Ειδήσεις

Βαρύ το κόστος για το τριφύλλι από εργατικά και ναύλα στα νησιά

Βραχνάς για τους παραγωγούς μηδικής και τους κτηνοτρόφους το υψηλό κόστος για τα εργατικά και τα ναύλα προς τα νησιά, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda. Όσο πουλάει ένας παραγωγός 1 κιλό τριφύλλι, άλλο τόσο κοστίζουν τα μεταφορικά με το καράβι για να φτάσει το προϊόν σε κάποιο νησί του Αιγαίου.
Όσο πουλάει ένας παραγωγός 1 κιλό τριφύλλι, άλλο τόσο κοστίζουν τα μεταφορικά με το καράβι για να φτάσει το προϊόν σε κάποιο νησί.Όσο πουλάει ένας παραγωγός 1 κιλό τριφύλλι, άλλο τόσο κοστίζουν τα μεταφορικά με το καράβι για να φτάσει το προϊόν σε κάποιο νησί.

Περί τα 9 λεπτά το κιλό πληρώνεται ο παραγωγός τριφυλλιού την πρώτη κοπή από μέσα Απριλίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, ενώ στα ίδια περίπου ανέρχεται και το κόστος της μεταφοράς και η παράδοση σε λιμάνι.

Μάλιστα, το υψηλό κόστος των μεταφορικών καλούνται να «καλύψουν» οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αγοράζουν ακριβά το τριφύλλι, την ώρα που οι παραγωγοί πωλούν αρκετά φθηνά το προϊόν τους. «Τα περισσότερα λεφτά τα βγάζουν τα καράβια» λέει χαρακτηριστικά στην Agrenda, ο παραγωγός από τη Βοιωτία Γιάννης Βάγγος.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που αναφέρουν ότι τα έξοδα για τη μεταφορά τριφυλλιού με καράβι κυμαίνονται στα 9,2 λεπτά το κιλό για το Ηράκλειο, ενώ φτάνουν τα 9,5 λεπτά το κιλό για τα Χανιά. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα ποτίσματα και τα εργατικά για το φόρτωμα και το δεμάτιασμα το κόστος περνάει τα 10 λεπτά το κιλό.

Πιο αναλυτικά, ενώ το τριφύλλι δεν έχει υψηλό κοστολόγιο σαν καλλιέργεια όσον αφορά τα λιπάσματα, το μεγαλύτερο μέρος αυτών καλύπτουν τα έξοδα για το πότισμα. Το τριφύλλι χρειάζεται πολύ περισσότερο νερό από το βαμβάκι, κάθε 13 με 14 μέρες. Αυτό μεταφράζεται σε 10 ευρώ το στρέμμα ανά πότισμα. Επιπλέον, περί τα 30 λεπτά κοστολογούνται τα εργατικά για το φόρτωμα, που αντιστοιχούν σε 1,5 λεπτά το κιλό και 2 λεπτά το κιλό τα εργατικά για το δεμάτιασμα.

Όσον αφορά τις τιμές τριφυλλιού, να σημειωθεί ότι πέρυσι κυμάνθηκαν από τα 9 λεπτά το κιλό το πρώτο χέρι, στα 12 λεπτά το δεύτερο, στα 14 λεπτά το τρίτο, ενώ οι τελευταίες κοπές τον Σεπτέμβρη έφτασαν και τα 17 με 19 λεπτά το κιλό. Φέτος, αυτοί που στάθηκαν πιο τυχεροί ήταν οι καλλιεργητές της ηπειρωτικής Ελλάδας, που είχαν τη δυνατότητα και την απαραίτητη ρευστότητα το καλοκαίρι, να αποθηκεύσουν το προϊόν τους. Αυτοί πούλησαν το Γενάρη του 2014 με 22 ακόμα και 26 λεπτά το κιλό το τριφύλλι στους εμπόρους, οι οποίοι φτάνουν μέχρι και τις Σέρρες για να βρουν πρώτη ύλη να αγοράσουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου