Σήμερα θα εξεταστεί από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων υπόθεση με κατηγορούμενους δύο λογιστές, έναν πρώην δημοτικό σύμβουλο και πρώην πρόεδρο δημοτικής επιχείρησης στον Δήμο της Κω και του αδελφού του αλλά και ακόμη δύο συγκατηγορούμενούς τους (έναν άνδρα και μια γυναίκα) που ενεπλάκησαν σε υπόθεση υπεξαίρεσης ύψους 714.852,02 ευρώ.
Οι δύο κατηγορούμενοι, δια του συνηγόρου τους κ. Κώστα Χαλκιά είχαν δηλώσει στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2019 ότι προτίθενται να υποβάλουν αρμοδίως στον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου πρόταση – πρακτικό ποινικής διαμεσολάβησης αποδεχόμενοι ότι τέλεσαν τα αδικήματα που τους αποδίδονται.

Ο κύριος κατηγορούμενος είχε δηλώσει στο δικαστήριο ότι πρόθεσή του είναι να αποζημιώσει τα θύματά του και ζήτησε την παύση της προσωρινής του κράτησης επί 11μηνο στις φυλακές της Κω για να κινήσει την διαδικασία.
Η αίτηση ποινικής διαμεσολάβησης, που δεν υποβλήθηκε στο διάστημα που μεσολάβησε, πρόκειται να υποβληθεί σήμερα αν και η άποψη των συνηγόρων τους είναι ότι το ύψος της βλάβης που τους αποδίδεται ότι προκάλεσαν είναι πολύ μεγαλύτερο της πραγματικής και το κόστος που θα αναλάβουν δυσανάλογο.
Τους συγκατηγορούμενούς τους εκπροσωπούν οι δικηγόροι κ.κ. Μιχάλης Καντιδενός και Δημήτριος Ν. Δρόσος, ενώ οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας δικηγόροι κκ. Διονυσία Τελή, Κώστας Κουτσαντώνης και Δημήτρης Β. Δρόσος είχαν δηλώσει στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2019 ότι συνηγορούν στο αίτημα αναβολής ενόψει της ποινικής διαμεσολάβησης καθώς η τελεσίδικη καταδίκη των δύο πρώτων κατηγορούμενων θα οδηγήσει δια νόμου τους εντολείς τους και θύματά τους στην απαλλαγή τους από πρόστιμα και προσαυξήσεις που τους επιβλήθηκαν από τον ΕΦΚΑ από χρήματα που επρόκειτο να καταβληθούν για την εξόφληση υποχρεώσεών τους από αυτούς αλλά υπεξαιρέθηκαν.
Στους δύο κατηγορούμενους, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, αποδίδεται ότι στο χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2006 έως και 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ ανέλαβαν έναντι των αντισυμβαλλομένων τους την επιμέλεια του συνόλου των λογιστικών τους υποθέσεων και ειδικότερα, την ενημέρωση των λογιστικών τους βιβλίων, την σύνταξη και υποβολή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., ΙΚΑ, Δήμο Κω, ΟΑΕΕ όλων των αναγκαίων δηλώσεων, μεταξύ των οποίων και των δηλώσεων ΦΠΑ και την οικονομική τακτοποίησή τους, υπεξαίρεσαν από 20 πελάτες τους ποσό ύψους 714.852,02 ευρώ!!
Στο ίδιο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2009 – Δεκεμβρίου 2014, ο πρώτος φέρεται παραπέρα να κατάρτησε και να έκανε χρήση πλαστών εγγράφων για να παραπλανήσει υπαλλήλους του ΙΚΑ, της Δ.Ο.Υ. και του Δήμου Κω.
Του αποδίδεται παραπέρα ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 εξέδωσε μια ακάλυπτη επιταγή ύψους 15.000 ευρώ και περαιτέρω ότι και οι δύο προκάλεσαν υπαλλήλους στο ΚΕΠ Κω να εκδώσουν ψευδείς βεβαιώσεις και συγκεκριμένα να θεωρήσουν το γνήσιο της υπογραφής πολιτών χωρίς οι ίδιοι να είναι παρόντες σε υπεύθυνες δηλώσεις – εξουσιοδοτήσεις.
Απολογούμενοι υποστήριξαν ότι πέντε έτη πριν καταγγελθούν τα αδικήματα που τους αποδίδονται είχαν καθυστέρηση στην είσπραξη των αμοιβών τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλα υπόλοιπα πελατών τους.

Υποστήριξαν ακόμη ότι είχαν πέσει θύματα υπεξαίρεσης μεγάλου χρηματικού ποσού από υπάλληλό τους και υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν μέρος των χρημάτων από τους εγκαλούντες για την κάλυψη του κενού αυτού.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εκπλήρωση υποχρεώσεών τους έναντι φορέων για ασφαλιστικές εισφορές, φόρους ή τέλη.
Αμφισβήτησαν δε το ύψος της υπεξαίρεσης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
Για την κατάρτιση και χρήση πλαστών εξουσιοδοτήσεων, ισχυρίστηκαν ότι είχαν τη συναίνεση των εγκαλούντων για τη διενέργεια της όποιας διαδικαστικής πράξης απαιτείτο για τη διεκπεραίωση των διοικητικών, ασφαλιστικών, φορολογικών και λοιπών λογιστικών υποχρεώσεών τους ενώ αρνήθηκαν παραπέρα ότι συνεργάστηκαν με δημοσίους, δημοτικούς ή αστυνομικούς υπαλλήλους για την εξασφάλιση νομιμοποιητικών εγγράφων.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ