ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνής Τύπος για Τραμπ: Η νίκη του κλόουν της φρίκης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
56
Μέγεθος γραμμάτων

«Πώς μπό­ρε­σε να συμ­βεί αυτό;», «Ο οίκος του τρό­μου», «Ο εκ­δι­κη­τής στον Λευκό Οίκο», «Επι­κίν­δυ­νο πεί­ρα­μα» – Πα­γκό­σμιο σοκ από την εκλο­γή του 71χρο­νου Ρε­που­μπλι­κα­νού

Σε κα­τά­στα­ση σοκ βρί­σκε­ται με­γά­λη με­ρί­δα του διε­θνούς Τύπου έπει­τα από την εντυ­πω­σια­κή νίκη του Ρε­που­μπλι­κα­νού Ντό­ναλντ Τραμπ, ένα­ντι της Δη­μο­κρα­τι­κής αντι­πά­λου του, Χί­λα­ρι Κλί­ντον.

Πρω­το­σέ­λι­δα εφη­με­ρί­δων και ση­μα­ντι­κές ενη­με­ρω­τι­κές ιστο­σε­λί­δες σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο φι­λο­ξε­νούν φω­το­γρα­φί­ες του εκ­κε­ντρι­κού επι­χει­ρη­μα­τία με όχι ιδιαί­τε­ρα κο­λα­κευ­τι­κούς τί­τλους όπως «Ο οίκος του τρό­μου», «Πώς μπό­ρε­σε να συμ­βεί αυτό;», «Η νίκη του κλό­ουν της φρί­κης».

Το αμε­ρι­κα­νι­κό δί­κτυο CNN υπο­δέ­χθη­κε την επι­κρά­τη­ση του Τραμπ στην κρί­σι­μη εκλο­γι­κή μάχη με έναν πε­ριε­κτι­κό τίτλο: «Είναι ο Τραμπ» και εξη­γώ­ντας στη συ­νέ­χεια πως η νίκη του με­γι­στά­να απο­τε­λεί «μία απί­στευ­τη απόρ­ρι­ψη των πο­λι­τι­κών ελίτ».

Την ίδια στιγ­μή, οι αμε­ρι­κα­νι­κές εφη­με­ρί­δες New York Times και Washington Post κυ­κλο­φό­ρη­σαν αμ­φό­τε­ρες με τίτλο «Ο Τραμπ θριαμ­βεύ­ει» και κά­νο­ντας λόγο για «σο­κα­ρι­στι­κή» και «εντυ­πω­σια­κή ανα­τρο­πή».

Η Usa Today από την άλλη, κυ­κλο­φό­ρη­σε με τίτλο «Ο Ντό­ναλντ Τραμπ σο­κά­ρει τον κόσμο, εξε­λέ­γη 45ος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ», ενώ το συ­ντη­ρη­τι­κό δί­κτυο Fox news που υπο­στή­ρι­ζε τον Ρε­που­μπλι­κα­νό υπο­ψή­φιο έκανε λόγο για «ιστο­ρι­κή εκλο­γι­κή ανα­τρο­πή» με­τα­φέ­ρο­ντας τα λόγια του ίδιου του νι­κη­τή, ο οποί­ος είχε κα­λέ­σει να «πά­ρου­με στα χέρια μας τη μοίρα της χώρας μας».

Σε οξύ τόνο η βρε­τα­νι­κή Daily News στο πρω­το­σέ­λι­δό της φι­λο­ξέ­νη­σε μία φω­το­γρα­φία του Λευ­κού Οίκου με ανα­πο­δο­γυ­ρι­σμέ­νη την αμε­ρι­κα­νι­κή ση­μαία και τίτλο «Ο οίκος του τρό­μου».

Ο Guardian μι­λά­ει για «νίκη που σό­κα­ρε τον κόσμο» και για δη­μο­σκο­πή­σεις που ανα­τρά­πη­καν από τον υπο­ψή­φιο του Ρε­που­μπλι­κα­νι­κού κόμ­μα­τος.

«Πώς μπό­ρε­σε να συμ­βεί αυτό;», διε­ρω­τά­ται η γερ­μα­νι­κή Die Welt, ενώ η ιστο­σε­λί­δα της  Die Tageszeitung «άνοι­ξε» με τίτλο «Brexit 2.0» και έπει­τα από λίγες ώρες τον τρο­πο­ποί­η­σε γρά­φο­ντας: «Νίκη του κλό­ουν της φρί­κης».

Η Frankfurter Allgemeine από την άλλη «βλέ­πει» στο πρό­σω­πο του Τραμπ τον «Εκ­δι­κη­τή στον Λευκό Οίκο» κα­λώ­ντας τους εταί­ρους της Αμε­ρι­κής να «κρα­τή­σουν γερά».

Η γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα εξη­γεί πως μετά το δη­μο­ψή­φι­σμα για την έξοδο της Με­γά­λης Βρε­τα­νί­ας από την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση «η παλιά δομή της Δύσης αντι­με­τω­πί­ζει ένα νέο πλήγ­μα», συ­μπλη­ρώ­νο­ντας πως ο θυμός πολ­λών Αμε­ρι­κα­νών ήταν σαφώς ισχυ­ρό­τε­ρος από τις ηθι­κές ανα­στο­λές απέ­να­ντι σε ένα «επι­κίν­δυ­νο πεί­ρα­μα».

Στη Γαλ­λία, η Figaro «βλέ­πει» το δι­χα­σμό του αμε­ρι­κα­νι­κού λαού κά­νο­ντας λόγο για μία χώρα που έχει ανά­γκη επα­νέ­νω­σης, αλλά προ­βλέ­πο­ντας πως αυτή η διά­σπα­ση δεν πρό­κει­ται να απο­κα­τα­στα­θεί εύ­κο­λα, ενώ λίγες ώρες μετά το επί­ση­μο απο­τέ­λε­σμα στην ιστο­σε­λί­δα της εφη­με­ρί­δας δη­μο­σιεύ­θη­κε κεί­με­νο με τίτλο «Από κλό­ουν πρό­ε­δρος».

Η επί­σης γαλ­λι­κή Les Echos άσκη­σε δρι­μεία κρι­τι­κή κατά του 71χρο­νου και σε προ­φίλ που δη­μο­σί­ευ­σε με τίτλο «Το νέο πρό­σω­πο της Αμε­ρι­κής», τον χα­ρα­κτή­ρι­σε «ρα­τσι­στή, λαϊ­κι­στή, σο­βι­νι­στή, υπε­ρό­πτη και απρό­βλε­πτο. Δεν ξέ­ρου­με τι είναι το πιο τρο­μα­κτι­κό στην προ­σω­πι­κό­τη­τα του Ντό­ναλντ Τραμπ».

Η ισπα­νι­κή El Pais στην ηλε­κτρο­νι­κή της έκ­δο­ση το­νί­ζει πως η Αμε­ρι­κή έπεσε στα χέρια του «επι­θε­τι­κού λαϊ­κι­σμού του Τραμπ», ο οποί­ος με τη ξε­νο­φο­βι­κή και αντι­συ­στη­μι­κή ρη­το­ρι­κή του ανέ­τρε­ψε τα προ­γνω­στι­κά και κέρ­δι­σε οδη­γώ­ντας τη χώρα του στο άγνω­στο.

H The New Zealand Herald’s της Νέας Ζη­λαν­δί­ας κυ­κλο­φό­ρη­σε με τίτλο «Αγα­πη­τή Αμε­ρι­κή, όχι δεν μπο­ρείς», πα­ρα­φρά­ζο­ντας το σύν­θη­μα του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου, Μπα­ράκ Ομπά­μα, «Ναι, μπο­ρού­με».

Η πο­λω­νι­κή συ­ντη­ρη­τι­κή Rzeczpospolita συ­νέ­κρι­νε το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα με την επι­τυ­χη­μέ­νη τη­λε­ο­πτι­κή σειρά «Game of Thrones», διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως «ο χει­μώ­νας έρ­χε­ται και δεν μπο­ρεί να γίνει τί­πο­τα για αυτό. Ξυ­πνή­σα­με σε ένα τε­λεί­ως απρό­βλε­πτο κόσμο και στις επι­χει­ρή­σεις δεν αρέ­σει η αβε­βαιό­τη­τα».

Στην Ου­κρα­νία ο τη­λε­ο­πτι­κός σταθ­μός Inter TV ανέ­φε­ρε πως η χώρα ήταν έτοι­μη να υπο­δε­χθεί την Κλί­ντον ως νέα πρό­ε­δρο των ΗΠΑ, με τα πο­σο­στά και τη νίκη του Τραμπ να έχει σο­κά­ρει πολ­λούς.

Το ρω­σι­κό δί­κτυο Rossiya 1 TV πε­ριέ­γρα­ψε την επι­κρά­τη­ση του Τραμπ ως «πραγ­μα­τι­κό πά­τα­γο», με τον αντα­πο­κρι­τή του στην Ουά­σιγ­κτον να υπο­στη­ρί­ζει πως πρό­κει­ται για «πο­λι­τι­κό σει­σμό στις ΗΠΑ και τον κόσμο, ένα ιστο­ρι­κό γε­γο­νός».

protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.