Ειδήσεις

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται την Κυριακή στο Βήμα και στον Ελεύθερο Τύπο.

Δημοσκόπηση Κάπα Research

Συγκεκριμένα, η νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research, που έγινε δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 2,6 ποσοστιαίων μονάδων, έναντι 2,5 που ήταν πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 28,1% έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει 25,5%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται το Ποτάμι με 6,5% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,8% και οι ΑΝΕΛ με 2,6%.

Το 4,1% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 2,2% λευκό/άκυρο, ενώ στο 12,6% φτάνει η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα θέλετε να βγει τρίτο στις εκλογές, το 26,4% απαντά Το Ποτάμι, το 20,2% το ΠΑΣΟΚ, το 13% ΚΚΕ, το 7,6% Χρυσή Αυγή, και το 6,3% Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς από το 43,9% των ερωτηθέντων, αλλά με τον Αλέξη Τσίπρα να τον πλησιάζει με 36,2%.

Η πλειοψηφία εξακολουθεί να προτιμά μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά (42,5%), ενώ το 39,9% προτιμά μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσκόπηση Pulse

Στον αντίποδα, δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά και υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των αναποφάσιστων,το ποσοστό των οποίων αγγίζει το 10%

Συγκεκριμένα, η εν λόγω πανελλαδική δημοσκόπηση ουσιαστικά αποτελεί «συνέχεια» της έρευνας της εταιρείας που διενεργήθηκε στις 6 Ιανουαρίου και παρουσιάστηκε στο Action24, επομένως δεν καταγράφει σημαντικές διαφοροποιήσεις στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο μπορεί κανείς να εξαγάγει σημαντικά συμπεράσματα με φόντο την κάλπη των εκλογών.
Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που μονομαχούν για την πρώτη θέση έχει περιοριστεί στις 3,5 μονάδες σήμερα, από 5 που ήταν έναν μήνα πριν, ενώ οι διαφορές μεταξύ των διεκδικητών της τρίτης θέσης δεν ξεπερνούν τη 1 μονάδα.

Το κρίσιμο πάντως στοιχείο που δημιουργεί συνθήκες πραγματικού ντέρμπι, ακόμη και ανατροπής, προκύπτει από την «ακτινογραφία» των αναποφάσιστων, όπου η Ν.Δ. έχει σαφή υπεροχή.

Το 16% των αναποφάσιστων απαντά ότι είναι πιο κοντά στην επιλογή της Ν.Δ., ενώ ακολουθεί με μεγάλη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι η επιλογή του 9% των πολιτών που δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.

Ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί την πρώτη θέση στο ερώτημα για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό» με διαφορά 6 μονάδων και ποσοστό 36% έναντι 30% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου