Ειδήσεις

Εξαιρέθηκε η Ρόδος από τις προσλήψεις μόνιμων ιατρών!

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στις τάξεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, η εξαίρεση της Ρόδου από την απόφαση για την τοποθέτηση 600 γιατρών σε νοσοκομεία της χώρας.

«Είναι απαράδεκτο και εγκληματικό αυτό που έχει συμβεί. Δεν μπορεί να εξαιρούν το νοσοκομείο της Ρόδου και να μην δίνουν το πράσινο φως για την τοποθέτηση ιατρών. Εμείς ζητήσαμε να καλυφθούν 15 θέσεις. Αν αυτό δεν γίνει θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς.
Ο κ. Κινούς εξήγησε πως σε λίγους μήνες η κατάσταση θα επιδεινωθεί γιατί θα λήξει η θητεία των επικουρικών γιατρών που είχαν τοποθετηθεί στο νοσοκομείο Ρόδου, με αποτέλεσμα κάποια νευραλγικά τμήματα να μην λειτουργούν.
«Τον Δεκέμβριο θα αποχωρήσουν όλοι επικουρικοί γιατροί που είχαν τοποθετηθεί στο νοσοκομείο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν περισσότερα από τρία τμήματα στο νοσοκομείο Ρόδου», εξήγησε ο κ. Κινούς που πρόσθεσε πως όλοι οι επικουρικοί γιατροί είχαν προσληφθεί για τρία χρόνια.
«Είχε δοθεί παράταση στη θητεία των επικουρικών γιατρών που είχαν τοποθετηθεί στο νοσοκομείο Ρόδου. Με την αποχώρησή τους θα κλείσουν νευραλγικά τμήματα. Σε ορισμένα άλλα θα μείνουν ελάχιστοι γιατροί που δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών», ανέφερε ο κ. Κινούς.
Σε ερώτηση αν έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Βασίλης Παπανικόλας, ο κ. Βασίλης Κινούς απάντησε:
«Έχουμε ενημερώσει και τον διοικητή του νοσοκομείου για το πρόβλημα. Και εκείνος αναζητά λύση στο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί αν εφαρμοσθεί η απόφαση που έχει υπογραφεί».
Ελλείψεις όμως υπάρχουν όπως τόνισε ο κ. Βασίλης Κινούς και στις θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού:
«Υπάρχουν κενά και στις θέσεις των νοσηλευτών. Σε λίγο καιρό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, αφού θα αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι που είχαν τοποθετηθεί στο Νοσοκομείο Ρόδου από το ΚΕΕΛΠΝΟ».
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών για την εξαίρεση της Ρόδου ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών δήλωσε:
«Πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο στο Νοσοκομείο Ρόδου. Θα αποδυναμωθούν αρκετοί νευραλγικοί τομείς».
Να σημειωθεί ότι για την τοποθέτηση ιατρών στα νοσοκομεία η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προχωρήσει στην αναπροσαρμογή του νομικού πλαισίου.
Συγκεκριμένα, ήρθη με υπουργική απόφαση το προηγούμενο καθεστώς, βάσει του οποίου οι ειδικευόμενοι ιατροί δεν είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν στις θέσεις όπου ειδικεύθηκαν έως την κάλυψή τους από άλλους ειδικευόμενους, με αποτέλεσμα οι θέσεις να μένουν κενές. Δεκάδες νέοι ιατροι εξαναγκάστηκαν έτσι να μεταβούν στο εξωτερικό, προκειμένου να λάβουν τις ειδικότητες τους.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και ισχύει αναδρομικά από τις 14 Ιανουαρίου 2015: «Ιατροί, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το χρόνο εκπαίδευσής τους και παραμένουν με παράταση της σύμβασής τους στην οργανική τους θέση, δύνανται να παραμείνουν μέχρι την ημερομηνία λήξης της σύμβασής τους και στην περίπτωση που κατά τη διάρκειά της έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας.
Επίσης, με το νέο τρόπο τοποθέτησης επικουρικών, κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) θα καταρτίζει ξεχωριστό κατάλογο με τις θέσεις επικουρικών γιατρών που χρειάζεται ανά ειδικότητα και παράλληλα θα τηρεί ξεχωριστή λίστα με τις αιτήσεις των υποψηφίων γιατρών ώστε η διαδικασία να «αποκεντρωθεί» και συνεπώς να επιταχυνθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου