Ειδήσεις

Aνέπαφες συναλλαγές

Από μακριά και ανέπαφα πραγματοποιεί τις καθημερινές του αγορές ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός κατόχων πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και στη χώρα μας, κερδίζοντας χρόνο και ασφάλεια. Πρόκειται για τις ανέπαφες συναλλαγές που έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα πιλοτικής εφαρμογής στην Ελλάδα, καθιερώνονται πλέον ως ένας βασικός εναλλακτικός τρόπος πληρωμής για αγορές μέχρι 25 ευρώ. Αρκεί να πλησιάσει ο συναλλασσόμενος την κάρτα του που έχει ενσωματώσει την κατάλληλη τεχνολογία κοντά στο τερματικό και η συναλλαγή ολοκληρώνεται σε μόλις 5 δευτερόλεπτα, ενώ με τις «παραδοσιακές» κάρτες πληρωμών μία συναλλαγή ολοκληρώνεται σε περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Πόσες όμως κάρτες ενσωματώνουν σήμερα στην Ελλάδα την τεχνολογία των ανέπαφων συναλλαγών και σε πόσα και ποια σημεία γίνονται αποδεκτές;

350.000 έως τέλος του έτους

Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ», υπάρχουν περίπου 200.000 κάρτες ανέπαφων συναλλαγών (Visa και Mastercard), με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 350.000 μέχρι τέλος του χρόνου. Γίνονται δεκτές σε 5.500 τερματικά, από τα οποία το 70% είναι στην Αττική, το 20% στη Θεσσαλονίκη και το 10% στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ οι συναλλαγές σε αριθμό ξεπερνούν τις 250.000. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 κυκλοφορούσαν στη χώρα μας 45.000 περίπου κάρτες ανέπαφων πληρωμών που γίνονταν αποδεκτές από μόλις 1.000 περίπου τερματικά. Οι ανέπαφες πληρωμές πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 50 χώρες διεθνώς και σε περίπου 30 χώρες της Ευρώπης, χωρίς πλέον να απαιτείται η τοποθέτηση του πλαστικού στο τερματικό προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Ποια όμως είναι τα πλεονεκτήματα πληρωμών μέσω της νέας αυτής τεχνολογίας; Για τους πολίτες, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Τράπεζας Πειραιώς, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η ευκολία στις συναλλαγές. Ο συναλλασσόμενος δεν χρειάζεται να ψάχνει για «ψιλά» και να περιμένει για ρέστα στις καθημερινές αγορές. Δεν χρειάζεται να πληκτρολογεί τον Προσωπικό Μυστικό Αριθμό (ΡΙΝ), εφόσον το ποσό της πληρωμής είναι μικρότερο των 25 ευρώ. Για πληρωμές μεγαλύτερες θα χρειαστεί να πληκτρολογηθεί ο Προσωπικός Μυστικός Αριθμό (ΡΙΝ) της κάρτας ανέπαφων συναλλαγών. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν χρειάζεται να υπογράψει ο συναλλασσόμενος τη σχετική απόδειξη.

Ασφάλεια

Οι ανέπαφες συναλλαγές είναι πολύ ασφαλέστερος τρόπος πραγματοποίησης αγορών σε σχέση με τα μετρητά, καθώς η κάρτα μένει πάντα στα χέρια του συναλλασσόμενου κατά τη διαδικασία της πληρωμής. Για τον έμπορο η διαδικασία πληρωμής με τις κάρτες ανέπαφων συναλλαγών είναι γρηγορότερη από την αντίστοιχη διαδικασία πληρωμής με μετρητά ή πιστωτική κάρτα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος αναμονής και η ουρά στο ταμείο. Επίσης μειώνει σημαντικά το κόστος διαχείρισης μετρητών και «ψιλών», ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης κερδών, καθώς οι πελάτες αποκτούν τη δυνατότητα να κάνουν αγορές με την κάρτα τους, ακόμη και εάν δεν έχουν μετρητά πάνω τους.

Οι τράπεζες δίνουν πλέον τη δυνατότητα στους πελάτες τους να αποκτήσουν μίνι κάρτα για ανέπαφες συναλλαγές, η οποία τοποθετείται στην πίσω όψη του κινητού τηλεφώνου για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στις συναλλαγές.

Περαιτέρω ραγδαία άνοδο στις ανέπαφες συναλλαγές θα δώσει η χρήση τους στα μέσα μεταφοράς, όπως ταξί, λεωφορεία, μετρό κ.λπ. Οι οργανισμοί έκδοσης καρτών βρίσκονται σε συζητήσεις με αρμόδιους οργανισμούς και εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν στο προσεχές διάστημα συμφωνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ραγδαίας ανάπτυξης των ανέπαφων πληρωμών σε μέσα μεταφοράς στην Ευρώπη, αναφέρεται η περίπτωση των παραδοσιακών λεωφορείων του Λονδίνου, όπου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συνολικών συναλλαγών σε αυτά γίνεται με την τεχνολογία των ανέπαφων πληρωμών.

Πηγή: Kαθημερινή

Έντυπη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου