Τοπικές Ειδήσεις

Αναμένεται έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού λόγω του κρύου – Tι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Εξαρση των λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα, λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν γι αυτό και οι δομές Υγείας, και της Ρόδου, έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα.
Ειδικότερα, στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου της Ρόδου, όπως δήλωσε στη «δ» η διευθύντρια κ. Ντίνα Παχύλη-Μαχαιρίδη επί του παρόντος ο αριθμός των βρεφών και των παιδιών που νοσηλεύονται εντάσσεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, ωστόσο μετά από τις χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών, εκτιμά ότι θα αυξηθεί γι΄αυτό και εφιστά την προσοχή των γονέων.
Είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα στο κοινό κρυολόγημα και στη γρίπη:
Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται σε ιούς (αναπνευστικός συγκυριακός ιός και ρινιοί -150 τύποι θεωρούνται ένοχοι)
Η είσοδος του ιού γίνεται από την αναπνευστική δίοδο (μύτη – στόμα – φάρυγγας), προκαλώντας φλεγμονή με τα εξής συμπτώματα:
1. Κακοδιαθεσία.
2. Συνάχι ή βουλωμένη μύτη.
3. Πονόλαιμος – φτερνίσματα -πυρετός.
4. Βήχας – δακρύρροια (μάτια που τρέχουν).
5. Μυαλγίες (πόνος στους μύες).
Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τα συμπτώματα ενδέχεται να διαρκέσουν από τρεις μέρες έως το πολύ μία εβδομάδα.
Η γρίπη οφείλεται στον ιό της γρίπης με παρόμοια συμπτώματα:
Συνάχι, καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό- υψηλός κάποιες φορές- και ρίγη, πόνοι στο σώμα. Ανάλογα με την περίπτωση κάποιες φορές διάρροια, εμετοί, ναυτία ή ακόμα έντονος πονοκέφαλος ή και φωτοφοβία. Η διάρκειά της είναι περίπου 3-4 μέρες εάν δεν υπάρξουν άλλες επιπλοκές όπως μια δευτερογενής μόλυνση (ωτίτιδα, πνευμονία, βρογχίτιδα) που σε αυτή την περίπτωση παρατείνεται κατά δέκα μέρες.
Σύμφωνα με την διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής θα πρέπει το παιδί όταν αρρωστήσει, να παραμείνει στον χώρο του τουλάχιστον τις πρώτες τρεις μέρες καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης στα άλλα παιδιά είναι υπαρκτός. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό, δυναμώσουν την άμυνά τους και την αντίσταση χωρίς τον κίνδυνο των επιπλοκών (βρογχίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα).
Η μετάδοση και των δύο οφείλεται σε ήδη προσβεβλημένα άτομα, με το φτέρνισμα, όπου σταγονίδια εκτοξεύονται με τον βήχα, με την ομιλία, ακόμη με την χειραψία. Οι κλειστοί χώροι δημιουργούν τις πιο κατάλληλες συνθήκες μετάδοσης. Τα παιδιά, τη σχολική περίοδο ιδιαίτερα, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω του περιορισμένου περιβάλλοντος που κινούνται. Οι αλλαγές του καιρού επίσης ευθύνονται για το ίδιο θέμα. Στην πρόληψη ή μείωση των κρουσμάτων παίζει πρωτεύοντα ρόλο ο τακτικός και σωστός αερισμός των χώρων και γενικά η τήρηση των κανόνων υγιεινής στο σχολείο και όχι μόνο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από το κρύο. Ειδικά τα παιδάκια που είναι κάτω των 24 μηνών δεν πρέπει να κάθονται επί μακρόν και να εκτίθενται στο κρύο αφού δεν έχει τελειοποιηθεί το θερμορυθμιστικό σύστημα του οργανισμού τους και το λίπος στο κορμί τους δεν είναι αρκετό.
Ως προς τη γρίπη, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:
α) η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο,
β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο
Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου