Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου αναβίωσε χθες υπόθεση νιγηριανής απάτης με 3 κατηγορούμενους και τελικώς αναβλήθηκε, προκειμένου να παρουσιαστούν στο ακροατήριο και να καταθέσουν δύο μάρτυρες κατηγορίας από το Τελωνείο Ρόδου, για την 12η Ιανουαρίου 2021.
Τον Ιούνιο του 2017 είχε πέσει ειδικότερα βαρύς ο πέλεκυς του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου στους τρεις κατηγορούμενους για παραχάραξη και προπαρασκευαστικές πράξεις κατά συναυτουργία αλλά και για απείθεια και πλαστογραφία πιστοποιητικού, που σχεδίαζαν να εξαπατήσουν πολίτες στη Ρόδο με τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού χρημάτων, γνωστή ως «νιγηριανή απάτη».
Το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλε συγκεκριμένα ποινή φυλάκισης 12 μηνών και χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ σε έναν 32χρονο υπήκοο Κούβας, ποινή φυλάκισης 16 μηνών και χρηματική ποινή ύψους 3.500 ευρώ σε έναν 43χρονο υπήκοο Καμερούν και ποινή φυλάκισης 12 μηνών και χρηματική ποινή σε έναν 64χρονο υπήκοο Γερμανίας.
Αναζητείται ακόμη ένας υπήκοος Κούβας με το όνομα «Willy», κάτοικος Ισπανίας.
Χθες με την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώτου, δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης, προσέβαλε ως άκυρο το κατηγορητήριο επισημαίνοντας ότι δεν υφίσταται παραχάραξη όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο του ποινικού κώδικα αλλά πιθανότατα απάτη. Εξήγησε ότι τα υλικά που κατασχέθηκαν στην κατοχή του δεύτερου δεν είναι ικανά για να δημιουργήσουν έστω και πλαστές απομιμήσεις χαρτονομισμάτων και περαιτέρω δεν υφίσταται κάποια πραγματογνωμοσύνη, παρότι έχει ζητηθεί από τους κατηγορούμενους, με την οποία να πιστοποιείται ότι τα υλικά που κατασχέθηκαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τυπωθούν χαρτονομίσματα.
Επιπλέον τόσο ο κ. Δημητριάδης όσο και η συνήγορος του τρίτου κατηγορούμενου κ. Μαρία Κρικοπούλου, τόνισαν στο δικαστήριο ότι οι εντολείς τους δεν έχουν καμία σχέση με τα πειστήρια που κατασχέθηκαν τα οποία ανήκουν στον δεύτερο ο οποίος μάλιστα δεν παρουσιάστηκε χθες στην δίκη, ούτε και δια πληρεξουσίου δικηγόρου.
Θυμίζουμε ότι σε έλεγχο του αυτοκινήτου του πρώτου από τελωνειακούς βρέθηκε πλήθος αυτοσχέδιων δεσμίδων αποτελούμενων από τεμάχια μαύρου χαρτιού διαστάσεων όμοιων με αυτές του χαρτονομίσματος είτε των 50 ευρώ (μερικά εκ των οποίων είχαν εντυπωμένα και τα χαρακτηριστικά του χαρτονομίσματος των 50 ευρω) είτε των 100 ευρώ, διάφορα δοχεία με χημικές ουσίες είτε χρωστικές είτε διαλυτικές.
Όλα τα μαύρα τεμάχια χαρτιού που προσομοίαζαν σε χαρτονομίσματα βρίσκονταν εντός ενός χρηματοκιβωτίου τα κλειδιά του οποίου βρέθηκαν σε θήκη γυαλιών του δεύτερου ενώ οι χημικές ουσίες βρίσκονταν εντός φορητού ηλεκτρικού ψυγείου, προκειμένου να διατηρηθούν σε χαμηλή θερμοκρασία.
Επίσης βρέθηκε και μία χάρτινη σακούλα μεικτού βάρους 9.400 γραμμαρίων που περιείχε άγνωστη λευκή χημική ουσία καθώς και δύο πλαστικές συσκευασίες με άγνωστη λευκή ξηρά σκόνη.
Οι ουσίες πιθανολογείται ότι πρόκειται για ναφθαλίνη.
Στην κατοχή του δεύτερου βρέθηκε επίσης ένα πλαστό δελτίο ταυτότητας γαλλικών αρχών με στοιχεία άλλου ατόμου. Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι τα κατασχεθέντα χρησιμοποιούντο προκειμένου να εξαπατηθούν ανυποψίαστοι πολίτες με την μέθοδο της «νιγηριανής» ή «αφρικανικής» απάτης.
Οι δράστες έπειθαν τα θύματα να τους παραδώσουν χρήματα, τα οποία στη συνέχεια θα τα πολλαπλασίαζαν με τη χρήση ειδικών χημικών ουσιών επάνω σε φύλλο χάρτου διαστάσεων χαρτονομίσματος, ενώ τα χαρτονομίσματα που προέκυπταν δεν θα ανιχνεύονταν ως πλαστά.
Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι ο τέταρτος επικοινώνησε με τον δεύτερο τηλεφωνικά και του ζήτησε να παραλάβει από την Ομόνοια μία βαλίτσα την οποία μαζί με τον πρώτο κατηγορούμενο, τον οποίο θα συναντούσε την 13η Ιουνίου 2017 στην Ομόνοια θα την μετέφεραν στη Ρόδο και θα την παρέδιδαν στον τρίτο.
Ο τέταρτος κατηγορούμενος απέστειλε εξάλλου στον δεύτερο μήνυμα μέσω της εφαρμογής κινητών τηλεφώνων «Whatsup» φωτογραφία του τρίτου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ