Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης αρμοδίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων της αίτησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την χρηματοδότηση «μαμούθ» τριών σημαντικών έργων στα νησιά και συγκεκριμένα του ηλεκτροφωτισμού του οδικού δικτύου, της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου και της ανάπτυξης υβριδικών σκαφών.
Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση που είχε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ως τα μέσα του Φεβρουαρίου 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έγκριση επιδότησης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση των αντίστοιχων μελετών.
Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της εξαγγελίας του περιφερειάρχη, για την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης και για την προετοιμασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την μετά ΕΣΠΑ εποχή, οριστικοποιήθηκε η ως άνω πρόταση που υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο Λουξεμβούργο.
Ειδικότερα, η πρόταση που οριστικοποιήθηκε στην διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, στην Ερμούπολη, περιλαμβάνει τρεις καινοτόμες και πρωτοποριακές προτάσεις που αξιοποιούν και εφαρμόζουν τις βέλτιστες τεχνολογίες:
-Εκτεταμένο πρόγραμμα παρέμβασης στον ηλεκτροφωτισμό του αστικού οδικού δικτύου των νησιών της Περιφέρειας, με έργα που αποσκοπούν στην αναβάθμιση και αποτελεσματική ενεργειακή διαχείριση των τοπικών δικτύων ηλεκτροφωτισμού, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα, δεδομένου ότι το υπάρχον δίκτυο κρίνεται εξαιρετικά ενεργοβόρο, χαμηλής απόδοσης και αισθητικής, αλλά κυρίως ακατάλληλο και επικίνδυνο για τους πολίτες.
-.Κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Φράγμα Γαδουρά
-Κατασκευή υβριδικών σκαφών
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποβολή της πρότασης, αιτείται από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ για την ωρίμανση των μελετών των παραπάνω τριών πρώτων ενεργειακών εργων από το μηχανισμό ELENA – European Local EΝergy Assistance (Ευρωπαϊκή Βοήθεια για Τοπικά Ενεργειακά Προγράμματα).
Πρόκειται για εργαλείο παροχής τεχνικής βοήθειας που στοχεύει στην κινητοποίηση πόρων για επενδύσεις αειφόρου ενέργειας σε τοπικό επίπεδο και στην υποστήριξη τοπικών και περιφερειακών δημόσιων αρχών για την ωρίμανση και εν γένει επιτάχυνση των επενδυτικών προγραμμάτων τους.

Θυμίζουμε ακόμη ότι ο περιφερειάρχης, με επιστολή του στους δημάρχους των ΟΤΑ Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, τους κάλεσε να γνωρίσουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εάν επιθυμούν να συμπεριληφθεί το οδικό δίκτυο του Δήμου τους, σε δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης σύγχρονου οδοφωτισμού, με χαρακτηριστικά “smart cities” που προωθείται, παρέχοντάς τους την δυνατότητα χρηματοδότησης τόσο των απαιτούμενων μελετών, όσο και της χρηματοδότησης των έργων, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ