Μπροστά στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ΔΗΣΥ. Η ώρα της εκλογής έφτασε με 10 υποψήφιους και οι πρώτες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την τάση.  Δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί την Κυριακή δίνει την πρώτη θέση στην Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 32,3% και ακολουθεί ο Γ. Καμίνης με 20,2% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 12,9%.

Kωνσταντινόπουλος: επιδιώκεται αλλοίωση των όρων εκλογής του νέου αρχηγού

Τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν το βαθμό απήχησης κάθε υποψηφίου για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς καταγγέλλει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, λέγοντας ότι επιδιώκεται αλλοίωση των όρων εκλογής του νέου αρχηγού. Σε δήλωση του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Πληροφορούμαι και διαβάζω δημοσκοπήσεις που αφορούν την επιρροή υποψηφίων για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ενιαίου φορέα. Έρευνες που μετρούν ονόματα πριν ανακοινωθούν υποψηφιότητες, καθώς και πρόσωπα τα οποία έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουν στην διαδικασία. Οι παραπάνω ενέργειες είναι πολιτικά ανήθικες, επιστημονικά αβάσιμες και επαγγελματικά αντιδεοντολογικές.

Πρόκειται για συνειδητή απόπειρα αλλοίωσης και παραμόρφωσης των δεδομένων στην αφετηρία ακριβώς αυτού του εγχειρήματος. Σημειώνω ότι η απόπειρα αυτή με αφήνει παγερά αδιάφορο σε προσωπικό επίπεδο. Ήμουν, είμαι και θα είμαι προσηλωμένος σε αυτά που σταθερά πιστεύω.

Καλώ την Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας υπό τον Καθ. κ. Ν. Αλιβιζάτο να διασφαλίσει την επιβαλλόμενη ισοτιμία στην παρουσία και τον λόγο μεταξύ όλων των υποψηφίων, ώστε να προστατευθεί η σοβαρότητα της διαδικασίας».

Αλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Prorata για λογαριασμό της ΕφΣυν, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι σε μια κλίμακα 0-10 η πιθανότητα να λάβουν μέρος στις εκλογές είναι πάνω από πέντε, εκκινούν από την ίδια αλλά πολύ χαμηλή αφετηρία η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Καμίνης (14%) και ακολουθούν ο Ν. Ανδρουλάκης (12%), ο Στ. Θεοδωράκης (8%), ο Γ. Ραγκούσης (6%), ο Γ. Μανιάτης (5%) και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%). Σε επίπεδο γενικού πληθυσμού (περιλαμβάνει και αυτούς που δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν) και με αδιευκρίνιστο το 39% των απαντήσεων, προηγείται ελαφρώς η Φ. Γεννηματά ακολουθούμενη από τους Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη και Ν. Ανδρουλάκη.

Η Φώφη Γενημματά κατέθεσε τη δική της υποψηφιότητα μαζί με τις υπογραφές 1.200 νέων ανθρώπων. Σημαντική λεπτομέρεια: Όλοι τους είχαν γεννηθεί μετά το 1981. Ο συμβολισμός ξεκάθαρος. Σε ένα είδος «συνέχειας» της ομιλίας της, η κ. Γεννηματά δείνει πως υλοποιεί τη «νέα αλλαγή. Άλλωστε το είπε και στη δήλωσή της: «Η Νέα Αλλαγή ξεκίνησε και είναι στα χέρια των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπήςΝίκος Αλιβιζάτος φέρεται να της έχι πει ότι είναι εντυπωσιακός ο αριθμός τόσων υπογραφών από νέους ανθρώπους και η κ. Γεννηματά του απάντησε ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Την υποψηφιότητά για την διεκδίκηση της ηγεσίας του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς ανακοίνωσε και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αποφάσισα να διεκδικήσω την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς. Η δημιουργική προσπάθεια που ξεκινάμε είναι η απαρχή για τη συγκρότηση της παράταξης που φιλοδοξούμε να ηγηθεί στον προοδευτικό κόσμο της χώρας» λέει σε σχετική του δήλωση, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει αναφορά στα χρόνια της κρίσης.

Γιώργος Καμίνης: Θέλει να ενώσει ως αρχηγός

«Αποφάσισα να διεκδικήσω την ηγεσία της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης με πρωταρχικό σκοπό να ενώσω. Έχω ήδη εκπροσωπήσει νικηφόρα την παράταξή μας σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν και με διαφορετικό κάθε φορά αντίπαλο. Επικρατήσαμε γιατί ήμασταν ενωμένοι», δήλωσε στην επίσημη ανακοίνωσή του ο Γ. Καμίνης, ο οποίος λίγες ημέρες αργότερα, σε μία αντιφατική του δήλωση, σε συντέντευξη αυτή τη φορά σε εφημερίδα, τόνισε:

«Είμαι βαθιά αριστερός, βαθιά φιλελεύθερος και με απόλυτη πίστη στη δύναμη των πολιτών», για να πει στη συνέχεια:

«Η ιστορία λέει πως είμαι ένα αουτσάιντερ που μάλλον τα… καταφέρνει.»

Μέσω Facebook ο Ραγκούσης με αναφορά στο Survivor

«Αλίμονο αν δεν πραγματοποιηθεί μία επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση με σύντομες ομιλίες όλων των υποψηφίων. Αλίμονο αν δεν διοργανωθούν συζητήσεις και διάλογος μεταξύ των υποψηφίων σε κάθε περιφέρεια», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ο Γιάννης Ραγκούσης, υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και σε εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου.

«Χτίζουμε μια νέα προοδευτική παράταξη, δεν συμμετέχουμε σε «πολιτικό Survivor»» αναφέρει.

Θεοδωράκης: Όχι νέο ΠΑΣΟΚ αλλά καινούργιος πολιτικός χώρος

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός απολύτως καινούργιου κόμματος. Δε θα είναι ΔΗΣΥ, δε θα είναι Ποτάμι, δε θα είναι νέο ΠΑΣΟΚ. Είναι μια καινούργια προσπάθεια, το νέο προοδευτικό Κίνημα». Αυτό τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι STAR Κεντρικής Ελλάδας.

Ο κ. Θεοδωράκης εστίασε στο μήνυμα της «ανανέωσης», κάνοντας όμως και μνεία σε πρόσωπα που έχουν αφήσει πολιτικό έργο, όπως αυτό του Σάκη Πεπονή.

«Θέλουμε την ανανέωση. Υπάρχει καλό δυναμικό σε όλο τον πολιτικό χώρο του κέντρου και αυτό το δυναμικό θα το αξιοποιήσω ως αρχηγός εάν εκλεγώ». «Το παρελθόν έχει και φλόγες, έχει και στάχτες. Και ο Σάκης Πεπονής που έκανε το ΑΣΕΠ, ΠΑΣΟΚ ήταν και προσέφερε υπηρεσία. Αυτή τη φλόγα θέλουμε να τη διατηρήσουμε, αλλά δεν είμαστε με τις στάχτες».

Διαφωνίες με το «καλημέρα» για την ψηφοφορία

Οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμφθεί, όμως οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης  Μανιάτης επιμένουν ότι πρέπει να βρεθεί λύση.

Επειδή όμως το «πρέπει» από το «γίνεται» απέχει αρκετά, δεν έχει επέλθει συμφωνία στην επιτροπή Αλιβιζάτου ούτε την Τρίτη. Αποφασίστηκε όμως ομόφωνα να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Αλιβιζάτος να στείλει επιστολή στις εταιρίες VodafoneCosmote και Wind ζητώντας να εγγυηθούν το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Οι συνολικά δέκα υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς 

Αναλυτικά οι δέκα που ερίζουν για την αρχηγία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς είναι:

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης

Ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης

Ο βουλευτής Αρκαδίας της ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας

Ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Γκάτσιος

Ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Τζιώτης

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ