ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποζημίωση ύψους 122.246,72 € σε 3 οδηγούς τουριστικών λεωφορείων για επιπλέον εργασία και αμοιβές Σαββατοκύριακου!

Δαμιανός Αθανασίου 4 λεπτά ανάγνωση
touristika_leof_3_11_20

Στο Μο­νο­με­λές Πρω­το­δι­κείο Ρόδου κρί­θη­κε έν­δι­κη δια­φο­ρά που άγ­γι­ξε τον πυ­ρή­να της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας στον κλάδο των του­ρι­στι­κών με­τα­φο­ρών, δη­λα­δή το πώς απο­τυ­πώ­νε­ται στην πράξη το ωρά­ριο των οδη­γών στη διάρ­κεια της σεζόν και πώς αμεί­βε­ται η ερ­γα­σία που ξε­φεύ­γει από τα συμ­βα­τι­κά όρια.

Η υπό­θε­ση αφο­ρού­σε αγωγή 3 οδη­γών του­ρι­στι­κών λε­ω­φο­ρεί­ων κατά ανώ­νυ­μης εται­ρεί­ας του κλά­δου, με αι­τή­μα­τα που στη­ρί­χθη­καν σε επι­μέ­ρους κον­δύ­λια επι­πλέ­ον απα­σχό­λη­σης, όπως υπε­ρερ­γα­σία, υπε­ρω­ρία, ερ­γα­σία Σάβ­βα­το και Κυ­ρια­κή και ισχυ­ρι­σμούς για νυ­χτε­ρι­νή ερ­γα­σία.

Η υπό­θε­ση είχε και σαφή οι­κο­νο­μι­κό απο­τύ­πω­μα. Οι 3 ενά­γο­ντες διεκ­δι­κού­σαν συ­νο­λι­κά ποσά της τάξης των 79.088.48 €, 76.053,54 € και 72.193,92 € αντί­στοι­χα, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι για σειρά ετών και του­ρι­στι­κών πε­ριό­δων υπήρ­χε συ­στη­μα­τι­κή υπέρ­βα­ση του ωρα­ρί­ου και ερ­γα­σία σε ημέ­ρες που επι­βα­ρύ­νο­νται με προ­σαυ­ξή­σεις. Από την άλλη πλευ­ρά, η ενα­γό­με­νη αρ­νή­θη­κε συ­νο­λι­κά την αγωγή και προ­έ­βα­λε με­τα­ξύ άλλων ισχυ­ρι­σμούς περί δια­φο­ρε­τι­κού πραγ­μα­τι­κού χρό­νου ερ­γα­σί­ας, περί μη εφαρ­μο­γής συ­γκε­κρι­μέ­νης το­πι­κής συλ­λο­γι­κής σύμ­βα­σης ερ­γα­σί­ας και περί εξό­φλη­σης επι­μέ­ρους αξιώ­σε­ων με βάση απο­δεί­ξεις πλη­ρω­μής.

Ενά­γο­ντες ήταν 3 κά­τοι­κοι Ρόδου, οι οποί­οι πα­ρα­στά­θη­καν με πλη­ρε­ξού­σιο δι­κη­γό­ρο τον κ. Γε­ώρ­γιο Κυ­πραίο. Η ενα­γό­με­νη εκ­προ­σω­πή­θη­κε από τους πλη­ρε­ξού­σιους δι­κη­γό­ρους κ.κ. Θε­ό­δω­ρο Σα­ρα­τσιώ­τη και Νι­κό­λαο Πα­τσου­ρά­κη.

Το πε­ριε­χό­με­νο της αντι­δι­κί­ας και η ει­κό­να της ερ­γα­σί­ας στη σεζόν

Στον πυ­ρή­να της αντι­δι­κί­ας βρέ­θη­κε η κα­θη­με­ρι­νή λει­τουρ­γία της του­ρι­στι­κής με­τα­φο­ράς στη Ρόδο. Οι ενά­γο­ντες υπο­στή­ρι­ξαν ότι είχαν προ­σλη­φθεί με συμ­βά­σεις εξαρ­τη­μέ­νης ερ­γα­σί­ας ορι­σμέ­νου χρό­νου ως οδη­γοί του­ρι­στι­κών λε­ω­φο­ρεί­ων, με συμ­βα­τι­κό πλαί­σιο 8 ωρών ημε­ρη­σί­ως και 40 ωρών εβδο­μα­διαί­ως, αλλά στην πράξη ερ­γά­ζο­νταν με πολύ με­γα­λύ­τε­ρη διάρ­κεια απα­σχό­λη­σης, πα­ρου­σιά­ζο­ντας ως βα­σι­κή ει­κό­να την έναρ­ξη από τις 07:00 και ολο­κλή­ρω­ση μέχρι αργά το βράδυ, καθώς και ερ­γα­σία πέραν της πεν­θή­με­ρης βάσης, με απα­σχό­λη­ση Σάβ­βα­το και Κυ­ρια­κή. Στο ίδιο πλαί­σιο, πε­ριέ­γρα­ψαν αξιώ­σεις για ώρες υπε­ρερ­γα­σί­ας και υπε­ρω­ρί­ας, καθώς και κον­δύ­λι νυ­χτε­ρι­νής απα­σχό­λη­σης.

Η ενα­γό­με­νη, αντί­θε­τα, αμ­φι­σβή­τη­σε τη συ­νο­λι­κή αφή­γη­ση περί ωρα­ρί­ου, δί­νο­ντας έμ­φα­ση σε δια­λείμ­μα­τα και χρόνο ανα­μο­νής με­τα­ξύ δρο­μο­λο­γί­ων, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι ο εν­διά­με­σος χρό­νος δεν ισο­δυ­να­μεί αυ­το­μά­τως με χρόνο ερ­γα­σί­ας και ότι οι οδη­γοί μπο­ρού­σαν να έχουν ελευ­θε­ρία κι­νή­σε­ων. Πα­ράλ­λη­λα, ανέ­πτυ­ξε επι­κου­ρι­κά έν­στα­ση εξό­φλη­σης, δη­λα­δή ότι για επι­μέ­ρους αι­τή­μα­τα υπήρ­ξαν κα­τα­βο­λές, τις οποί­ες προ­σκό­μι­σε με απο­δεί­ξεις, μι­σθο­δο­σί­ας.

Η σύ­γκρου­ση για τη συλ­λο­γι­κή σύμ­βα­ση και το τι δε­σμεύ­ει τον ερ­γο­δό­τη

Κομ­βι­κό ση­μείο απο­τέ­λε­σε η ανα­φο­ρά των ενα­γό­ντων σε το­πι­κή ομοιο­ε­παγ­γελ­μα­τι­κή συλ­λο­γι­κή σύμ­βα­ση ερ­γα­σί­ας που αφορά οδη­γούς του­ρι­στι­κών λε­ω­φο­ρεί­ων στη Ρόδο, την οποία επι­κα­λέ­στη­καν ως βάση για ευ­νοϊ­κό­τε­ρες ρυθ­μί­σεις και επι­δό­μα­τα. Η ενα­γό­με­νη, ωστό­σο, υπο­στή­ρι­ξε ότι η συ­γκε­κρι­μέ­νη ΣΣΕ δεν την δέ­σμευε για τα επί­δι­κα έτη, επει­δή δεν ήταν μέλος των συμ­βλη­θει­σών ερ­γο­δο­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων και επει­δή η σύμ­βα­ση δεν είχε κα­τα­στεί γε­νι­κώς υπο­χρε­ω­τι­κή κατά τις χρο­νι­κές πε­ριό­δους των συμ­βά­σε­ων ερ­γα­σί­ας των ενα­γό­ντων. Στο σκε­πτι­κό της από­φα­σης κα­τα­γρά­φε­ται ότι η γε­νι­κή υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα το­πο­θε­τεί­ται με­τα­γε­νέ­στε­ρα, σε χρόνο μετά τις επί­δι­κες πε­ριό­δους, και έτσι η επί­κλη­ση της ΣΣΕ δεν έγινε δεκτή ως δε­σμευ­τι­κή για την ενα­γό­με­νη στις συ­γκε­κρι­μέ­νες συμ­βά­σεις.

Το πραγ­μα­τι­κό ωρά­ριο, τα κα­θή­κο­ντα και ο χρό­νος ανα­μο­νής

Το Δι­κα­στή­ριο, αξιο­λο­γώ­ντας κα­τα­θέ­σεις και ένορ­κες βε­βαιώ­σεις, κα­τέ­λη­ξε σε μια εν­διά­με­ση ει­κό­να σε σχέση με τους ισχυ­ρι­σμούς των ενα­γό­ντων. Κατά την κρίση του, δεν απο­δεί­χθη­κε ότι η ερ­γα­σία έφθα­νε στα επί­πε­δα που πε­ρι­γρά­φη­καν ως κα­θη­με­ρι­νή απα­σχό­λη­ση 16 ωρών, όμως κρί­θη­κε ότι υπήρ­χε συ­στη­μα­τι­κή υπέρ­βα­ση του τυ­πι­κού ωρα­ρί­ου, με μέσο όρο ημε­ρή­σιας απα­σχό­λη­σης 10 ωρών και με ερ­γα­σία 6 ημέ­ρες την εβδο­μά­δα. Πα­ράλ­λη­λα, η εβδο­μα­διαία ανά­παυ­ση εμ­φα­νί­ζε­ται να δι­νό­ταν κατά κα­νό­να σε κα­θη­με­ρι­νή, όπως Δευ­τέ­ρα ή Πέμ­πτη, ενώ τα σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα συν­δέ­θη­καν με τις αυ­ξη­μέ­νες ανά­γκες της του­ρι­στι­κής σεζόν.

Ιδιαί­τε­ρη βα­ρύ­τη­τα δό­θη­κε και στο τι πε­ρι­λαμ­βά­νει πρα­κτι­κά η δου­λειά του οδη­γού πέρα από το κα­θαυ­τό δρο­μο­λό­γιο. Στην από­φα­ση κα­τα­γρά­φε­ται ότι στα κα­θή­κο­ντα πε­ρι­λαμ­βά­νο­νταν ενέρ­γειες φρο­ντί­δας του οχή­μα­τος, όπως κα­θα­ρι­σμός μετά από δρο­μο­λό­γιο, αε­ρι­σμός, μέ­ρι­μνα για συ­ντή­ρη­ση και τρο­φο­δο­σία καυ­σί­μων, καθώς και προ­ε­τοι­μα­σία ώστε το όχημα να είναι κα­τάλ­λη­λο για τη με­τα­φο­ρά του­ρι­στών, όπως λει­τουρ­γία κλι­μα­τι­σμού. Αυτό το πλέγ­μα ερ­γα­σιών χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε ως στοι­χείο για την εκτί­μη­ση ότι ο εν­διά­με­σος χρό­νος δεν ήταν κατ’ ανά­γκη χρό­νος πλή­ρους προ­σω­πι­κής ελευ­θε­ρί­ας, όπως ισχυ­ρί­στη­κε η ενα­γό­με­νη.

Στην ίδια δέσμη πραγ­μα­τι­κών πε­ρι­στα­τι­κών ανα­φέ­ρε­ται και πρό­σθε­τη αμοι­βή ανά δρο­μο­λό­γιο, ύψους 10.00 €, που κατά μέσο όρο αντι­στοι­χού­σε σε 4 έως 6 δρο­μο­λό­για ημε­ρη­σί­ως. Το Δι­κα­στή­ριο, όπως απο­τυ­πώ­νε­ται, δεν αντι­με­τώ­πι­σε αυτά τα ποσά ως αυ­το­τε­λή μη­χα­νι­σμό συμ­ψη­φι­σμού όλων των απαι­τή­σε­ων για υπε­ρερ­γα­σία, υπε­ρω­ρία ή ερ­γα­σία Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου, αλλά ως επι­πλέ­ον συμ­φω­νη­μέ­νη αμοι­βή για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση κάθε δρο­μο­λο­γί­ου.

Το σκέ­λος της νυ­χτε­ρι­νής ερ­γα­σί­ας και γιατί δεν προ­χώ­ρη­σε ως από­δει­ξη

Ένα από τα αι­τή­μα­τα αφο­ρού­σε νυ­χτε­ρι­νή απα­σχό­λη­ση, ει­δι­κά μετά τις 22:00. Στο σκε­πτι­κό της από­φα­σης ση­μειώ­νε­ται ότι δεν απο­δεί­χθη­κε επαρ­κώς το συ­γκε­κρι­μέ­νο κον­δύ­λι, με ανα­φο­ρά σε αντι­φα­τι­κό­τη­τα και σύγ­χυ­ση ως προς το αν υπήρ­χε ερ­γα­σία μετά τις 22:00, ποιες ημέ­ρες συ­νέ­βαι­νε και πώς συν­δε­ό­ταν με τις συ­νο­λι­κές ώρες που ήδη προ­βάλ­λο­νταν ως υπε­ρερ­γα­σία ή υπε­ρω­ρία. Ως απο­τέ­λε­σμα, το σχε­τι­κό σκέ­λος κρί­θη­κε ανα­πό­δει­κτο και απορ­ρί­φθη­κε στην ουσία του.

Η απο­ζη­μί­ω­ση που επι­δι­κά­στη­κε και το οι­κο­νο­μι­κό απο­τέ­λε­σμα

Το οι­κο­νο­μι­κό απο­τέ­λε­σμα της από­φα­σης ήταν με­ρι­κή πα­ρα­δο­χή της αγω­γής. Το Δι­κα­στή­ριο δέ­χθη­κε ότι υπήρ­χαν οφει­λές για επι­πλέ­ον ερ­γα­σία, υπο­λο­γί­ζο­ντας για κάθε ενά­γο­ντα ανά έτος, ποσά που συν­δέ­ο­νται με υπε­ρερ­γα­σία, υπε­ρω­ρία και ερ­γα­σία Σάβ­βα­το και Κυ­ρια­κή, λαμ­βά­νο­ντας υπόψη και κα­τα­βο­λές που είχαν γίνει και απο­δεί­χθη­καν με μι­σθο­δο­τι­κές απο­δεί­ξεις. Στο τε­λι­κό άθροι­σμα ανα­φέ­ρε­ται ότι οφεί­λο­νται στους ενά­γο­ντες τα εξής συ­νο­λι­κά ποσά: Ο πρώ­τος ενά­γων 42.276.45 €, ο δεύ­τε­ρος ενά­γων 45.265.40 € και ο τρί­τος 34.704,87 €. Τα ποσά επι­δι­κά­στη­καν με νό­μι­μο τόκο από την επί­δο­ση της αγω­γής και μέχρι την εξό­φλη­ση.

Πα­ράλ­λη­λα, η από­φα­ση προ­βλέ­πει ότι μέρος των κα­τα­ψη­φι­στι­κών δια­τά­ξε­ων κη­ρύσ­σε­ται προ­σω­ρι­νά εκτε­λε­στό.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Kevin Ringrose

    Surely they should be governed by tachograph and EU working time directive rules, in which case there should be no dispute about the hours they work (driving or on-duty), what time of day or night they work and how much rest they have? In their line of work, they would never be driving for 8 hours a day, a lot of their time would be “on-duty” time but nevertheless if they’re on an 8 hour a day contract anything above that should be paid extra. Maybe the company should revise the wording of their contracts if the have a problem with that