Ειδήσεις

Το Δημόσιο θα υπογράφει «συμβόλαια τιμής» με τους πολίτες

Συμβόλαιο δεσμεύσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για όλες τις υπηρεσίες έναντι των πολιτών, ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανοιχτής διακυβέρνησης και της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στην αξιολόγηση των κρατικών δομών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει στόχο να νομοθετήσει την δημόσια δέσμευση των υπηρεσιών με χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν τους πολίτες και επεξεργάζεται προτάσεις και δικλείδες ασφαλείας για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από πλευρά κράτους. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός σκοπεύει να θεσμοθετήσει υπηρεσίες εντός των κρατικών δομών που θα αποτελούνται από τους «αδιάφθορους του ελληνικού δημοσίου» και θα επιβλέπουν την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Οι υπηρεσίες των …αδιάφθορων θα επεξεργάζονται τα παράπονα των πολιτών, θα αναζητούν τους υπαίτιους για τυχόν καθυστερήσεις και θα ξαναβάζουν μπροστά την κρατική μηχανή προκειμένου να υλοποιείται άμεσα το αίτημα του πολίτη που βρίσκεται σε καθυστέρηση.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην βουλή στα τέλη του έτους και θα περιλαμβάνει δύο νέα στοιχεία:

  • «Συμβόλαιο με τους πολίτες»: Την δημόσια δέσμευση των κρατικών υπηρεσιών με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση εργασιών που έχουν σχέση με τους πολίτες. Για παράδειγμα οι περιφέρειες θα μπορούν να δεσμευτούν ότι θα ολοκληρώνεται η έγκριση αδειών λειτουργίας επιχειρήσεων που βρίσκονται στην αρμοδιότητά τους εντός πενταμήνου (ενδεικτικά). Αντίστοιχα τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να δεσμευτούν για τον χρόνο απόδοσης των συντάξεων ο οποίος δεν θα μπορεί (για παράδειγμα) να υπερβαίνει τους 6 μήνες. Οι διοικήσεις των φορέων και των υπουργείων σε συνεργασία με το διοικητικό προσωπικό θα αναλάβουν δημόσια την υποχρέωση να εφαρμόσουν το «Συμβόλαιο» με τους πολίτες προκειμένου να αυξήσουν την αξιοπιστία τους και από την άλλη πλευρά να κατευθύνουν τις υπηρεσίες στον πρωταρχικό στόχο που είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Βασικό εργαλείο για την επίσπευση των διαδικασιών που έχουν σχέση με τους πολίτες θα είναι η υποχρεωτική διακίνηση των εγγράφων με ηλεκτρονικό τρόπο που θεσμοθετείται με το νομοσχέδιο για την κινητικότητα. Στην βάση των νέων οργανογραμμάτων θα διαμορφωθεί το Συμβόλαιο της Υπηρεσίας με τους πολίτες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δέσμευσης των κρατικών φορέων, οι υπηρεσίες θα δημοσιοποιούν το Συμβόλαιο με τους πολίτες στην Διαύγεια και στην ιστοσελίδα τους γνωστοποιώντας τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των εργασιών που αφορούν τους πολίτες.
  • Δημιουργούνται υπηρεσίες Αδιάφθορων για τον έλεγχο και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων: Το «μενού» των χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα δημοσιοποιήσει κάθε φορέας θα αποτελεί και το «Ευαγγέλιο» των νέων υπηρεσιών με «Αδιάφθορους» υπαλλήλους οι οποίοι θα λειτουργούν σε κάθε κρατική υπηρεσία ως ..θεματοφύλακες του «Συμβολαίου».
  • Εάν ένα ταμείο έχει δεσμευτεί ότι θα εκδίδει τις συντάξεις σε έξι μήνες και ένας ασφαλισμένος καταθέσει έγγραφο στο οποίο να αναφέρει ότι έχουν περάσει επτά μήνες και δεν έχει λάβει την σύνταξή του, τότε αναλαμβάνει η υπηρεσία των Αδιάφθορων. Αναζητά σε ποιο στάδιο βρίσκεται το αίτημα του πολίτη και προσπαθεί να ξεμπλοκάρει την διαδικασία προκειμένου να καταβληθεί άμεσα η σύνταξή του. Ενημερώνει τον πολίτη για την εξέλιξη του αιτήματος του και παράλληλα καταθέτει αναφορά στην οποία εντοπίζει τα προβλήματα που οδήγησαν στην καθυστέρηση. Εάν – για παράδειγμα- διαπιστωθεί ότι έφταιγε ένας υπάλληλος ο οποίος κρατούσε τον φάκελο στο γραφείο του για τρείς μήνες, τότε υπάρχει περίπτωση, η υπηρεσία των Αδιάφθορων να εισηγηθεί την επιβολή πειθαρχικών μέτρων για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο. Αν τελικώς διαπιστωθεί δυσλειτουργία και καθυστερήσεις λόγω ασάφειας στις διαδικασίες με ευθύνη της διοίκησης τότε το τμήμα των «Αδιάφθορων»- σύμφωνα με τις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο- θα μπορούσε να εισηγηθεί μείωση της επιχορήγησης ή αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών στα όργανα διοίκησης.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου