Ειδήσεις

Σκέρτσος: Αποτελεσματική η στοχευμένη ενθάρρυνση εμβολιασμού- Ο απολογισμός

Αποτελεσματική χαρακτηρίζει την καμπάνια εμβολιασμού ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είναι ακόμα πιο στοχευμένη.

Ο κ. Σκέρτσος, με ανάρτησή του, στέκεται στις διακριτές ομάδες που βρίσκονται στο ραντάρ κυβέρνησης και επιδημιολόγων: τους πολίτες άνω των 60 ετών που ζουν σε ημιαστικές περιοχές, τους γονείς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα νέα ζευγάρια που σκέφτονται να αποκτήσουν ή περιμένουν παιδί.

Ο υπουργός Επικρατείας επέστρεψε τη Δευτέρα (10/1) στο Μαξίμου έπειτα από την πενθήμερη καραντίνα που έκανε αφού βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και κάνει τον απολογισμό της στοχευμένης καμπάνιας, σημειώνοντας:

«Είναι πολύ θετικό ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκινούν εκστρατείες υπέρ του εμβολιασμού ειδικά των νεότερων ηλικιών. Ο εμβολιασμός και εν γένει η δημόσια υγεία δεν θα έπρεπε να αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξαρχής.

Μάλιστα, σε αυτή τη φάση του εμβολιασμού ενα χρόνο από την έναρξη της επιχείρησης ελευθερία, η επικοινωνία υπέρ του εμβολίου δεν πρέπει πλέον να είναι γενική και οριζόντια. Αντιθέτως, επιβάλλεται να είναι πιο στοχευμένη και να απαντά με ειδικά μηνύματα, επιχειρήματα και τεκμηρίωση σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που έχουν χαμηλότερο μερίδιο εμβολιασμού.

Όπως γίνεται δηλαδή και με τα τρία νέα σποτ της Επιχείρησης Ελευθερία που απευθύνονται σε τρεις διακριτές ομάδες:

Τους πολίτες άνω των 60 ετών που ζουν σε ημιαστικές περιοχές και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Τους γονείς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποτελούν τις νεότερες ομάδες που απέκτησαν μόλις πρόσφατα δικαίωμα εμβολιασμού.

Αλλά και τα νέα ζευγάρια που σκέφτονται να αποκτήσουν ή περιμένουν παιδί και διστάζουν να εμβολιαστούν.

Καθώς, λοιπόν, κάθε δημόσια πολιτική πρέπει να αποτιμάται ως προς την αποτελεσματικότητά της, είναι μια ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό για την ειδική δράση εμβολιασμού των νέων που σχεδίασε και υλοποίησε η κυβέρνηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 με το freedom pass για τις ηλικίες 18-25 ετών και το data pass για τις ηλικίες 15-17 ετών.

Και οι δυο πολιτικές ανήκουν στο πεδίο της θετικής συμπεριφορικής ενθάρρυνσης υπέρ του εμβολίου, το λεγόμενο nudging. Παρότι επικρίθηκαν σφοδρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν ανακοινώθηκαν ως ιδεολογικοί μηχανισμοί «εξαγοράς» ή «εκμαυλισμού», τελικά αγκαλιάστηκαν από τους νέους και χρησιμοποιήθηκαν μαζικά συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση του εμβολιασμού στις ομάδες αυτές.

Ας δούμε αναλυτικότερα τα στοιχεία:

Στις 28 Ιουνίου 2021, ημέρα ανακοίνωσης του freedom pass, μόλις το 15% των νέων 18-25 ετών ήταν εμβολιασμένο. Το ενδιαφέρον τους για εμβολιασμό έως εκείνη την ημέρα ήταν υποτονικό καθώς πρόκειται για ομάδα συγκριτικά χαμηλού κινδύνου για βαριά νόσηση από τον ιό. Έξι μήνες μετά, η συμμετοχή αυτής της ηλικιακής ομάδας στον εμβολιασμό έχει ξεπεράσει το 73% και περίπου 560.000 νέοι και νέες έχουν εκδόσει το freedom pass (δηλαδή το 87% των εμβολιασμένων 18-25 ετών έως τις 31/12).

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα ανακοίνωσης του data pass, μόλις το 20,5% 15-17 ετών ήταν εμβολιασμένο. Στις 31/12, το 55% των μαθητών λυκείου 15-17 ετών έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν και από αυτούς περίπου 108.000 -το 63% εως τις 31/12- έχουν αξιοποιήσει το data pass.

Γιατί πέτυχαν οι πολιτικές αυτές; Πολύ απλά διότι χωρίς περιττούς διδακτισμούς, συνέδεσαν τον εμβολιασμό με δραστηριότητες, όπως είναι τα ταξίδια, ο πολιτισμός και η επικοινωνία, που είναι οικείες και ιδιαίτερα ευχάριστες στους νέους. Τα κίνητρα που επιβραβεύουν θετικές συμπεριφορές στη δημόσια σφαίρα αποτελούν συνεπώς, εκ του αποτελέσματος πλέον, ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο χάραξης δημόσιας πολιτικής».

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου