικητική διαδικασία. Πρόκειται για ένα ακίνητο, το οποίο αν και μικρό, μπορεί να δώσει μία νέα ώθηση και δυναμική στην εμπορική ανάπτυξη της Ιαλυσού. Η θέση της καφετέριας, μπορεί να την καταστήσει κέντρο της εμπορικής κίνησης της Ιαλυσού και να αναμορφώσει ριζικά την χρήση και την εικόνα της πλατείας,  αφού θα συγκεντρώνει  κόσμο κάθε ηλικίας. Επιπλέον προσδοκώ ότι η λειτουργία της καφετέριας στο κέντρο της πλατείας μπορεί να δώσει ώθηση και σε επιχειρηματίες όμορων εμπορικών καταστημάτων, να τολμήσουν να επενδύσουν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθιστώντας έτσι την πλατεία της Ιαλυσού, κέντρο αναφοράς στη διασκέδαση και ψυχαγωγία του βορείου τριγώνου του νησιού. Για φανταστείτε πόσο όμορφο θα είναι να λειτουργούν στην πλατεία καφετέριες και άλλοι χώροι στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να χαίρονται πραγματικά τον χώρο και την ομορφιά του. Όπως καταλαβαίνετε στην συγκεκριμένη μίσθωση δεν δίνω τόση βαρύτητα στα έσοδα που θα έχει ο Δήμος από το εν λόγω ακίνητο, όσο στην ανάπτυξη που μπορεί να φέρει η λειτουργία του στην περιοχή.

• Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία δημοπράτησης των μεγάλων ακινήτων του Δήμου, όπως το Ιαλύσιον, τα λουτρά και το Aκταίον;
Για τα δύο πρώτα, αντιμετωπίζουμε τεχνικές δυσκολίες ως προς την άμεση δημοπράτησή τους, στο μεν Ιαλύσιον πολεοδομικού χαρακτήρα, στα δε  Δημοτικά Λουτρά, μηχανολογικού. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ακίνητα, τεράστιας αξίας, με εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών και φορέων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η δημοπράτησή τους εάν όλα τα θέματά τους δεν βρίσκονται στην εντέλεια. Πρέπει δε να επισημάνω ότι οποιοδήποτε λάθος στην διαδικασία της δημοπράτησης, μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια δικαστική εμπλοκή που τα ακίνητα θα παραμείνουν έως και για 10 χρόνια ανεκμετάλλευτα. Ως εκ τούτου έχουμε υποχρέωση να είμαστε εμμονικά προσεκτικοί, ώστε όλα να ολοκληρωθούν ομαλά. Σχετικά με το ΑΚΤΑΙΟΝ , το εν λόγω ακίνητο δεν αντιμετωπίζει οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα και ως εκ τούτου αναμένεται άμεσα η έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης.

• Έχουμε  νεότερα  στοιχεία σχετικά με το κτιριακό συγκρότημα  της Νέας Αγοράς και τις μισθώσεις των δημοτικών καταστημάτων;
Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε συνάντηση του δημάρχου με τη διοίκηση του  Συλλόγου Καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς, παρουσία και του αντιδημάρχου κ. Γιώργου  Κακούλη, εμού και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Ρόδου, κ. Μίλτου Παγκά. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αυτό που εγώ εξέλαβα είναι ότι οι καταστηματάρχες είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη δημοτική αρχή, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που καθημερινά συναντάμε στον χώρο. Συζητήθηκε εκτεταμένα το ζήτημα του νέου κανονισμού που θα ισχύσει για όλα τα καταστήματα και επεξηγήθηκε τόσο από εμένα όσο και από τον δήμαρχο το ζήτημα της νομικής πολυπλοκότητας που παρουσιάζει η ανανέωση των συμβάσεων. Πιστεύω όμως ότι ήδη οι καταστηματάρχες έχουν κατανοήσει τις προθέσεις της δημοτικής αρχής για τάξη και ισότητα εντός του χώρου και θα συνεργαστούν άψογα μαζί μας.

• Πόσο σημαντική είναι  για το Δήμο Ρόδου στη σημερινή εποχή η αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει; Η κίνηση αυτή θα δώσει οικονομική ανάσα άμεσα στο Δήμο ή όχι;
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, σχετικά με τα έσοδα που μπορεί να επιφέρει στον Δήμο η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Είναι προφανές, ότι όσο προνομιακά και αν είναι τα μισθωμένα ακίνητα, τα μισθώματά τους όχι μόνο δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις τεράστιες οικονομικές ανάγκες του Δήμου που είναι άμεσες και πιεστικές, αλλά ούτε καν να τις αποσυμφορήσουν. Ως εκ τούτου, το ζητούμενο από την ακίνητη περιουσία δεν είναι αποκλειστικά και μόνο να επιφέρει έσοδα, αλλά κυρίως να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης στο νησί. Η δημιουργία νέων επενδύσεων σε προνομιακές θέσεις, θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και εκμετάλλευση και του περιβάλλοντος χώρου και των όμορων επιχειρήσεων, ενισχύοντας την εικόνα του νησιού μας και την εμπορική κίνηση αυτού. Στην ουσία, το κέρδος από τα ακίνητα δεν είναι τα έσοδα αυτών, αλλά η εικόνα που δημιουργείται από την φροντισμένη εκμετάλλευσή τους.

• Πως αποτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία της δημοτικής αρχής; Έχουν γίνει  ουσιαστικά βήματα για την υλοποίηση του προγράμματος της παράταξης;
Φυσικά και έχουν γίνει βήματα, τόσο για την πρόοδο της Ρόδου, όσο και για την υλοποίηση του προγράμματος. Οι όποιες κινήσεις και παρεμβάσεις μας είναι μέσα στα όρια του χρονοδιαγράμματος που είχαμε θέσει και βλέπω ότι αυτό γίνεται αντιληπτό και από τους πολίτες. Αυτό όμως το οποίο με ικανοποιεί περισσότερο απ’ όλα είναι ο τρόπος λειτουργίας της παράταξης, η οποία αντιμετωπίζει ενωμένη μέσα από δημιουργικό διάλογο κάθε πρόβλημα που απασχολεί το νησί μας. Πότε δεν φανταζόμουν ότι 29 άνθρωποι μπορούν να ενωθούν και να δουλέψουν τόσο αποτελεσματικά, γεγονός που μου προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση κατά την εμπλοκή μου στα κοινά πράγματα.

• Ποιά είναι η άποψή σας για την  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα δεσμευθούν οι πόροι όλων των οργανισμών του δημοσίου; Με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα πόσο  εύκολο είναι πλέον να προσφέρουν υπηρεσίες οι Δήμοι  στους πολίτες;
Είναι προφανές ότι έχω την χειρότερη άποψη σχετικά με την εν λόγω πράξη. Αποτελεί μία ενέργεια σαφώς μονομερή, αντιδημοκρατική και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, σχετικά με την συνέχεια των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν. Ας μην χανόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις και θεωρητικές αναλύσεις, τα πράγματα είναι απλά. Με την ίδια ευκολία που υποχρεωτικά δεσμεύονται τα χρήματα των Δήμων, μπορούν αύριο να δεσμευτούν τα χρήματα των επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Είναι πολύ επικίνδυνο, υπό την πρόφαση «της σωτηρίας της χώρας», να παρακάμπτονται συνταγματικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, και να υποχρεώνουμε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που χαίρουν συνταγματικά, αυτοδιοικητικής και περιουσιακής αυτοτέλειας, να προβαίνουν σε αναγκαστικές τοποθετήσεις των περιουσιακών τους στοιχείων. Όσο πολιτικά και αν θες να δεις το θέμα, τα ανωτέρω δικαιώματα είναι απαράγραπτα και μη διαπραγματεύσιμα.

• Με βάση τις αρμοδιότητες που  έχουν ανατεθεί ποιοί οι στόχοι που θέτετε τώρα;
Ο κύριος στόχος μου είναι να βρεθεί η σωστή νομική λύση για την ανανέωση των μισθωτικών συμβάσεων. Μέσα από την κατάρτιση νέων συμβολαίων, πλήρως στηριζόμενων στις νέες νομοθετικές διατάξεις, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε με τον πληρέστερο τρόπο την δημοτική περιουσία και την είσπραξη των μισθωμάτων αυτής. Επίσης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η δημοπράτηση των στεγάστρων των στάσεων της ΡΟΔΑ  που θα γίνει στο προσεχές διάστημα και ως επόμενο στόχο θέτω το «Ιαλύσιον», μετά την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου