Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
«Για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η αυτοδυναμία είναι καθοριστικής σημασίας όχι για να σχηματίσουμε μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για να μην μπει η Ελλάδα στη δίνη της απλής αναλογικής». Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «δ» ο βουλευτής Ευβοίας και αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σίμος Κεδίκογλου, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ν.Δ. όταν έρθει στην εξουσία, έχει σχέδιο που συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα, τη δημοσιονομική συμμόρφωση και την πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη. Επιπλέον μιλάει για την κατάσταση ανομίας που επικρατεί με ευθύνη της κυβέρνησης, για τα εθνικά μας θέματα καθώς και για τις εκλογικές αναμετρήσεις που επίκεινται.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κεδίκογλου, το 2019 είναι η εκλογική χρονιά που θα στηθούν πολλές κάλπες. Ποιο είναι το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις;
Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα. Είμαστε έτοιμοι για εκλογές χθες και θέλουμε να γίνουν όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν, γιατί κάθε μέρα που περνάει με αυτή την κυβέρνηση η ζημιά γίνεται μεγαλύτερη.
Οι εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι μια αναμέτρηση ανάμεσα στους λαϊκιστές που κυβερνούν τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες. HΝΔ θα είναι το πρώτο ευρωπαϊκό κόμμα που θα επικρατήσει μετά τη λαίλαπα του λαϊκισμού που καταδίκασε την Ελλάδα στην στασιμότητα εδώ και τέσσερα χρόνια, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στους θεσμούς και το κράτος Δικαίου. Εκτιμούμε πως η προσπάθεια μας να πείσουμε ακόμη και τους πιο δύσπιστους πολίτες που ευλόγως είναι καχύποπτοι απέναντι σε όλους τους πολιτικούς αποδίδει. Αλλά δεν εφησυχάζουμε, θέλουμε να πείσουμε όλους τους πολίτες για το πως βλέπει η ΝΔ την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας πίσω της όλες τις παθογένειες του παρελθόντος, εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνον εξαπάτησε όσους τον εμπιστεύθηκαν, αλλά απεδείχθη η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.
• Είναι γεγονός πως η κοινωνία βιώνει μία πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου κατάσταση ανομίας, με αντιεξουσιαστικές ομάδες και αναρχικούς να κάνουν ό,τι θέλουν, με την ανοχή της κυβέρνησης. Πώς το σχολιάζετε και τι θα κάνει η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση;
Όταν η κατάσταση της ανομίας συνεχώς κλιμακώνεται θα πρέπει να ανησυχούμε όλοι μας. Αυτή η ανοχή υπήρχε από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ,οπότε και μάθαμε, επίσης, ότι αυτές «οι διαμαρτυρίες είναι εντός πλαισίου»ή και το ότι «οι Ρουβίκωνες είναι τα παιδιά τους», θυμόμαστε τον κ. Δραγασάκη να το λέει. Σκεφτείτε τι θα ανακαλύψουμε, όταν αναλάβουμε την κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές. Είναι μία κατάσταση, η οποία η κυβέρνηση τελείως λανθασμένα θεωρεί, ότι την ευνοεί. Αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Αστυνομία σαν να υπάρχει για τη δική της προστασία και όχι για την ασφάλεια των πολιτών.
Η Αστυνομία όπου της επιτρέπεται να κάνει τη δουλειά της πετυχαίνει θεαματικά αποτελέσματα. Όπου παρεμβαίνει η κυβέρνηση συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δίνει στην Αστυνομία εντολές ανάλογα με τις κομματικές σκοπιμότητές της. Αφενός βλέπουμε την Αστυνομία να προχωρά σε προληπτικές συλλήψεις από χώρους όπου πρόκειται να εμφανιστούν ο Πρωθυπουργός ή μέλη της κυβέρνησής του και αφετέρου να μην κάνει καμιά σύλληψη όταν πρόκειται για επιθέσεις του Ρουβίκωνα, αλλά και για επιθέσεις κουκουλοφόρων, αναρχικών και ακροαριστερών ομάδων εναντίον δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, εναντίον πολιτών, ακόμη εναντίον αστυνομικών τμημάτων.
Πρέπει να καταλάβει, ότι με την ασφάλεια του πολίτη αλλά και των Αστυνομικών δεν παίζεις. Η μεγάλη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πει την απλή φράση: «καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας απ’ όπου και αν προέρχεται» και αυτό γιατί πολλοί από τους κυβερνώντες πιστεύουν τη μαρξιστική ρήση, ότι η «βία είναι η μαμή της ιστορίας» και αν δεν αλλάξουν σε αυτό θα κάνουν πάντα τα ίδια λάθη.
Για τη Ν.Δ. δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή στη βία και δέσμευσή μας είναι, να στηρίξουμε την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας απόλυτη πολιτική κάλυψη, έτσι ώστε να είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά της σωστά.
• Η κύρωση της Συμφωνίας της Πρεσπών και της εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πυροδότησε μια σειρά ανακατατάξεων και εξελίξεων στην πολιτική σκηνή και στα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Η κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία εθνικά επιζήμια και ετεροβαρή, με αρνητικές συνέπειες. Υπάρχουν όμως και χειρότερα που πρέπει να αποτραπούν, αφού προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι διατάξεις της υποχρεώνουν την Ελλάδα να απεμπολήσει το δικαίωμά της να ασκήσει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. είναι σαφής στο θέμα αυτό και δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία τέτοια ερμηνεία της Συνθήκης. Δεν θα δεχτούμε η Ελλάδα να έχει λιγότερα δικαιώματα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η ΝΔ θα αξιοποιήσει κάθε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό μέσο για να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες των Πρεσπών.
Η προκλητικότητα των γειτόνων μας στο Αιγαίο, συνεχίζεται εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων. Πώς θα πρέπει να το διαχειριστεί η χώρα μας;
Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί σκοπίμως ένταση στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και δυστυχώς η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην προκλητικότητα των γειτόνων μας είναι ανεπαρκής. Η στάση αυτής της κυβέρνησης είναι αψυχολόγητη και προκαλεί ανησυχία, καθώς αντί να απαντήσουν στις προκλήσεις φθάνουν στο σημείο να δηλώνουν-μεταξύ άλλων- πως “πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία”.
Τα μηνύματα της Νέας Δημοκρατίαςπρος την Τουρκία είναι συγκεκριμένα και ξεκάθαρα. Το πρώτο είναι ότι δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και της ισχύουσας κατάστασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το δεύτερο είναι, να μη διανοηθούν σε καμία περίπτωση, ότι μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις εξαναγκασμού της Ελλάδας σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης.
Στις επόμενες εθνικές εκλογές, η Ν.Δ. θα καταφέρει την αυτοδυναμία;
Για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η αυτοδυναμία είναι καθοριστικής σημασίας όχι για να σχηματίσουμε μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμοςγια να μην μπει η Ελλάδα στη δίνη της απλής αναλογικής.
Το πρόγραμμα της Ν.Δ. στηρίζεται σε ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων που θα επανεκκινήσουν την οικονομία. Για τον λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει έναν τρόπο για να καταφέρει να κόψει την αυτοδυναμία της Ν.Δ. Ωστόσο, θεωρώ ότι η αυτοδυναμία της Ν.Δ. είναι εφικτή. Θέλουμε, βέβαια, την ευρύτερη δυνατή συνεργασία, καθώς έχουμε πολλά να κάνουμε. Θέλουμε η επόμενη κυβέρνηση να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στη Βουλή και στην κοινωνία.
Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει η Ν.Δ όταν έρθει στην εξουσία;
Το σχέδιό μας συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα, δημοσιονομική συμμόρφωση και πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη. Ο στόχος μας είναι συγκεκριμένος και τον καταλαβαίνουν πλέον όλοι οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη: λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές και φυσικά το Κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και όχι στην υπηρεσία του κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας υπερφορολόγησε την παραγωγική οικονομία για να δημιουργήσει αχρείαστα υπερπλεονάσματα. Εμείς υποστηρίζουμε ότι αυτή είναι η λάθος «συνταγή». Θέλουμε να μειώσουμε τη φορολογία και θα ξεκινήσουμε μειώνοντας τον φόρο στις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να ενισχύσουμε την ανάπτυξη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ