Τοπικές Ειδήσεις

Αθώοι οι κατηγορούμενοι για την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας του υποσταθμού υψηλής τάσεως της ΔΕΗ στην νέα μαρίνα Ρόδου

Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου κρίθηκαν αθώοι 2 επιτελείς της πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου, ο διευθυντής υπηρεσιών στέγασης της ΔΕΗ ΑΕ και ο πρώην διευθυντής Ρόδου της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, που κατηγορήθηκαν για παράβαση καθήκοντος από κοινού και κατά μόνας, κατ’ εξακολούθηση και άπαξ και για ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία στις ανωτέρω πράξεις.
Η υπόθεση αφορά στην αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε για την ανέγερση και λειτουργία του υποσταθμού υψηλής τάσεως στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην περιοχή της νέας μαρίνας Ρόδου μετά από μήνυση που άσκησε το έτος 2017 το σωματείο «Αναπτυξιακός Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κατοίκων Συνοικιών Αγ. Νικολάου, Αγ. Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου («Α.ΠΟ.ΠΕ.Σ.») και 8 μέλη του διοικητικού του συμβουλίου.
Παρότι συγκεκριμένα το όλο ζήτημα έχει κριθεί υπέρ του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ στα διοικητικά δικαστήρια, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος είς βάρος επιτελών της υπηρεσίας Δόμησης, της Πολεοδομίας και του ΔΕΔΔΗΕ.
Κρίθηκε ειδικότερα από τον Εισαγγελέα ότι η υπ’ αρίθμ. 4/16.2.2017 έκθεση αυτοψίας της πολεοδομίας ήταν ανακριβής. Οι μηνυτές μεταξύ άλλων στην πολυσέλιδη αναφορά τους είχαν υποστηρίξει ότι σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία δεν δύναται να δοθεί παράταση χρονικής ισχύος της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του κέντρου διανομής, ενόσω υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές στο οικόπεδο.
Η Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Ρόδου με την με α/α 4/16-02-2017 έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής και υπολογισμό προστίμων που διενήργησε στις 10-02-2017 υπάλληλος της Δ/νσης Πολεοδομίας Δήμου Ρόδου στο οικόπεδο που έχει χορηγηθεί η οικοδομική άδεια 77/2009 διεπίστωσε αυθαίρετα κτίσματα συνολικής επιφανείας 366,40 τ.μ. και υπολόγισε το πρόστιμο ανέγερσης σε 159.384 € και το πρόστιμο διατήρησης σε 7.969,20 €.
Τα πιο πάνω αυθαίρετα κτίσματα, όπως υποστηρίζουν, προϋπήρχαν των προσκομισθέντων προαπαιτούμενων εγκρίσεων, δηλαδή της Α.Ε.Π.Ο. και αυτής του υπουργού Πολιτισμού καθώς και της αίτησης για την χορήγηση της οικοδομικής αδείας.
Από την ακροαματική διαδικασία ωστόσο διαψεύστηκαν οι ισχυρισμοί και διαπιστώθηκε ότι υπήρξε στην πορεία θετική απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ αλλά και πλήρης εξόφληση των προστίμων για τις αυθαίρετες κατασκευές.
Εν πάση περιπτώσει οι δύο πρώτοι κατηγορήθηκαν για το ό,τι συνυπέγραψαν την υπ’ αρίθμ. 56/15-3-2017 αναθεώρηση της υπ’ αρίθμ. 77/2009 οικοδομικής άδειας, εκδοθείσης (αρχικά) υπέρ της ΔΕΗ ΑΕ επί σκοπόν «ανεγέρσεως τριώροφου κτηρίου με υπόγειο για Κέντρο Διανομής Υ/Σ 150kV/20Kv και γραφείων», σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της, επί της οδού Αυστραλίας.

Ως συνήγοροι υπεράσπισης τους παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Γιώργος Μαυρομάτης, Στέλιος Κιουρτζής και Γιάννης Βρούχος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου