Συνεχής ενημέρωση

Τα ξίφη τους στον χώρο της οικονομίας, της ανάπτυξης και της ανεργίας διασταυρώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί στον πρώτο κύκλο του debate.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την οικονομία και το Μνημόνιο:

Αλ. Τσίπρας: Δώσαμε μεγάλη μάχη για να διεκδικήσουμε τα δίκια του λαού. Μειώσαμε τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και να σταθεροποιήσουμε την οικονομία εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση ως το 2019 και πήραμε το πακέτο Γιούνκερ αλλά και τη δέσμευση για το χρέος. Δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Στη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις υπήρξαν και επιλογές που έδωσαν δυναμική στην αρχή αλλά υπήρξαν και λάθη, ήταν το σχόλιο για τον Γ. Βαρουφάκη.

Ευ. Μεϊμαράκης: Απαντώντας για δεσμεύσεις που έκανε το 2012 η ΝΔ και δεν επιβεβαιώθηκαν είπε ότι το κόμμα προσπάθησε να κάνει πράξη αυτές τις δεσμεύσεις αλλά υπήρχε συγκυβέρνηση. Η χώρα ήταν σε καλύτερη κατάσταση τον Ιανουάριο από το 2012 απ΄ ότι είναι τώρα. Εμεις φέραμε επενδύσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ τις διώχνει. Δεν δίνουμε υποσχέσεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη.

Π. Λαφαζάνης: Δεν είναι το καλύτερο να κάνουμε τρομοκρατία με την επιστροφή στη δραχμή. Δεν υπάρχουν καλά και κακά μνημόνια. Όλα είναι καταστροφικά. Η επιλογή εθνικού νομίσματος δεν είναι καταστροφή. Θα ενισχύσει την παραγωγή και τις εξαγωγές καθώς και την απασχόληση. Η μετάβαση μπορεί να γίνει με την εκτύπωση χρήματος. Η υποτίμηση θα είναι περιορισμένη και θα λειτουργήσει θετικά για την παραγωγή.

Στ. Θεοδωράκης: Δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Ένα βήμα πριν το γκρεμό παίρνεις δυσάρεστες αποφάσεις. Ψηφίσαμε το Μνημόνιο αλλά θα δώσουμε μάχη στο πλευρό των μεγάλων χαμένων των Μνημονίων. Χρειάζεται στις 21 του Σεπτέμβρη μια ισχυρή κυβέρνηση που θα δώσει απαντήσεις. Στους ξένους επενδυτές πρέπει να συσχετίσουμε τη φορολογία με τις προσλήψεις. Μπορούμε να εξάγουμε και να αναπτυχθούμε.

Δημ. Κουτσούμπας: Η πρόταση της Λαϊκής Ενότητας με τη δική μας είναι μέρα με τη νύχτα. Αλλο να πάρει την εξουσία ο λαός με κοινωνική ιδιοκτησία και μετά να δεις την αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλο εντός του καπιταλιστικού δρόμου να φύγεις μόνο από το νόμισμα. Αυτό σημαίνει νέα μέτρα για τους εργαζόμενους. Η Ελλάδα έχει παραγωγικές ικανότητες και επιστημονικό δυναμικό. Με κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία μπορεί να διαγράψει το χρέος και να αναπτυχθεί.

Πάνος Καμμένος: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βαριά φορολόγηση σταματά την ανάπτυξη. Θέλουμε την ιδιωτική οικονομία. Πιστεύουμε στις επενδύσεις για να φέρουμε πίσω τα 160 δισ. που είναι στο εξωτερικό και τα 45 δισ. ευρώ που είναι στα σεντούκια. Στην επόμενη κυβέρνηση θα προτείνουμε σταθερό φορολογικό καθεστώς. Στα νησιά θα ήταν καλύτερο να έχουμε ελεύθερες φορολογικές ζώνες. Μεγαλύτερη αποτυχία μας ήταν ότι δεν καταφέραμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και δεν μπορέσαμε να δώσουμε στους στρατιωτικούς την απόφαση του ΣτΕ.

Φ. Γεννηματά: Ξέρουμε να διαπραγματευτούμε σκληρά. Ο λαός μπορεί να συγκρίνει. Οδηγηθήκαμε σε τρίτο Μνημόνιο ενώ η χώρα είχε πρωτογενή πλεονάσματα. Ο Αλ. Τσίπρας κερδίζει το χρυσό βατόμουρο. Ζητάμε δύναμη για να είμαστε ο καταλύτης της συνεργασίας. Δεν βάλαμε ποτέ το συμφέρον μας πάνω από την πατρίδα.

Από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ο κύκλος των ερωτήσεων για τη Δημόσια Διοίκηση.

Η κ. Γεννηματά ερωτήθηκε για τα οικονομικά της Χαρ. Τρικούπη
Το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είναι στα χέρια του εισαγγελέα. Εκεί, δηλαδή, που πρέπει να είναι. Μακάρι και τα άλλα κόμματα να προχωρούσαν σε τέτοια κίνηση. Δεν έχω στοιχεία στα χέρια μου δεν προκύπτει κάτι μεμπτό για κάποιον. Έχουμε ερευνήσει τα πάντα. Δεν έχω δει ότι κάποιος έχει ευθύνες. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως πρέπει επιτέλους να υπάρχουν γενικοί γραμματείς εκλεγμένοι με θητεία, για να μην αλλάζει το κράτος κάθε φορά που αλλάζει και ο υπουργός.

Π. Καμμένος για δημόσιο τομέα
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε το μόνο κόμμα που δεν είχαμε απώλειες από την υπογραφή της συμφωνίας, αν και ήταν μια δύσκολη επιλογή» επισήμανε ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξήγησε ο Πάνος Καμμένος, η χώρα θα έβγαινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τράπεζες θα είχαν καταστραφεί. Όπως σημείωσε, μπορεί με τη συμφωνία να μην τα καταφέραμε με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά καταφέραμε ορισμένα πράγματα, μεταξύ των οποίων να μην διέπεται η συμφωνία από το αγγλικό Δίκαιο, να επανακτήσει η χώρα την κυριαρχία της, καθώς και το πακέτο ενίσχυσης ύψους 45 εκατ. ευρώ. Ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι οι υπηρεσίες σε στρατηγικούς τομείς πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) για προγράμματα ανάπτυξης.

Β. Μεϊμαράκης για το Ασφαλιστικό
Τα μέτρα που έφερε ο κ. Τσίπρας είναι το μόνο νέο που μας έφερε. Θέλει να μας πείσει ότι ανάλογα με το χρόνο που διαπραγματεύτηκε ήταν καλό ή όχι. Το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από ό,τι εάν είχαμε συμφωνία το Φεβρουάριο. Για να δώσουμε ανάσα στο ασφαλιστικό πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις. Να βρούμε τη μαύρη εργασία. Να λύσουμε το δημογραφικό, αν και αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να δώσουμε κίνητρα σε πολύτεκνους ή τρίτεκνους. Η κυβέρνηση που θα σχηματίσω θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Αντίθετα με τον κ. Τσίπρα που δε θέλει ούτε να με δει.

Α. Τσίπρας για τα μέτρα
Η συμφωνία αυτή είχε και ορισμένους συμβιβασμούς. Ο λαός θυμάται τί είχε φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά και τί καταφέραμε εμείς μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση. Υλοποιήσαμε την υπόσχεσή μας για τις 100 δόσεις, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αφήσαμε παράθυρο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να μην καταργήσουμε το ΕΚΑΣ. Ακούω τον αρχηγό της Ν.Δ ότι άλλα υποσχεθήκαμε και άλλα κάναμε. Εκείνοι υποσχέθηκαν διαπραγμάτευση που δεν έκαναν.
Σε ερώτηση για ΕΝΦΙΑ
. Ήταν ένας παράλογος φόρος που μας φόρτωσε στην πλάτη η Ν.Δ. Όταν σταθεροποιηθεί η οικονομία, θα καταργηθεί, δεν τα καταφέραμε.

Στ. Θεοδωράκης για το εάν πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο
Το δημόσιο έχει 1614 οργανισμούς δημοσίου δικαίου και δεκάδες γραμματείες. Πρέπει να ενισχύσουμε το δημόσιο που παράγει και εργάζεται. Πρέπει να είμαστε τολμηροί. Λέμε να καταργηθούν οι πολεοδομίες και να υπάρχουν ηλεκτρονικές αναρτήσεις. Πρέπει να χτυπήσουμε γραφειοκρατία και κομματικό κράτος. Να υπάρχει συνεχής αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Το δημόσιο δε μπορεί να είναι παιχνίδι με κουτάκια για το κάθε αρχηγό. Χρειάζεται αξιολόγηση του δημοσίου και των υπαλλήλων. Αξιολόγηση αυστηρή.

Π. Λαφαζάνης για το μοντέλο της Δημόσιας Διοίκησης
-Θέλουμε ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη θα είναι όμως σοσιαλιστικό. Αυτό δε σημαίνει ότι μέχρι να γίνει αυτή η μετάβαση θέλουμε τον εκδημοκρασισμό του κράτους, που δεν θα είναι φέουδο της διαπλοκής και του κομματισμού. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια. Δεν μπορεί να γίνει με συνθήκες καταλήστευσης του ελληνικού λαού.

Παιδεία και Υγεία

Αλ. Τσίπρας: Μεγάλο όπλο είναι η νεολαία που έχει σπουδάσει. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα και όχι να φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό. Στο πρόγραμμά μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα δίπλα στα πανεπιστήμια να υπάρχουν ερευνητικά κέντρα και δίπλα σε αυτά να γίνονται επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία. Άλλο η σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την παραγωγή και άλλο η άλωση της παιδείας από την αγορά. Ο νόμος Μπαλτά επιφέρει αλλαγές και τομές. Είμαστε υπέρ της ανάγκης να υπάρχουν πειραματικά σχολεία παντού.

Ευ. Μεϊμαράκης: Θέλουμε αναθεώρηση Συντάγματος για να υπάρξουν και μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ρετσινιά την αριστεία. Τιμώρησε την ιδιωτική παιδεία με το 23% ΦΠΑ. Παραδέχτηκε τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα πολιτικά γραφεία αλλά είπε ότι περιορίστηκε το φαινόμενο.

Π. Λαφαζάνης: Χρειάζεται επανάσταση σε Υγεία και Παιδεία. Δεν είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά χρήματα για την Παιδεία. Το δημόσιο σύστημα υγείας θέλει αναβάθμιση και προσθήκες σε προσωπικό. Για να χρηματοδοτηθούν πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλιά. Πρέπει να πάμε σε εθνικό νόμισμα για να έχουμε ρευστότητα. Το ρίσκο και η καταστροφή της χώρα είναι το μνημόνιο. Η χαριστική βολή θα δοθεί με το τρίτο.

Στ. Θεοδωράκης: Η παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ: το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε κατάργηση των κομματικών νεολαιών. Πρέπει να προστατεύσουμε τους μαθητές από τον Μπαλτά στην παιδεία. Σε λίγες μέρες τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν χωρίς δασκάλους. Υπουργός δεν χρειάζεται να είναι από κόμμα. Χρειάζεται εθνική επιλογή. Είναι ένας από τους τρεις όρους που θα θέσουμε για μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Δημ. Κουτσούμπας: Πρέπει να καταργηθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Θέλουμε δημόσια δωρεάν παιδεία. Είναι κοροϊδία να λέει κανείς ότι χτυπάς την πλουτοκρατία με το να αυξάνεις τον ΦΠΑ. Το κόμμα του Λαφαζάνη οδηγεί σε νέα μνημόνια.

Π. Καμμένος: Διαφωνήσαμε για τους αιώνιους φοιτητές πέραν ασθενών και όσων δεν έχουν οικονομική δυνατότητα. Θέλουμε πρότυπα σχολεία. Δεν θα υπάρξουν κενά στα σχολεία. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία. Το 23% στον ΦΠΑ στην Παιδεία είναι απαράδεκτο αλλά είμαστε ακόμα στη διαπραγμάτευση. Θα βρούμε ισοδύναμα.

Φ. Γεννηματά: Το πρόβλημα με το φάρμακο έχει να κάνει με το κόστος. Πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Η κυβέρνηση πέταξε λευκή πετσέτα και δέχτηκε σκληρούς όρους. Η επαναδιαπραγμάτευση απαιτεί αξιοπιστία.

Στο ζέον ζήτημα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Αρχής γενομένης από την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Φ. Γεννηματά
Το μεγάλο πρόβλημα όλο αυτό το διάστημα ήταν η αδράνεια της κυβέρνησης. Ακούσαμε ότι λιάζονται ή ότι ενισχύουν την τοπική οικονομία. Πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Δε μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας το ζήτημα. Η χώρα με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δε μπορεί να ξεχωρίσει ποιοί είναι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο και ποιοι πρέπει να γυρίσουν πίσω. Εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχει ριζική αλλαγή, με κατεύθυνση πανευρωπαϊκή. Με προστασία των νησιών μας και σεβασμό της προσωπικότητας. Τώρα πρέπει να δράσουμε.

Πάνος Καμμένος
Η κυβέρνηση ιδίως τους τελευταίους μήνες, έδρασε όπως έπρεπε. Τα πλοία τα οποία μπήκαν, ήταν και δική μας άποψη. Όταν όμως εμείς μιλήσαμε για την κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙ, όλοι μας λοιδόρησαν. Τώρα το ζήτησε η κ. Μέρκελ. Πρέπει να κηρυχθούν σε κατάσταση ανάγκης τα νησιά όπου καταφεύγουν πρόσφυγες και να μπουν περισσότερα πλοία.

Δ. Κουτσούμπας
Άμεσα, αυτή την ώρα, θα πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κατακλύσει τα νησιά μας να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους. Σκέφτομαι και παρέμβαση αύριο στην πρωθυπουργό αλλά και στον κ . Αβραμόπουλο ώστε η Κομισιόν να αναλάβει με απευθείας πτήσεις να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους.

Στ. Θεοδωράκης
Η κατάσταση στα νησιά είναι τραγική. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Η Ελλάδα έχασε χρήματα και επί Νέας Δημοκρατίας και επί ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τους πρόσφυγες και εμείς πρέπει να σταματάμε τις μεταναστευτικές ροές σε συνεργασία με την Τουρκία έξω από την πόρτα μας. Τώρα είναι η μεγάλη ευθύνη της Ευρώπης. Αυτές οι εικόνες την προσβάλλουν.

Π. Λαφαζάνης
Εγώ δεν είδα στα νησιά να πλουτίζουν από τους προσφυγές, αλλά είδα μια τραγωδία. Μίλησα με τους πρόσφυγες και είδα την κτηνωδία που ζούνε Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για αυτή την τραγωδία, το δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Χρειάζεται ένα μεγάλο ποσό μεγάλα κονδύλια για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η Ελλάδα είναι η πύλη για αυτή την είσοδο. Μαζί με τα μνημόνια έχουμε και το προσφυγικό πρόβλημα. Μετανάστες έχουμε όμως και εμείς με τη νεολαία μας που προσπαθεί να φύγει από τη χώρα για να επιβιώσει.

Β. Μεϊμαράκης
Ερωτηθείς σχετικά με το μεταναστευτικό και τοποθετήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όπως το σφράγισμα συνόρων ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: Οι επίσημες θέσεις εκφράζονται από τον πρόεδρο. Ο κεντρικός προγραμματισμός είναι πάντα από το κόμμα. Σαφώς δε συμφωνώ με τέτοιες απόψεις, αλλά δε θα φιμώσω συναδέλφους μου. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Του λέω σαφώς και έχουμε και πρέπει να φυλάσσονται. Μας φόρτωσε που μας φόρτωσε 90 δις μη χάσουμε και κανένα νησάκι. Το πρόγραμμα μας για το μεταναστευτικό σαφώς υπάρχουν.

Α. Τσίπρας
Φτάνει με την υποκρισία. Οι προηγούμενοι εξαντλούσαν τη μεταναστευτική τους πολιτική σε επιχειρήσεις σκούπα στην Ομόνοια. Έλεγαν ότι εμείς καλούμε λέει τους πρόσφυγες ενώ βρισκόμασταν μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Εμείς καταφέραμες να βάλουμε το θέμα στην Ε.Ε . Εγώ με τον Ρέντσι. Αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό αλλά μόνο με ευθύνη.
Απαντώντας στο ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση έφτιαξε action plan μόλις σε 12 ημέρες, ο κ. Τσίπρας, είπε:

Φτάνει πια. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται πάνω στα βήματα της Κυβέρνησής μας. Τον κ. Μουζάλα τον πρότεινα εγώ στην κ. Θάνου.

Εξωτερική πολιτική και άμυνα βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών

Αλ. Τσίπρας
Η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων ήταν πράξη ευθύνης. Αυτό θα φέρει πολύ σημαντικά οφέλη. Δεν πήγα να ζητήσω χρήματα, γιατί ξέρω ότι μία χώρα υπερχρεωμένη από κυβερνήσεις των προηγούμενων 40 ετών δε μπορεί να ζητάει αρωγή έξω από την ευρωζώνη. Η χώρα μας πρέπει να γίνει ευρωπαϊκός κόμβος. Αναδείξαμε την Ελλάδα σε πεδίο σταθερότητας. Αντιμετωπίσαμε κρίσεις με την Τουρκία τις οποίες και αποσοβήσαμε. Η χώρα απέκτησε κύρος και σοβαρότητα στα εθνικά θέματα.

Ερωτηθείς για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Στ. Θεοδωράκης είπε:
Το Ποτάμι λέει πως η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο. Φάνηκε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν λάθος. Παρουσιάζουν τη χώρα ως φτωχό συγγενή. Υπάρχουν σημεία που συγκρουόμαστε με την Ευρώπη, αλλά ξέρουμε πότε να δίνουμε τις μάχες. Δεν κάνουμε άλλη πολιτική στο εξωτερικό και εδώ κομματική πολιτική. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι μπορεί να είναι φίλοι μας. Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον αν απομονωθεί και βγει από τους ισχυρούς του κόσμου. Η Ελλάδα πρέπει να έχει συμμάχους.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε για το ΝΑΤΟ και τους τζιχαντιστές
Τόσα χρόνια που είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ μόνο δυστυχία έχουμε δει. Από την Κύπρο μέχρι τη συμμετοχή μας σε πολεμικές επιχειρήσεις και ασκήσεις. Η κυβέρνηση δίνει μάλιστα και νέα νατοική βάση στην Κάρπαθο. Οι τζιχαντιστές είναι σημαντικός κίνδυνος δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν από αυτούς που τους εξέθρεψαν και τους εξόπλισαν. Όπως οι ΗΠΑ. Εκφράζουν συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
Μιλώντας για τη Ρωσία, ανέφερε:
Είναι μια μεγάλη καπιταλιστική, ιμπεριαλιστική δύναμη η οποία δεν έχει σχέση καμία σχέση με την ΕΣΣΔ Είναι αυταπάτη να λέμε ότι θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα χωρίς να ζητήσει ισχυρά ανταλλάγματα.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας για τις ελληνορωσικές σχέσεις, τόνισε:
Δεν καταλαβαίνω γιατί αν η Ελλάδα χρηματοδοτηθεί από τρίτη χώρα είναι κακό πράγμα. Όταν παίρνουμε με αντάλλαγμα μνημόνια και υποδούλωση είναι καλά; Όταν μας ληστεύουν για να πληρώνουμε τις δόσεις τους είναι καλό; Δεν βλέπω ως κακό να έχουμε πολύπλευρες σχέσεις και να προσπαθούμε να δανειζόμαστε από όπου υπάρχει συμφέρον.
Για τις ελληνορωσικές σχέσεις ανέφερε ότι «υπέγραψα συμφωνία με τον ομόλογό μου της ρώσικης ομοσπονδίας. Αφορά αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο. Αυτή η συμφωνία απαιτεί βήματα συγκεκριμένα για αν προχωρήσουμε».
Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ρώτησε «τι θα γίνει με αυτά τα βήματα. Θα προχωρήσουν ή θα μείνουν στις καλένδες;»
Ερωτηθείς αν πήρε προκαταβολή για τον αγωγό, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι υπάρχει διακρατική συμφωνία με συγκεκριμένα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε. Θα μπορέσει να υπάρξει προκαταβολή αν η Ελλάδα υλοποιήσει το έργο.

Ανέβηκε το πολιτικό «θερμόμετρο» στο ραδιομέγαρο. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ είπε ότι: Τσίπρας σημαίνει μόνιμες εκλογές και ζήτησε συνεννόηση, Η κ. Γεννηματά έκλεισε την πόρτα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ο Π. Καμμένος «κάρφωσε» το ΠΑΣΟΚ

Μεϊμαράκης: Πάω και αύριο στην Κουμουνδούρου
Ο κ. Τσίπρας μέχρι να πάμε στις εκλογές θα έχει γίνει αντιμνημονιακός, είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ και επέμεινε ότι τα προβλήματα απαιτούν συνεργασίες. Ως εκ τούτου μαλιστα αυτοπροσκλήθηκε στην Κουμουνδούρου: «Δε θέλει; με γειά του με χαρά του. Τσίπρας ίσον μόνιμες εκλογές. Έχεις χρόνο κ. Τσίπρα να έρθω ακόμα και αύριο στην Κουμουνδούρου να συζητήσουμε και να βρούμε πεδίο συνεννόησης;», είπε απευθυνόμενος στον τέως πρωθυπουργό. «Του λέω να κάνουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση όλων των βημάτων», πρόσθεσε.

Γεννηματά: Ούτε σαν λαθρεπιβάτης
Η κ. Γεννηματά η οποία εγκαινίασε τον νέο κύκλο, κάρφωσε τον Α. Τσίπρα και κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι «μετανάστευσαν» προς τον ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσουν σπίτι τους.
Κληθείσα να απαντήσει στην ερώτηση γιατί δε συμπεριλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ στην επαναδημιουργία της δημοκρατικής παράταξης, η κ. Γεννηματά απάντησε:
«Την αναβίωση της κεντροαριστεράς θα την πετύχουμε με τους χιλιάδες ανθρώπους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας. Ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει ο κ. Τσίπρας από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί. Σε όσους πορευτήκαμε μαζί, τους καλώ να γυρίσουν στο σπίτι τους. Το ΠΑΣΟΚ ήταν είναι και θα είναι το κοινό μας σπίτι».

Ζωντανοί στο ΠΑΣΟΚ είναι μόνο όσοι συμμετείχαν στα μεγάλα σκάνδαλα είπε από πλευράς του ο Π. Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση εάν επιμένει σε βέτο για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη την εθνική συμφιλίωση. Για τη συνεργασία με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ σας διαβάζω τι λένε οι μαθητές. Γράφει ένας μαθητής: «Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλο κόμμα αλλά έχουν πεθάνει όλοι”. Ζωντανοί στο ΠΑΣΟΚ είναι όσοι συμμετείχαν στα μεγάλα σκάνδαλα. Για τον κ. Θεοδωράκη θα πώ ευθέως. Θέλω να ακούσω επίσημα τη θέση του για το όνομα των Σκοπίων, για τη Θράκη».

Θεοδωράκης για Τσίπρα : Ήταν υποχρέωσή μας να συνεργαστούμε
«Με τον κ. Τσίπρα ήταν υποχρέωσή μας να συνεργαστούμε, για να περάσουμε ένα δύσκολο κάβο. Η προηγούμενη Βουλή έδωσε ένα δείγμα τι σημαίνει να βάζεις επάνω από όλα την Πατρίδα. Εμείς σε αυτό είμαστε πρωτοστάτες. Αν ο κ. Τσίπρας είχε φέρει τη συμφωνία πιο γρήγορα θα είχαμε αποφύγει την οικονομική καταστροφή» είπε ο Επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Δε θεωρώ ότι όποιος διαχειρίζεται τα πράγματα είναι διαπλεκόμενος».

Τσίπρας: Δεχόμαστε πόλεμο από τα ΜΜΕ
Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που το debate γίνεται στην ΕΡΤ που έκλεισε η Ν.Δ σε μια νύχτα. Αψηφήσαμε τον πόλεμο που μας γίνεται από τα ΜΜΕ γιατί ζητήσαμε να πληρώσουν τα κανάλια για τις άδειες. Θα βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Ο ελεύθερος διάλογος

Αλ. Τσίπρας: Ο Ευ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε σε δυο σημαντικά ζητήματα. Λέει ότι χρεώσαμε τη χώρα 90 δισ. ευρώ. Θα του εξηγήσω ότι τα 86 δισ. δεν είναι καθαρός δανεισμός γιατί ανακυκλώνει τα χρεολύσια που μας φορτώσατε. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι πραγματικότητα και υπάρχει στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής, στις δηλώσεις Ντράγκι αλλά και στο Eurogroup. Ποιος είναι ικανότερος να διαπραγματευτεί;

Ευ. Μεϊμαράκης: Γνωρίζω οικονομικά. Φεσώσατε τη χώρα και μας πήγατε σε ένα άχρηστο δημοψήφισμα. Κάποιος αρχηγός (Καμμένος) που καταδικάστηκε γιατί είπε ψέματα γιατί μας λέει τώρα θέματα που έγιναν προ εξαετίας. Φαίνεται πως έχει παλαβώσει.

Π. Λαφαζάνης: Ο Αλ. Τσίπρας έλεγε ότι δεν θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο και το υπέγραψε και κατηγορούμαστε εμείς που δεν ψηφίσαμε τρίτο μνημόνιο. Ο Μεϊμαράκης λέει ότι κάνουν λάθος οι ευρωπαίοι αν πιστεύουν ότι ο Τσίπρας είναι η καλύτερη εγγύηση της ευρωζώνης, γιατί πιστεύει ότι είναι αυτός.

Στ. Θεοδωράκης: Είπε η κα Γεννηματά ότι όλα τα κόμματα χρωστούν. Οι άλλοι είναι οικονομικά χρεοκοπημένοι. Το Ποτάμι δεν χρωστά ούτε δραχμή. Ρώτησε Μεϊμαράκη και Τσίπρα με ποιους θα κυβερνήσουν.

Δημ. Κουτσούμπας: Ο λαός τα δοκίμασε και τα είδε όλα. Ψηφίσαν τα μνημόνια τα κόμματα. Πρέπει να σκεφτούμε μια άλλη λύση. Αυτή προτείνει το ΚΚΕ.

Πάνος Καμμένος: Απαντώ στον Μεϊμαράκη ως «κάποιος αρχηγός». Είστε υπόδικος. Να φέρεται το χαρτί που λέει ότι αθωωθήκατε. Δεν θα συνεργαστούμε ποτέ με την Siemens και τον Χριστοφοράκο. Εγώ αδίκως έκοψα τον Χαϊκάλη από τα ψηφοδέλτια ενώ εσείς έρχεστε εδώ υπόδικος.

Φ. Γεννηματά: Η στείρα αντιπαράθεση πρέπει να σταματήσει. Η οικογένεια συζητά μέσα από τη συνεννόηση. Καλώ να αντιμετωπίσουμε τη χώρα ως τη δική μας οικογένεια. Το κάναμε ως Βουλή με 220 βουλευτές. Πρέπει να εξασφαλίσουμε μια αποτελεσματική κυβέρνηση. Σας καλώ να δεσμευτούμε όλοι. Πρέπει να καταργήσουμε το μπόνους των 50 εδρών.

Το τελευταίο μήνυμα

Φ. Γεννηματά: Το μνημόνιο αντιμνημόνιο ανήκει στο παρελθόν. Η αυτοδυναμία είναι η νέα αυταπάτη. Η ελπίδα πρέπει να επιστρέψει. Χρειάζεται συνεργασία. Ζητάμε να γίνουμε η τρίτη δύναμη που θα επιβάλει τη συνεργασία. Χρειάζεται να έρθει πλούτος και να γίνει αναδιανομή. Ξέρω να κάνω σκληρές διαπραγματεύσεις.

Π. Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ γεννήθηκαν μέσα από τα μνημόνια. Στηρίξαμε κυβέρνηση της Αριστεράς αν και κεντροδεξιά γιατί δεν μπλεκόμαστε με περίεργες δικογραφίες. Υπογράψαμε μια συμφωνία για να μην βγει η χώρα από το ευρώ και καταστραφεί. Η συμφωνία φέρνει την ελπίδα και το αύριο.

Δημ. Κουτσούμπας: Απευθυνόμαστε σε όσους έφυγαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των πολιτικών τους και απευθύνθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Μην γυρίσετε στα παλαιά κόμματά σας. Ελάτε σε εμάς.

Στ. Θεοδωράκης: Μετά το πρώτη φορά αριστερά να πάμε στο πρώτη φορά στα σοβαρά. Κανείς δεν μπορεί να κάνει κριτική στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μας. Τους έχουμε πληρώσει ακριβά τους προηγούμενους και πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Στις 21 Σεπτεμβρίου πρέπει να βάλουμε σκληρούς όρους στο πρώτο κόμμα.

Παν. Λαφαζάνης: Πρώτη φορά σοβαρά δεν είναι το τρίτο μνημόνιο. Το μνημόνιο σημαίνει λιτότητα και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Αυτά που λένε για μονόδρομους ανήκουν σε ολοκληρωτισμούς.

Ευ. Μεϊμαράκης: Να πάτε στην κάλπη αφού έχετε σκεφτεί. Πολύ ακριβά πληρώσαμε την ψήφο διαμαρτυρίας. Ετσι έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργήσαν τα προβλήματα των τελευταίων επτά μηνών. Μπορούμε να συνθέσουμε με μετριοπάθεια. Ξέρω τα προβλήματα. Είμαι στο πεζοδρόμιο, στην πιάτσα. Ξέρω πόσο πονάνε οι πολίτες. Ποιος θα φέρει ιδιωτικές επενδύσεις 100 δισ. ευρώ που χρειάζονται;

Αλ. Τσίπρας: Ξεκινήσαμε μια τολμηρή προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα. Συγκρουστήκαμε με υπέρμετρες δυνάμεις και δώσαμε ανάσες αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό. Ανοίξαμε δρόμους εκεί που υπήρχε έρημος. Στην κρίσιμη στιγμή βάλαμε τον λαό στο παιχνίδι. Κάποιοι λένε ότι οι μάχες τελείωσαν. Δεν είναι έτσι. Οι μάχες συνεχίζονται και μέσα στη χώρα όπου πρέπει να τα βάλουμε με τα συμφέροντα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ