Ειδήσεις

Στο προσκήνιο επιδοτούμενο κατάλυμα και στη Ρόδο

Εντολή ελέγχου έδωσε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής για τις γκρίζες βίλες που ανακατασκευάστηκαν με επιδοτήσεις που έχουν δοθεί σε ξενώνες και τουριστικά καταλύματα στην Κεντρική Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου, με αφορμή δημοσιεύματα για τη βίλα Λιάπη.
Στόχος των ελέγχων θα είναι η διαπίστωση εάν τα κονδύλια αξιοποιήθηκαν για τον σκοπό που είχαν εγκριθεί και όχι για ανακαινίσεις σπιτιών ενώ στις περιπτώσεις που θα καταγραφεί ότι δεν λειτούργησαν τουριστικά καταλύματα θα ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων από τους ιδιοκτήτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την περίπτωση της χρηματοδότησης του σαλέ της οικογένειας Λιάπη, τα κονδύλια εγκρίθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από την αναπτυξιακή εταιρεία «Ευρυτανία ΑΕ» της νομαρχίας Ευρυτανίας για την οποία οι οικονομικοί επιθεωρητές είχαν διενεργήσει πόρισμα το οποίο επέρριπτε ευθύνες στον τότε νομάρχη και νυν βουλευτή της ΝΔ, Κ. Κοντογεώργο για παράνομη παροχή εγγύησης στην «αμαρτωλή» εταιρεία βάσει της οποίας έλαβε δάνειο 4,7 εκατ. ευρώ. Το πόρισμα που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2012 αξιοποιήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές οι οποίες απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα στον βουλευτή της ΝΔ Κ. Κοντογεώργο και επέβαλαν εγγύηση 60.000 αποδίδοντάς του την κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου.
Τον εξονυχιστικό έλεγχο των κοινοτικών επιδοτήσεων από το πρώτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ζήτησε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής στις περιφέρειες Κεντρικής Ελλάδας και Αιγαίου, με στόχο να διερευνηθεί ποιοι δικαιούχοι δεν χρησιμοποίησαν τα κονδύλια για τον σκοπό που είχαν εγκριθεί, οπότε θα ζητηθεί και η επιστροφή των χρημάτων.
O κ. Ρακιντζής και με αφορμή τα δημοσιεύματα απέστειλε την εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες και ζήτησε την καταγραφή των ΑΦΜ όλων των ξενώνων και τουριστικών καταλυμάτων που κατασκευάστηκαν με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Από τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα ελεγχθεί εάν υπήρξαν έσοδα στην επιχείρηση από την τουριστική δραστηριότητα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ζητηθεί η επιστροφή των επιχορηγήσεων.
«Κατόπιν του γενικευμένου θορύβου για τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν για την κατασκευή τουριστικών ξενώνων και δεν αξιοποιήθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό, εκτιμούμε ότι αφορά πολλές περιπτώσεις», αναφέρει ο Λ. Ρακιντζής.
«Εδωσα εντολή», συνεχίζει, «να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στην Κεντρική Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου ώστε να διαπιστώσουμε ποιες δόθηκαν για συγκεκριμένα έργα και δεν εκτελέστηκαν».
Ο γενικός επιθεωρητής σημειώνει ότι η διαδικασία θα πάρει χρόνο αλλά θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Ανάλογες καταγγελίες υπήρξαν στη Ρόδο το έτος 2010 και αφορούσαν τον γιο στελέχους της Νέας Δημοκρατίας που είχε εξασφαλίσει επιδότηση ύψους 157.253,40 ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από έγκριση του πρώην Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την κάλυψη του 60% δαπάνης για τη διαμόρφωση και λειτουργία στον πρώην δήμο Νότιας Ρόδου, συγκροτήματος τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών.
Εχεί καταγγελθεί συγκεκριμένα ότι η συγκεκριμένη μονάδα δεν εκπλήρωσε τους σκοπούς της επιδότησης και λειτουργούσε ως εξοχική κατοικία.
Η επιδότηση αφορούσε συγκρότημα τουριστικών κατοικιών με παράλληλη δραστηριότητα αγροτουρισμού. Η επιδότηση ζητήθηκε, σύμφωνα με τον φάκελο της αίτησης, για τη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης μονάδας ποιοτικού τουρισμού σε Ελληνες και Αλλοδαπούς που πρόκειται να αυξήσει την επισκεψιμότητα στη Νότια Ρόδο. Επρόκειτο ακόμη, όπως αναφέρεται στην αίτηση, να ενισχύσει την τοπική οικονομία αλλά και την τοπική ανάπτυξη.
Από τον έλεγχο που έγινε αρμοδίως για τη διαπίστωση τηρήσεως ή μη των συμβατικών μακροχρόνιων υποχρεώσεων του καταγγελλόμενου δεν προέκυψε κάτι το μεμπόν.
Από τον έλεγχο συγκεκριμένα που είχαν διενεργήσει οι κκ Παγώνης Παναγιώτης, Γεωπόνος της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης Π.Ν.Α και Βιντιάδης Εμμανουήλ, Γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Α. Δωδεκανήσου είχε διαπιστωθεί ότι η επιδοτούμενη επένδυση τήρησε τις συμβατικές μακροχρόνιες υποχρεώσεις της επένδυσης που χρηματοδοτήθηκε από το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.
Ο επενδυτής κατηγορείται ωστόσο για κοινή απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε βαθμό πλημμελήματος, με προξενηθείσα ζημία ιδιαιτέρως μεγάλη, ανερχόμενη στο ποσό των 21.698,12 ευρώ και για απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς η περιουσιακή βλάβη του γενικού προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ανέρχεται στο ποσό των 30.273,18 ευρώ. Φέρεται κατά το χρονικό διάστημα από την 3η Ιανουαρίου 2008 έως και την 28η Φεβρουαρίου 2008, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανέγερση συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών με παράλληλες δραστηριότητες αγροτουρισμού, η οποία δραστηριότητά του επιδοτείτο από το Ελληνικό Δημόσιο κατά ποσοστό 41,67% επί ποσοστού 60% επί της επιλέξιμης δαπάνης να έλαβε εννέα Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών συνολικής καθαρής αξίας 112.383,50 €, για υπηρεσίες και οικοδομικής φύσεως εργασίες, που ήταν εικονικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου