Ειδήσεις

Eναρξη σχολικής χρονιάς με κενά 424 εκπαιδευτικών

Καθεστώς «αναπληρωτών» και φέτος στα σχολεία της χώρας, που μεταβάλλονται σταθερά τα τελευταία χρόνια σε κέντρο «διερχόμενων εκπαιδευτικών».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου τα κενά σε καθηγητές στην ζώνη ευθύνης της ως και χθες ήταν 200, ενώ σε ό,τι αφορά τα ειδικά σχολεία τα κενά ήταν 25 και συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
Ρόδος:
-Φιλόλογοι: 18
-Μαθηματικοί: 13
-Οικονομολόγοι: 4
-Γεωπόνοι: 1
-Γραφικών Τεχνών: 1
-Διοίκησης Επιχειρήσεων – Λογιστικής: 3
-Αισθητικής: 1
-Νοσηλευτικής: 1
-Φυτικής Παραγωγής: 1
-Κομμωτικής: 2
-Βρεφονηπιοκόμοι: 1
-Φυσικοί: 6
-Χημικοί: 2
-Βιολόγοι: 4
Σύνολο: 59
Κώς: 32
Κάλυμνος: 20
Λέρος: 22
Κάρπαθος: 18
Πάτμος: 7
Σύμη:10
Αγαθονήσι: 2
Αστυπάλαια: 1
Κάσος: 5
Μεγίστη:6
Λειψοί: 7
Νίσυρο:2
Τήλο:4
Χάλκη: 5
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου τα κενά έως και χθες σε δασκάλους ήταν 199 με 41 εξ αυτών στο νησί της Ρόδου. Στο δημοτικό σχολείο Λάρδου υπάρχει κενό 8 δασκάλων!
Η πρώην αλλά και νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παρά τις υποσχέσεις της για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, έχει δει «κόκκινη κάρτα» από τους εκπροσώπους των θεσμών στο συγκεκριμένο θέμα, οπότε κάνει κινήσεις όπως η μεταφορά εκπαιδευτικών από τη μια ειδικότητα στην άλλη ή η ανάθεση διδασκαλίας συναφών ειδικοτήτων για την κάλυψη των κενών στα σχολεία.
Έτσι την 11η Σεπτεμβρίου, που τα σχολεία ανοίγουν, τα κενά των περίπου 20.000 εκπαιδευτικών θα υπάρχουν.
Εκτιμάται, ωστόσο, ότι με την τοποθέτηση αναπληρωτών δεν θα παραμείνουν πολλά κενά στα σχολεία.
Όπως πάντως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) Θανάσης Κικινής, το φλέγον ζήτημα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι ότι για έβδομη συνεχή χρονιά δεν γίνονται διορισμοί μονίμων ώστε να καλυφθούν τα οργανικά κενά που, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΟΕ, φτάνουν τα 7.500 με 8.000.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία εκφράζει επίσης τη διαφωνία της για τις αλλαγές στα ολοήμερα σχολεία, σημειώνοντας ότι ο θεσμός μετατρέπεται σε «μια καθαρά προαιρετική δομή» που σταδιακά θα οδηγηθεί στην απαξίωσή του.
Οι δάσκαλοι ζητούν να γίνουν υποχρεωτικά και τα δύο χρόνια της προσχολικής εκπαίδευσης, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη στους είκοσι στο δημοτικό και στους δεκαπέντε στο νηπιαγωγείο.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 15.371 αναπληρωτών για τις δυο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ για τις θέσεις που απομένουν να καλυφθούν πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι αφορούν κυρίως την παράλληλη στήριξη.
Όπως μάλιστα αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των προσλήψεων είναι ο μεγαλύτερος που έχει γίνει πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου