Ειδήσεις

Δραγασάκης: Απευθείας διαχείριση κόκκινων δανείων από ενδιάμεσο φορέα

Με την παρουσίαση των βασικών θέσεων για τις Τράπεζες από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη και την παρουσίαση των γενικότερων θέσεων για το Τραπεζικό Σύστημα, αλλά και των ειδικότερων θέσεων της τρέχουσας συγκυρίας που ενδιαφέρουν την συνδικαλιστική οργάνωση των Τραπεζοϋπαλλήλων από τον Πρόεδρο της ΟΤΟΕ σ. Σταύρο Κούκο, έγινε η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση των δύο πλευρών.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στην συγκεκριμένη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στη διοίκηση της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, έκανε μια γενικότερη αναφορά στις θέσεις και στις προτεραιότητες για τις Τράπεζες, δίνοντας, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, ιδιαίτερη έμφαση σε δύο κατευθύνσεις:

1. Στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επενδύσεων μέσα από μια νέα αρχιτεκτονική που θα οδηγεί σε έναν αναπτυξιακό ρόλο των Τραπεζών.

2. Το Τραπεζικό Σύστημα να γίνει πυλώνας αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων με κορμό το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων και με επιμέρους δράσεις που θα αφορούν π.χ. στην αγροτική πίστη, στην έκδοση ομολόγων ειδικού σκοπού κ.α.

Σε σχέση με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων ανέφερε ότι, θα δημιουργηθεί φορέας με δύο στόχους:

– Το κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι Τράπεζες θα διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια

– Την απευθείας διαχείριση τμήματος των κόκκινων δανείων.

Σε ότι αφορά στη λειτουργία των Τραπεζών, σύμφωνα πάντα με την ΟΤΟΕ, ανέφερε ότι, το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει ως μοχλό το Τ.Χ.Σ. και τα δικαιώματα που έχει μέσω των μετοχών που διαθέτει. Σε ότι αφορά στο Τ.Χ.Σ., μίλησε για ριζική αναδιοργάνωσή του, επισημαίνοντας ότι, υπάρχουν και σκέψεις να γίνει Ανώνυμη Εταιρεία.

Ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ αναφέρθηκε στις διακηρυγμένες θέσεις του κλάδου για μια νέα λειτουργία του Τραπεζικού Συστήματος, με στόχο την ανάπτυξη σε όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι, διαχρονικά η ΟΤΟΕ ήταν πηγή ουσιαστικής συμβολής στη κατεύθυνση αυτή με θέσεις, σκέψεις και προτάσεις.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της Τράπεζας Αττικής, η οποία έχει ως βασικό μέτοχο ένα ασφαλιστικό ταμείο, με στόχο να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο σε μια νέα κατάσταση στο Τραπεζικό Σύστημα.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στην Πανελλήνια Τράπεζα και στις Συνεταιριστικές Τράπεζες, οι οποίες ζήτησε να ανακεφαλαιοποιηθούν, προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά τους για να επιτελέσουν αναπτυξιακούς ρόλους και στρατηγικές αντιμετώπισης ειδικών αναγκών σε περιφερειακό επίπεδο.

Κεντρικός άξονας στις αναφορές του Προέδρου της ΟΤΟΕ, ήταν η απορρόφηση όλων των απολυμένων τραπεζοϋπαλλήλων των Συνεταιριστικών Τραπεζών που έκλεισαν (δόθηκε κατάλογος ανά Συνεταιριστική Τράπεζα στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης) και τόνισε, ιδιαίτερα ότι, η προστασία της απασχόλησης στις Τράπεζες, είναι ο βασικότερος στόχος της ΟΤΟΕ.

Η ΟΤΟΕ, τέλος, δήλωσε ότι, θα ανταποκριθεί θετικά σε έναν ουσιαστικό διάλογο, διευκρινίζοντας ότι, οι απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος των τραπεζοϋπαλλήλων – όπως και στο παρελθόν – θα εξακολουθήσουν να είναι χρήσιμες και γόνιμες σε εκείνους που θέλουν να τις ακούσουν και να τις χρησιμοποιήσουν.

Τι συζήτησαν οι τραπεζίτες με τον Γ. Δραγασάκη – Η εικόνα για τη ρευστότητα

Άτυπη συνάντηση με ανώτερα στελέχη ελληνικών τραπεζών είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας σε μια σειρά θεμάτων όπως η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση της διαφάνειας, η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης τα τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επισήμαναν πως η κατάσταση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι ομαλή, ενώ και η ρευστότητα κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημέρωσε τα στελέχη των τραπεζών για το περιεχόμενο των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου