Ειδήσεις

Αρχίζει η μάχη στην Ολομέλεια του ΣτΕ για το ΦΠΑ στα νησιά

Νομική μάχη κατά της αύξησης του ΦΠΑ σε 6 νησιά του Αιγαίου, ξεκινά στην Ολομέλεια του ΣτΕ αφού σήμερα κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή απο ιδιοκτήτη εστιατορίου στη Μύκονο, ανοίγοντας τον χορό των προσφυγών που αναμένεται να κατατεθούν.

Σύμφωνα με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ έχει αρχίσει να ισχύει από 1.10.2015 στα νησιά: Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος.

Ο επιχειρηματίας με δικηγόρους τον καθηγητή Πάνο Λαζαράτο και το γνωστό ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την απόφαση και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού:

-Δεν μπορεί ο φόρος να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων.

-Η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε ορισμένα μόνο νησιά, ισοδυναμεί με επιβολή νέου φόρου στα νησιά αυτά.

-Οι κάτοικοι αυτών των νησιών βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων νησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

-Παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ που καθορίζει κοινό σύστημα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το άρθρο 120 αυτής της Ευρωπαϊκής οδηγίας –όπως υπογραμμίζεται στην προσφυγή- καθιερώνεται μικρότερος συντελεστής ΦΠΑ στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου