Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αναδεικνύουν τρία από τα πιο σημαντικά ηφαίστεια του τόξου του Νοτίου Αιγαίου και τα αποτυπώνουν στην αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Ηφαίστεια της Ελλάδας»:
– το ηφαίστειο της Μήλου που δημιουργεί ιζηματογενείς σχηματισμούς χαρίζοντας στο νησί μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου
– το αρκετά νεότερο ηφαίστειο της Νισύρου με το μεγαλύτερο υδροθερμικό κρατήρα στη γη
-ο πολυφωτογραφημένο ηφαίστειο της Σαντορίνης, το οποίο δημιουργεί τη μεγαλύτερη καλντέρα στη γη με διάμετρο 16 χιλιόμετρα.
Τα 2 γραμματόσημα με το Ηφαίστειο της Νισύρου θα έχουν τιμή αντίστοιχα 0,20 λεπτά και 2 ευρώ και θα εκδοθούν το μεν πρώτο σε 1.000.000 τεμ και το δεύτερο σε 100.000 τεμ.
Να σηεμιώσουμε ότι τα εν λόγω γραμματόσημα τέθηκαν σε κυκλοφορία από χθες Τρίτη 08 Σεπτεμβρίου 2015 και θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα μέχρι 07 Σεπτεμβρίου 2016, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.
Πλήρεις Σειρές θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα και από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα μέχρι την απόσυρσή τους, εφόσον δεν εξαντληθούν νωρίτερα.

Να σημειώσουμε ότι το ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, ένα από τα πιο γνωστά ηφαιστειακά τόξα παγκοσμίως, αποτελείται από διαδοχικά ενεργά και ανενεργά ηφαίστεια, κατανεμημένα κατά μήκος μιας ζώνης πλάτους λίγων δεκάδων χιλιομέτρων και μήκους 450 χιλιομέτρων, η οποία αρχίζει από τον ισθμό της Κορίνθου και καταλήγει στη Νίσυρο.
Αυτό το ηφαιστειακό τόξο, που δημιουργήθηκε από τη βύθιση της Αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική, με την ιδιαίτερα έντονη ηφαιστειακή του δράση κατά το παρελθόν, ευθύνεται για τη διαμόρφωση απόκοσμων ηφαιστειακών τοπίων και ευεργετικών θερμών πηγών και αποτελεί σήμερα πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ