Τοπικές Ειδήσεις

Παραμένουν τα προβλήματα στη Ρόδο για τις εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Ενα ακόμα επεισόδιο προστέθηκε στο σίριαλ που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και αφορά στο στήσιμο των καλπών για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ στις 5 και 12 Δεκεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του γραμματέα της Ν.Ε. νοτίου συγκροτήματος Δωδεκανήσου κ. Νίκου Τρίπη.
Όπως αποκάλυψε η «δημοκρατική», τα μέλη της Ν.Ε. νοτίου συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΙΝΑΛ, μετά την αρχική πρόταση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) να μην λάβει υπόψη την πρόταση του τοπικού οργάνου για το στήσιμο των καλπών στο νησί της Ρόδου και να κάνει αποδεκτή ένσταση που υποβλήθηκε τοπικά από εκπρόσωπο του υποψήφιου προέδρου κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ετοίμασαν τις παραιτήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Όπως έγραψε η «δ», η πρόταση της ΝΕ. Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΙΝΑΛ, ήταν στο νησί της Ρόδου να στηθούν πέντε κάλπες για την εξυπηρέτηση των μελών και των φίλων του Κινήματος. Ειδικότερα, προτάθηκε να στηθούν κάλπες ως εξής: Τρεις στην πόλη της Ρόδου (Ροδίνι), μία στη Δ.Κ. Κρεμαστής, μία στη Δ.Κ. Αρχαγγέλου, μία στη Δ.Κ. Γενναδίου και μία στην Δ.Κ. Έμπωνας.
Κι ενώ η επικύρωση της απόφασης της Ν.Ε. νότιας Δωδεκανήσου θεωρήθηκε θέμα διαδικαστικό καθώς υπερψηφίστηκε και από την νομαρχιακή επιτροπή συντονισμού των εκλογών (πλην του εκπροσώπου της πλευράς του κ. Ν. Ανδρουλάκη) που συνεδρίασαν την επόμενη ημέρα, εντέλει η πρόταση της ΕΔΕΚΑΠ ήρθε να ανατρέψει τα όσα αποφασίστηκαν τοπικά, έπειτα από την ένσταση που υποβλήθηκε.
Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης, πρότεινε οι κάλπες στο νησί της Ρόδου να είναι σε επτά σημεία (και όχι σε πέντε που πρότεινε η Ν.Ε.) προσθέτοντας και τις δημοτικές κοινότητες Ιαλυσού και Αφάντου.
Ωστόσο, έπειτα από την νέα επιστολή της Ν.Ε. που ζητούσε την αναίρεση της πρότασης της ΕΔΕΚΑΠ γνωστοποιώντας την πρόθεση των μελών να υποβάλουν μαζικές παραιτήσεις, η Επιτροπή αποφάσισε με 9 ψήφους υπέρ και 1 λευκή, να κάνει αποδεκτή την πρόταση του τοπικού οργάνου, απορρίπτοντας την ένσταση που υποβλήθηκε από τον εκπρόσωπο του υποψηφίου προέδρου κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Η απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ
Στην απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ, την οποία δημοσιεύει σήμερα η «δ» αναφέρονται τα εξής:
«Η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του Κινήματος Αλλαγής στη συνεδρίασή της, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, μετά από εκτενή διαλογική συζήτηση, αποφάσισε με ψήφους 9 υπέρ και ενός λευκού, την αποδοχή της απόφασης της ΝΕΣ Νοτίου Συγκροτήματος Δωδεκανήσων που αφορά τον αριθμό των εκλογικών κέντρων και τμημάτων, στα οποία θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου του Κινήματος Αλλαγής την 5η και 12η Δεκεμβρίου 2021.
Για την ΕΔΕΚΑΠ

Ο Πρόεδρος
ΘΟΔΩΡΟΣ
ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ».

Η απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ, διατήρησε τις ισορροπίες εντός της Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ νοτίου συγκροτήματος, με τα μέλη να παραμένουν στις θέσεις τους, ωστόσο την ίδια ώρα οι προσπάθειες για να πεισθεί ο κ. Νίκος Τρίπης να αναιρέσει την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα δεν έχουν ευοδωθεί ακόμα.
Η νέα απόφαση ωστόσο της ΕΔΕΚΑΠ, που υιοθετεί την πρόταση της Ν.Ε. και της νομαρχιακής επιτροπής συντονισμού των εκλογών, απορρίπτοντας τελικά την ένσταση της πλευράς Ανδρουλάκη, προκάλεσε την αντίδραση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής κ. Βάιου Καλοπήτα ο οποίος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΕΔΕΚΑΠ κ. Θεόδωρο Καπετανάκη και στον γραμματέα της ΚΠΕ κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη, ζητώντας να πάρει πίσω την απόφασή της και να στηθούν κάλπες σε κάθε πρώην Καποδιστριακό Δήμο.
Ειδικότερα, σε σχετική ανάρτησή στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο κ. Βάιος Καλοπήτας αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα έστειλα επιστολή στον πρόεδρο της ΕΔΕΚΑΠ κ. Θεόδωρο Καπετανάκη και στον γραμματέα της ΚΠΕ Μανώλη Χριστοδουλάκη, με τίτλο “ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ” ζητώντας τις ενέργειές τους ώστε να εξασφαλιστούν εκλογικά κέντρα για την εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής στις 5 Δεκεμβρίου σε όλους τους πρώην καποδιστριακούς δήμους της Ρόδου.
Όσο με αφορά επισύναψα επιστολές με τη βούληση τοπικών οργάνων του Κινήματος Αλλαγής καθώς και λίστα με εθελοντές που δύνανται να στελεχώσουν τις εφορευτικές επιτροπές.
Είναι ανεπίτρεπτο ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα προχωράει κανονικά η διαδικασία ορισμού εκλογικών κέντρων σύμφωνα με τις εκλογικές διαδικασίες του Νοεμβρίου του 2017 σε κάθε πρώην καποδιστριακό Δήμο, στη Ρόδο για ανεξήγητους λόγους προσπαθείται να επιβληθεί η λογική της συρρίκνωσης της διαδικασίας και των λιγότερων εκλογικών κέντρων χωρίς κανένα προφανή λόγο. Είμαι βέβαιος πως τόσο ο γραμματέας της ΚΠΕ όσο και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚΑΠ θα δώσουν λύση και θα εξασφαλίσουν σημεία δημοκρατίας όπως και το 2017».
Συγκέντρωση υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου
Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, συναντήθηκαν σε καφετέρια στο κέντρο της πόλης υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου, όπου μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν οι κ.κ. Κοσμάς Σφυρίου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Τέλης Ηρακλείδης, Σταύρος Φλαμπουριάρης και πολλά μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα με τον κ. Κοσμά Σφυρίου να χρειάζεται να διακόψει πολλές φορές τη ροή του λόγου, εξαιτίας της συγκίνησης, κατά την αναφορά του στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά όπως επίσης και ο πρώην δήμαρχος Ροδίων κ. Γιώργος Γιαννόπουλος.
Στη μνήμη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, τηρήθηκε από τους παρευρισκόμενους ενός λεπτού σιγή.
Αυτό που υπερτονίστηκε στη συγκέντρωση των μελών είναι πως με κάθε τρόπο θα πρέπει να διασφαλιστεί η ενότητα την επόμενη ημέρα των εκλογών, τιμώντας την παρακαταθήκη που άφησε η αείμνηστη πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα και ώρα από υποστηρικτές του σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης και της προετοιμασίας για την εκλογική διαδικασία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου