ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανελλήνιες 2022: Αλλαγές στο μηχανογραφικό και στις θέσεις των εισακτέων – Χιλιάδες υποψήφιοι εκτός πανεπιστημίων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πανελλήνιες

Μόνο η ανα­κοί­νω­ση του αριθ­μού των ει­σα­κτέ­ων στα πα­νε­πι­στή­μια για το 2022, απο­μέ­νει, ώστε οι υπο­ψή­φιοι να γνω­ρί­ζουν όλα τα δε­δο­μέ­να για τις πα­νελ­λα­δι­κές, οι οποί­ες φέτος θα ξε­κι­νή­σουν στις 3 Ιου­νί­ου και θα ολο­κλη­ρω­θούν στις 10 Ιου­νί­ου για τον κύριο όγκο των υπο­ψη­φί­ων (ημε­ρή­σια και εσπε­ρι­νά ΓΕΛ).

Στις 17 Ιου­νί­ου θα ολο­κλη­ρω­θούν ο εξε­τά­σεις για τα ΕΠΑΛ και θα λή­ξουν ορι­στι­κά στις 30 του μήνα με τις εξε­τά­σεις στα ει­δι­κά μα­θή­μα­τα. Και η φε­τι­νή χρο­νιά των πα­νελ­λα­δι­κών σί­γου­ρα δεν μπο­ρεί ν΄ αντι­με­τω­πι­σθεί με αι­σιο­δο­ξία από τους μα­θη­τές και τις οι­κο­γέ­νειες τους καθώς είναι απο­λύ­τως βέ­βαιο ότι χι­λιά­δες υπο­ψή­φιοι θα μεί­νουν εκτός ΑΕΙ, λόγω κυ­ρί­ως της ΕΒΕ, η εφαρ­μο­γή της οποί­ας δεν θα τους επι­τρέ­ψει να κα­τα­θέ­σουν μη­χα­νο­γρα­φι­κό.

 

Η δυ­σκο­λία φέτος δεν θα αφορά μο­νά­χα στους υπο­ψή­φιους με χα­μη­λές επι­δό­σεις αλλά και αυ­τούς με υψη­λές βαθ­μο­λο­γί­ες οι οποί­οι στο­χεύ­ουν σε καλές σχο­λές των κε­ντρι­κών πα­νε­πι­στη­μί­ων Αθή­νας, Θεσ­σα­λο­νί­κης , Πά­τρας κ.α καθώς το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας θα «κόψει» θέ­σεις από τα συ­γκε­κρι­μέ­να πα­νε­πι­στή­μια. Η ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας θα πρι­μο­δο­τή­σει τα πε­ρι­φε­ρεια­κά πα­νε­πι­στή­μια με επι­πλέ­ον θέ­σεις τις οποί­ες θα «κόψει» από τα κε­ντρι­κά ΑΕΙ και με αυτό τον τρόπο πι­θα­νό­τα­τα δεν θα χρεια­στεί να μειώ­σει- συ­γκρι­τι­κά με το 2021-τον συ­νο­λι­κό αριθ­μό των ει­σα­κτέ­ων ο οποί­ος πέ­ρυ­σι ορί­στη­κε στις 77.415 θέ­σεις.

 

Η τα­κτι­κή αυτή όμως κα­θό­λου δεν «ανα­κου­φί­ζει» τους υπο­ψή­φιους οι οποί­οι επι­θυ­μούν τις καλές κε­ντρι­κές σχο­λές ή δεν έχουν την οι­κο­νο­μι­κή δυ­να­τό­τη­τα να με­τα­κο­μί­σουν εκτός του τόπου κα­τοι­κί­ας τους. Είναι πλέον γε­γο­νός ότι κάθε χρόνο πολλά παι­διά ενώ θα μπο­ρού­σαν να σπου­δά­σουν στη σχολή της επι­θυ­μί­ας τους δεν την δη­λώ­νουν εάν είναι μα­κριά από το σπίτι τους, διότι οι γο­νείς δεν μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν στα έξοδα και μά­λι­στα όταν σπου­δά­ζουν ταυ­τό­χρο­να πε­ρισ­σό­τε­ρα από ένα παι­διά στην οι­κο­γέ­νεια. Η αλή­θεια όμως είναι ότι πέρα από την τα­κτι­κή, που εφαρ­μό­ζει το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας το οποίο έχει επι­βά­λει με διά­φο­ρους τρό­πους «κόφτη» στην ει­σα­γω­γή των απο­φοί­των λυ­κεί­ου στην Ανώ­τα­τη δη­μό­σια εκ­παί­δευ­ση της χώρας και τα ίδια τα με­γά­λα και κε­ντρι­κά πα­νε­πι­στή­μια ζη­τούν όλο και λι­γό­τε­ρους φοι­τη­τές, με την αι­τιο­λο­γία ότι δεν έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα (οι­κο­νο­μι­κή, υπο­δο­μών κλπ) να τους εκ­παι­δεύ­σουν. Αυτοί είναι λοι­πόν οι λόγοι που χι­λιά­δες παι­διά θα μεί­νουν και φέτος εκτός ΑΕΙ (πέ­ρυ­σι έμει­ναν συ­νο­λι­κά εκτός πε­ρί­που 40.000) .

Ποια ΑΕΙ μεί­ω­σαν τις θέ­σεις.

Το 2021 την πρω­τιά στη μεί­ω­ση ει­σα­κτέ­ων είχε το πα­νε­πι­στή­μιο της Πά­τρας το οποίο διέ­θε­σε 6.283 θέ­σεις από 7.020 που είχε το 2020. Αντί­στοι­χα πέρσι μειώ­θη­καν οι θέ­σεις: Στο ΕΚΠΑ από 6.913 στις 7.765. Στο ΑΠΘ από 6.594 στις 6.396. Στο Οι­κο­νο­μι­κό Πα­νε­πι­στή­μιο από 1.647 στις 1.563. Στο Πα­νε­πι­στή­μιο Δυ­τι­κής Ατ­τι­κής από 4.928 στις 4.857. Στο Πα­νε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λί­ας, από 5.669 στις 5.637 . Στο Πα­νε­πι­στή­μιο Μα­κε­δο­νί­ας, από 1.812 στις 1.748 το 2021.

Πού αυ­ξή­θη­καν οι θέ­σεις

Στο Δη­μο­κρί­τειο Πα­νε­πι­στή­μιο ο αριθ­μός ει­σα­κτέ­ων ανήλ­θε στις 4.452 από 4.230 το 2020. Το Πα­νε­πι­στή­μιο Αι­γαί­ου διέ­θε­σε 4.058 θέ­σεις από 3.696 και το πα­νε­πι­στή­μιο Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας αύ­ξη­σε τον αριθ­μό ει­σα­κτέ­ων στις 5.174 θέ­σεις από 4.718 το 2020.

Το μη­χα­νο­γρα­φι­κό του 2022. Νέα τμή­μα­τα

Το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας ακόμη δεν έχει ανα­κοι­νώ­σει τον αριθ­μό των ει­σα­κτέ­ων και τις σχο­λές, που θα πε­ριέ­χει το μη­χα­νο­γρα­φι­κό του 2022 κάτι που μπο­ρεί να γίνει ακόμη και λίγες μέρες πριν από την έναρ­ξη των Πα­νελ­λα­δι­κών. Τα πα­νε­πι­στή­μια έχουν πάρει πα­ρά­τα­ση της προ­θε­σμί­ας για την υπο­βο­λή των προ­τά­σε­ων για τον αριθ­μό ει­σα­κτέ­ων έως τις 20 Απρι­λί­ου. Αυτό ση­μαί­νει ότι ο αριθ­μός των ει­σα­κτέ­ων θα ανα­κοι­νω­θεί μέσα στον Μάιο. Συ­νε­πώς αυτή τη στιγ­μή δεν ξέ­ρου­με εάν θα υπάρ­χουν «πε­ρι­κο­πές» τμη­μά­των κάτι που βέ­βαια εν­δια­φέ­ρει πάρα πολύ τους υπο­ψή­φιους. Για την ώρα γνω­ρί­ζου­με ότι θα υπάρ­χουν τέσ­σε­ρα νέα τμή­μα­τα Στρα­τιω­τι­κών Σχο­λών στο μη­χα­νο­γρα­φι­κό του 2022

Πρό­κει­ται για τα εξής τμή­μα­τα:

ΙΚΑ­ΡΩΝ (ΣΙ) ΜΕ­ΤΕ­Ω­ΡΟ­ΛΟ­ΓΩΝ

ΙΚΑ­ΡΩΝ (ΣΙ) ΕΡΕΥ­ΝΑΣ ΠΛΗ­ΡΟ­ΦΟ­ΡΙ­ΚΗΣ

ΙΚΑ­ΡΩΝ (ΣΙ) ΔΙΟΙ­ΚΗ­ΤΙ­ΚΩΝ

ΙΚΑ­ΡΩΝ (ΣΙ) ΕΦΟ­ΔΙΑ­ΣΤΩΝ

Αλ­λα­γές τμη­μά­των σε Επι­στη­μο­νι­κά Πεδία

Το Τμήμα Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης, Αγρο­δια­τρο­φής και Δια­χεί­ρι­σης Φυ­σι­κών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσ­σε­ται και στο 2ο Επι­στη­μο­νι­κό Πεδίο «ΘΕ­ΤΙ­ΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕ­ΧΝΟ­ΛΟ­ΓΙ­ΚΩΝ ΕΠΙ­ΣΤΗ­ΜΩΝ» πα­ράλ­λη­λα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγ­μέ­νο.

Το Τμήμα Χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κής & Τρα­πε­ζι­κής Διοι­κη­τι­κής του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Πει­ραιώς, εντάσ­σε­ται και στο 2ο Επι­στη­μο­νι­κό Πεδίο «ΘΕ­ΤΙ­ΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕ­ΧΝΟ­ΛΟ­ΓΙ­ΚΩΝ ΕΠΙ­ΣΤΗ­ΜΩΝ» πα­ράλ­λη­λα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγ­μέ­νο.

Το νέο Τμήμα της Σχο­λής Ικά­ρων (ΣΙ) – Με­τε­ω­ρο­λό­γων (ΜΤ), εντάσ­σε­ται στο 2ο Επι­στη­μο­νι­κό Πεδίο «ΘΕ­ΤΙ­ΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕ­ΧΝΟ­ΛΟ­ΓΙ­ΚΩΝ ΕΠΙ­ΣΤΗ­ΜΩΝ».

Το νέο Τμήμα της Σχο­λής Ικά­ρων (ΣΙ) – Έρευ­νας Πλη­ρο­φο­ρι­κής (ΕΠ), εντάσ­σε­ται στο 2ο Επι­στη­μο­νι­κό Πεδίο «ΘΕ­ΤΙ­ΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕ­ΧΝΟ­ΛΟ­ΓΙ­ΚΩΝ ΕΠΙ­ΣΤΗ­ΜΩΝ» και στο 4ο Επι­στη­μο­νι­κό Πεδίο «ΕΠΙ­ΣΤΗ­ΜΩΝ ΟΙ­ΚΟ­ΝΟ­ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗ­ΡΟ­ΦΟ­ΡΙ­ΚΗΣ».

Τα νέα Τμή­μα­τα της Σχο­λής Ικά­ρων (ΣΙ) – Διοι­κη­τι­κών (Δ) και Ικά­ρων (ΣΙ) – Εφο­δια­στών (Ε), εντάσ­σο­νται στο 4ο Επι­στη­μο­νι­κό Πεδίο «ΕΠΙ­ΣΤΗ­ΜΩΝ ΟΙ­ΚΟ­ΝΟ­ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗ­ΡΟ­ΦΟ­ΡΙ­ΚΗΣ».

Το Τμήμα Μη­χα­νι­κών Πλη­ρο­φο­ρια­κών και Επι­κοι­νω­νια­κών Συ­στη­μά­των του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αι­γαί­ου εντάσ­σε­ται και στο 4ο Επι­στη­μο­νι­κό Πεδίο «ΕΠΙ­ΣΤΗ­ΜΩΝ ΟΙ­ΚΟ­ΝΟ­ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗ­ΡΟ­ΦΟ­ΡΙ­ΚΗΣ», πα­ράλ­λη­λα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγ­μέ­νο.

Αλ­λα­γές σε εξέ­τα­ση μα­θη­μά­των

Για την ει­σα­γω­γή στο Τμήμα Συ­ντή­ρη­σης Αρ­χαιο­τή­των και Έργων Τέ­χνης του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Δυ­τι­κής Ατ­τι­κής, από το ακα­δη­μαϊ­κό έτος 2022-2023 (πα­νελ­λα­δι­κές 2022) και εφε­ξής, όσον αφορά στα ει­δι­κά μα­θή­μα­τα οι υπο­ψή­φιοι θα εξε­τά­ζο­νται μόνο στο ει­δι­κό μά­θη­μα «Ελεύ­θε­ρο Σχέ­διο».

Πότε θα ανα­κοι­νω­θούν τα απο­τε­λέ­σμα­τα των Πα­νελ­λα­δι­κών.

Για φέτος οι αρ­μό­διες υπη­ρε­σί­ες του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας «φι­λο­δο­ξούν» ν’ ανα­κοι­νώ­σουν τα ονό­μα­τα των επι­τυ­χό­ντων στα ΑΕΙ και τις βά­σεις ει­σα­γω­γής νω­ρί­τε­ρα από κάθε άλλη φορά στο πα­ρελ­θόν. Συ­νή­θως αυτό γί­νε­ται στο τέλος Αυ­γού­στου αλλά για φέτος η συ­ζή­τη­ση στρέ­φε­ται στο να βγουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα στο πρώτο δε­κα­ή­με­ρο του Αυ­γού­στου. Για την ώρα όμως αυτό πα­ρα­μέ­νει ως …επι­θυ­μία. Η προ­σπά­θεια της πο­λι­τι­κής ηγε­σί­ας του υπουρ­γείο θα φανεί στην πράξη.

Πηγή ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.