Ειδήσεις

Παραπέμπουν τον βουλευτή κ. Δημήτρη Κρεμαστινό από τον Αννα στον Καϊάφα

Προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες της Βουλής ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση: «Για τέταρτη (!) φορά κατέθεσα σήμερα την ερώτηση που είχα καταθέσει αρχικά για την Υπουργό Τουρισμού, όσον αφορά την παντελή έλλειψη τουριστικών υποδομών στη Ρόδο. Η Yπουργός δεν προσήλθε στη Βουλή να απαντήσει, δηλώνοντας αναρμόδια, υποδεικνύοντας να υποβληθεί η ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης.

Αν και περίμενα ότι η Υπουργός Τουρισμού θα ανησυχούσε και θα προβληματιζόταν που δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις απαιτούμενες υποδομές για να προσελκύσει η χώρα τουρισμό, τουλάχιστον ανάλογο της γειτονικής Τουρκίας, ώστε να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις προς τους συναρμόδιους υπουργούς, υπέβαλα την ίδια ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης. Ήλπιζα ότι εκείνος θα προσέλθει στη Βουλή να απαντήσει, εφόσον το μεγάλο ζητούμενο για να βγούμε από την κρίση είναι η ανάπτυξη, που εν πολλοίς βασίζεται στον τουρισμό, και με χαρακτηριστικό παράδειγμα νησιού που έχει απόλυτη ανάγκη να αναβαθμιστούν οι υποδομές του, αφού αποτελεί ένα από τα βασικότερα κέντρα τουρισμού μας, τη Ρόδο.
Και όμως! Ούτε ο Υπουργός Ανάπτυξης θεώρησε ότι είναι αρμόδιος για το θέμα των τουριστικών υποδομών και με τη σειρά του με παρέπεμψε στον συνάδελφό του Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αυτή τη φορά. Υπέβαλα λοιπόν σε εκείνον την ίδια ερώτηση, για να λάβω σήμερα την εξής απάντηση: Δεν είναι αρμόδιο το Υπουργείο Υποδομών αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών, ως εποπτεύον την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που είναι αρμόδια για τα αντιπλημμυρικά έργα και τους δρόμους. Λες και η ερώτηση αφορούσε τα θέματα αυτά.
Eάν δεν απαντηθεί ούτε από το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι ευνόητο ότι η ερώτηση θα απευθυνθεί απευθείας προς τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να αντιληφθεί με ποιο τρόπο οι Υπουργοί του αντιμετωπίζουν το θέμα «ανάπτυξη» και «έλλειψη υποδομών» ούτως ώστε η χώρα να εξέλθει από την οικονομική κρίση.

Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση.
Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη
Θέμα: Παντελής έλλειψη υποδομών στη Ρόδο
Στις 26.11.13 υπέβαλα την παρούσα ερώτηση στην Υπουργό Τουρισμού, με στόχο να συνεργαστεί με τους συναρμόδιους Υπουργούς και να πιέσει αρμοδίως, γιατί η έλλειψη υποδομών βλάπτει τον τουρισμό. Το Υπουργείο Τουρισμού δήλωσε αναρμοδιότητα. Στην συνέχεια, την ίδια αναρμοδιότητα δήλωσε και το Υπουργείο Ανάπτυξης (ερώτηση 12.12.13), αλλά και το Υπουργείο Υποδομών (ερώτηση 9.1.14), υποδεικνύοντας το Υπουργείο Εσωτερικών ως πλέον αρμόδιο. Προτού υποβάλλω την ίδια ερώτηση στον Πρωθυπουργό, ελπίζω να απαντηθεί τώρα από τον Υπουργό Εσωτερικών.
Η παντελής έλλειψη υποδομών σε τουριστικές περιοχές οδήγησε προ ημερών στην απώλεια τεσσάρων ανθρωπίνων ζωών στη Ρόδο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Δρόμοι, που περνούν μέσα από τις κοίτες των ποταμών. Ο βασικότερος δρόμος Ρόδου – Λίνδου, που επί επτά χρόνια ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και σκοτώνονται ακόμα άνθρωποι σε τροχαία ατυχήματα. Η μη ολοκλήρωση του λιμανιού της Ρόδου που αναγκάζει δεκάδες κρουαζιερόπλοια να αποφεύγουν τη Ρόδο και να ελλιμενίζονται στις απέναντι τουρκικές ακτές. Η επί 60 χρόνια κατασκευή μιας μαρίνας, που ακόμα δεν ολοκληρώθηκε και αναγκάζει τα γιοτ να κατευθύνονται στις απέναντι τουρκικές ακτές που διαθέτουν 10 μαρίνες. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, καίτοι η Ρόδος είναι το πρώτο νησί σε εισροή συναλλάγματος στη χώρα, οι κύριες υποδομές που διαθέτει, είναι υποδομές που κατασκευάστηκαν επί ιταλοκρατίας, δυστυχώς για μας.
Ερωτάται o κ. Υπουργός:
1. Τι μέτρα θα λάβει σε συνεργασία με συναρμόδιους υπουργούς ώστε να πάψει να διασύρεται η χώρα στο διεθνή τύπο από γεγονότα που αναμφισβήτητα πλήττουν τον ελληνικό τουρισμό.
2. Εάν υπάρχει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα ολοκληρώσεως των ανωτέρω έργων υποδομής για τη Ρόδο.
Αθήνα, 9.1.2014
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Κρεμαστινός

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου