Ειδήσεις

Ο Δ. Γάκης για τις αναπτυξιακές δυνατότητες ορεινών και νησιωτικών περιοχών

«Η τουριστική ανάπτυξη στις ορεινές και στις νησιωτικές περιοχές θα γίνει αποτελεσματική με τη λειτουργία ενός ισχυρού πρωτογενή τομέα και τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο»

Για τις αναπτυξιακές δυνατότητες των ορεινών περιοχών, με έμφαση στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών που συνδυάζουν τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της νησιωτικής Ελλάδας με την «ορεινότητα», μίλησε στη Βουλή την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, ο πρόεδρος της υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών, Δημήτρης Γάκης.
Η συζήτηση στην Επιτροπή, που έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου και του γενικού γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γεώργιου Τζιάλλα, επικεντρώθηκε στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη ορεινών και νησιωτικών περιοχών με δράσεις αυξημένων ενισχύσεων στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της Χώρας. Με αυτές τις δράσεις επιδιώκεται να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή παραγωγική εκμετάλλευση των ορεινών γαιών για να ενισχυθεί η επιστροφή των κατοίκων των ορεινών περιοχών και κυρίως να στηριχθούν οικονομικά οι νέοι που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τη γεωργία και ιδιαίτερα με την κτηνοτροφία. Σχεδιάζεται επίσης η αξιοποίηση πόρων για την πραγματοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα στις ορεινές περιοχές. Για τις προοπτικές ανάπτυξης του θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού στους ορεινούς όγκους, που έχουν και το συγκριτικό πλεονέκτημα, ότι αυτή η ανάπτυξη προέρχεται και οργανώνεται από τον τοπικό πληθυσμό ή/και τους τοπικούς φορείς, μίλησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Τζιάλλας. «Χωρίς την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς επιχειρηματίες, δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε για την ανάγκη σχεδιασμού ειδικών προγραμμάτων που πρέπει να στοχεύουν στη στήριξη της τοπικής – εξειδικευμένης -αγροτικής παραγωγής και των ήπιων – εναλλακτικών μορφών τουρισμού στα «ορεινά» νησιά, με στόχο τη διατήρηση του πληθυσμού, την αύξηση του εισοδήματος και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος.
Την επιτροπή ενημέρωσαν επίσης οι κύριοι Γεώργιος Αμανατίδης, γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας, Διονύσιος Βαλασσάς, Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου και Θεόδωρος Χονδρός, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας, που μετέφεραν στο Κοινοβούλιο την πολύ χρήσιμη εμπειρία τους σε οικονομικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό σε ορεινές περιοχές.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλίας του Δημήτρη Γάκη:
«Το θέμα που σήμερα θα αναπτύξουμε, αφορά στις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές των ορεινών περιοχών και έχει δύο κατευθύνσεις. Την αγροτική ανάπτυξη και την αγροτική πολιτική για τους ορεινούς όγκους. Η ανάδειξη και προβολή της ιδιαίτερης ορεινής ταυτότητας των περιοχών, με τη δημιουργία τοπικών σημάτων προϊόντων, που δίνουν φυσιογνωμία σε κάθε μικρό τόπο, στις αγροτικές ιδίως περιοχές, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στις ιδιαίτερες ορεινές περιοχές, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, την ανάπτυξη της ορεινής Ελλάδας, αλλά και γενικότερα όλης της χώρας. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει με την ενημέρωση για τον κυβερνητικό σχεδιασμό στον πρωτογενή τομέα και την τουριστική πολιτική για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και η πολύ χρήσιμη εμπειρία και γνώση πάνω στα θέματα αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο σε ορεινές περιοχές, είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλει στο διάλογο και στην αλληλεπίδραση των τοπικών αυτοδιοικητικών δομών των ορεινών περιοχών, με το κοινοβούλιο και το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να υπάρξει συλλογική και εποικοδομητική αντίληψη για τις νέες επιλογές, τις δυνατότητες, αλλά και τις απαραίτητες για βιώσιμη ανάπτυξη στις ορεινές περιοχές πολιτική. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω την αναπτυξιακή ιδιαιτερότητα των μικρών νησιών, που συνδυάζουν την νησιωτικότητα με τα χαρακτηριστικά των ορεινών περιοχών και είναι αρκετά αυτά τα νησιά στο Αιγαίο, όπως π.χ. η Κάρπαθος. Για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη, ειδικά στις ευαίσθητες αλλά και δύσκολες ορεινές περιοχές, η στοχευμένη αγροτική παραγωγή, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, μπορούν να αποτελέσουν για όσους βλέπουν μπροστά ένα κρίσιμο αναπτυξιακό μοχλό για τις μικρές ορεινές κοινωνίες και τις οικονομίες, αλλά ταυτόχρονα και για όλη τη χώρα. Στον στόχο αυτό, επίσης, νομίζω ότι θα συνεισφέρει σημαντικά η δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων και ο αναπτυξιακός νόμος που δημιουργεί η κυβέρνηση τα οποία θα δώσουν μια δυναμική τόσο στο νησιωτικό χώρο όσο και στις ορεινές περιοχές».
Ο Δημήτρης Γάκης, επισήμανε επίσης την αναγκαιότητα να υπάρξει ρύθμιση για την διακοπή της αιμορραγίας εθνικών πόρων που δημιουργούν οι μαθητικές εκδρομές στο εξωτερικό με τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την μεταστροφή της πορείας προς εσωτερικούς προορισμούς. Τέλος, ζήτησε από το γενικό γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, την άμεση ενίσχυση της διαφημιστικής προβολής εκείνων των νησιών που θίγονται από το μεταναστευτικό πρόβλημα και την ένταξη της Λέρου στην ομάδα των νησιών που εντάχθηκαν στο αντίστοιχο πρόγραμμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου