Ειδήσεις

Εντονη ήταν χθες στη Ρόδο η αντίδραση των εργαζομένων

Την άμεση κατάργηση του συνόλου των διατάξεων που οδήγησαν στην οριστική απώλεια δικαιωμάτων, τα οποία κατακτήθηκαν με αγώνες, διεκδίκησαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν χθες η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου και αμέσως μετά εργαζόμενοι και συνδικαλιστές επισκέφθηκαν τον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και του εξέθεσαν τα προβλήματά τους.

Τους συνδικαλιστές συνόδευσε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.

Τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι περιέγραψαν στον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης, ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ κ. Βασίλης Καραγιάννης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης.

«Αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή η διάταξη που αφορούσε την ενημέρωση των εργαζομένων για την μισθοδοσία τους. Θεσμοθετήθηκε και νέος τύπος βασικού μισθού για τους μακροχρόνια άνεργους. Στόχος της κινητοποίησής μας είναι να σταματήσει το κράτος να καθιερώνει με νόμους τους κατώτερους μισθούς. Μπορούμε οι συνδικαλιστές να διαμορφώνουμε τις αποδοχές των εργαζομένων. Τα ποσοστά της ανεργίας έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Επιπλέον για την περιοχή μας το πρόσφατο νομοσχέδιο προβλέπει μια ρύθμιση απαράδεκτη αφού δίνει το πράσινο φως για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας και πρόσθεσε πως αυτό που λείπει από τους καταναλωτές δεν είναι ο χρόνος αλλά τα χρήματα.

«Ξεκινά η τουριστική σεζόν και δεν γίνονται οι προσλήψεις των εργαζομένων γεγονός που σημαίνει πως δεν εφαρμόζεται η σύμβαση που έχουμε υπογράψει. Από δω και πέρα θα μας βρουν μπροστά τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΡ και πρόσθεσε πως δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση εργασίας για τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Δεν θέλουμε να πάνε σε άλλα χέρια το αεροδρόμιο και η ΔΕΗ. Οι συνέπειες θα είναι πολύ δυσάρεστες. Προβλήματα υπάρχουν στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Ζητάμε τη συμπαράσταση της περιφερειακής αρχής για να αλλάξει η πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση την κοινωνία και τους εργαζόμενους», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας.

Στα προβλήματα που ταλανίζουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ξενοδοχεία κ. Θανάσης Σταμούλης. Ο κ. Σταμούλης κατήγγειλε πως οι νέοι ιδιοκτήτες ενός ξενοδοχείου του νησιού μας αρνούνται να προσλάβουν τους εργαζόμενους.

«Η διοίκηση του ξενοδοχείου αρνείται να προσλάβει τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο. Τελούμε σε στάση αναμονής και θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη. Πρόβλημα υπάρχει και με τους αλλοδαπούς μαθητές», δήλωσε ο κ. Θανάσης Σταμούλης.

«Η κυβέρνηση έχει επιβάλει στην αγορά εργασίας συνθήκες ζούγκλας. Οι εργαζόμενοι καταπιέζονται και ασφυκτιούν. Οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας βάλλονται. Ξεκίνησαν και οι απολύσεις γιατί κάποιοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους εκπαιδευτικούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ κ. Βασίλης Καραγιάννης.

«Μετέχουμε στην απεργία συμπαρατασσόμενοι με το λαό που δέχεται αλλαγές που κάνουν τη ζωή του όλο και πιο δύσκολη. Είναι θλιβερός ο τρόπος με τον οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε ένα πολυ-νομοσχέδιο που επηρεάζει τη ζωή όλων. Αρκετοί βουλευτές δεν είχαν το χρόνο να διαβάσουν τις ρυθμίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης, που ανέλυσε διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί.

«Έχουμε υποστεί με οδυνηρό τρόπο τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν. Οι συνάδελφοι που εργάζονται στο δημόσιο έχουν υποστεί οδυνηρές μειώσεις στις αποδοχές τους», δήλωσε ο κ. Γρύλλης και τόνισε πως δεν είναι λίγοι οι μηχανικοί που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης.

«Είμαστε μαζί με την κοινωνία στην απεργία γιατί το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε καταρρακώνει τη δημόσια υγεία και θα οδηγήσει πολλούς φαρμακοποιούς στην ανεργία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Κασσάπης και πρόσθεσε πως κινδυνεύουν να κλείσουν στη Ρόδο 35 φαρμακεία.

«Θέλουμε να δείξουμε και εμείς πως είμαστε αντίθετοι στους μνημονιακούς χειρισμούς της συγκυβέρνησης στον τομέα της Υγείας. Μας στεναχωρεί γιατί θα είναι αργά όταν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν το κακό που έχει γίνει. Ελπίζω να αντιδράσουν οι πάντες. Εμείς ξεκινήσαμε τις αντιδράσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νίκος Φουτούλης.

«Προσυπογράφω όλα τα αιτήματα των διαφόρων κλάδων. Είμαι και εγώ μαζί σας γιατί οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν επηρεάζουν και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ΤΑ κρατιέται στα πόδια της εξαιτίας του πατριωτισμού των εργαζομένων. Σε τοπικό επίπεδο θα μπορούσαν να γίνουν πολλά για να αποτραπεί το αρνητικό κλίμα. Μακάρι να μπορούσαμε να κλείσουμε την Περιφέρεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Προσπαθούμε να κρατηθούμε όρθιοι στις ισοπεδωτικές πολιτικές που ασκούνται. Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι να συμπαραστεκόμαστε. Βιώνουμε τις πιο τραγικές στιγμές γιατί έχουν κόψει αρκετούς πόρους», δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΟΕ και υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου κ. Χ. Κόκκινος.
«Οι εργαζόμενοι είναι στους δρόμους και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν καταργήσει το κοινωνικό κράτος και οι άνεργοι αυξάνονται. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτές τις πολιτικές που οδηγούν την κοινωνία πίσω», είπε ο κ. Κόκκινος και τόνισε πως υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Στα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών κ. Κατερίνα Γκόγκου.

Η κ. Γκόγκου κατήγγειλε πως ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν η κοιλάδα των Πεταλούδων δεν είναι προσβάσιμη για τους επισκέπτες.

«Μετέχουμε και εμείς στην απεργία γιατί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι μεγάλα», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα κ. Γιάννης Ντελλάκης.

«Ο κλάδος μας έχει δεχθεί πολλά κτυπήματα και τραβάει τα πάθη του Χριστού. Κανείς πολιτικός δεν έχει σταθεί στον πόνο των οικοδόμων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΡ και πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων κ. Νίκος Τριπολίτης και πρόσθεσε πως στον κλάδο του επικρατεί ένταση.

Στο πλευρό των εργαζομένων στάθηκε χθες με τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση στο ΕΚΡ, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Γιώργος Υψηλάντης.

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, που κατέληξε στην πλατεία Κύπρου πραγματοποίησαν και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου