ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όνειρο θερινής νυκτός παραμένουν τα υδροπλάνα

news room 2 λεπτά ανάγνωση
υδροπλάνο

Όλα τα αίτια που ένα ακόμη καλο­καίρι θα πάει χαμένο για την αγορά.

Την πιο πολύ­παθη ιστορία για όσους ασχο­λού­νται με τις εγχώ­ριες αερο­πο­ρι­κές μετα­φο­ρές απο­τε­λούν τα υδρο­πλάνα, καθώς, όπως όλα δεί­χνουν, ένα ακόμη καλο­καίρι θα πάει χαμένο.

Το δαι­δα­λώ­δες γρα­φειο­κρα­τικό καθε­στώς, οι επι­χει­ρη­σια­κές και οικο­νο­μι­κές δυσκο­λίες του εγχει­ρή­μα­τος και η μη αδειο­δό­τηση ικανού αριθμού υδα­το­δρο­μίων οδηγούν σε μια ακόμη απο­τυ­χη­μένη προ­σπά­θεια λει­τουρ­γίας. Το 2004 ήταν η AirSea Lines η οποία εγκαι­νί­ασε πτήσεις στην Ελλάδα, ξεκι­νώ­ντας από την Κέρκυρα και τους Παξούς. Ωστόσο το 2008, λόγω ποι­κί­λων προ­βλη­μά­των (μη αδειο­δό­τηση κεντρι­κού υδα­το­δρο­μίου στην Αθήνα, απο­μά­κρυνση επεν­δυ­τών κ.ά.), διέκοψε τη λει­τουρ­γία της, ενώ τη διετία 2008-2009 την ίδια κατά­ληξη είχε η Argo Airways στον Βόλο.

Έκτοτε έχουν υπάρξει αρκετές νομο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις, με στόχο «τα υδρο­πλάνα να πετά­ξουν το καλο­καίρι», ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη. Δύο εται­ρείες εμφα­νί­ζο­νται δια­τε­θει­μέ­νες να ξεκι­νή­σουν πτήσεις, με προ­α­παι­τού­μενο την κατα­σκευή, αδειο­δό­τηση και λει­τουρ­γία ικανού αριθμού υδα­το­δρο­μίων. Αυτές είναι η Grecian Air Seaplanes και η Hellenic Seaplanes, ενώ την κατα­σκευή και λει­τουρ­γία των υδα­το­δρο­μίων έχουν ανα­λά­βει οι εται­ρείες Water Airports (σχε­τί­ζε­ται με την Grecian Air Seaplanes) και Hellenic Seaplanes.

Ο αρχικός σχε­δια­σμός

Σύμφωνα με τον αρχικό σχε­δια­σμό, η Grecian Air Sea Planes ήταν να ξεκι­νή­σει δρο­μο­λό­για από το Ιόνιο και η Hellenic Seaplanes από το Αιγαίο, το 2023. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαί­νε­ται να πραγ­μα­το­ποιεί­ται. Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από τον νόμο που έβαλε τις βάσεις για την ανά­πτυξη υδα­το­δρο­μίων στην Ελλάδα, και η χώρα δια­θέ­τει έως σήμερα 3 άδειες υδα­το­δρο­μίων, της Κέρ­κυ­ρας, των Παξών και της Πάτρας.

Από την ψήφιση του νέου νόμου για τα υδα­το­δρό­μια, του 4663/2020 (προη­γή­θηκε ο Ν. 4568/2018), σε πιο ώριμο στάδιο βρί­σκο­νται οι δια­δι­κα­σίες για τα υδα­το­δρό­μια

στον Βόλο, το Ρέθυμνο, την Ίο, την Καλα­μάτα και την Κυλλήνη. Σε πιο πρώιμο στάδιο είναι οι δια­δι­κα­σίες για την αδειο­δό­τηση δεκάδων άλλων υδα­το­δρο­μίων, όπως σε Ηγου­με­νί­τσα, Σκύρο, Αλόν­νησο, Σκόπελο, Αμφι­λο­χία, Πάτμο, Τήνο, Θεσ­σα­λο­νίκη, Σητεία, Χίο, Λαύριο, Σίφνο, Πύλο, Καβάλα, Ηρά­κλειο, Αιδηψό, Αλιβέρι, Κάρυστο, Κύμη, Χαλκίδα, Ψαρά, Άλιμο κ.ά.

Σύμφωνα με παρά­γο­ντες της αγοράς, είναι δεδο­μένο ότι οι άδειες για τα υδα­το­δρόμα καθυ­στε­ρούν λόγω εμπλο­κής πολλών υπη­ρε­σιών που δημιουρ­γεί πρό­σθε­τες δυσκο­λίες, αν και η ασφά­λεια των πτήσεων και των επι­βα­τών είναι αδια­πραγ­μά­τευτη. Ωστόσο, η καθυ­στέ­ρηση οφεί­λε­ται, μεταξύ άλλων, και σε έναν άλλο λόγο.

Οι άδειες υδα­το­δρο­μίων που είχαν εγκρι­θεί για τη λει­τουρ­γία της AirSea Lines (2004-2008) στο Ιόνιο ήταν ιδιω­τι­κές, ανήκαν δηλαδή στην εται­ρεία. Όταν έπαυσε να λει­τουρ­γεί, αυτο­μά­τως «ακυ­ρώ­θη­καν», οπότε η δια­δι­κα­σία έπρεπε να εκκι­νή­σει από την αρχή. Γι’ αυτόν τον λόγο, αρκετές άδειες υδα­το­δρο­μίων θα ανήκουν στα Λιμε­νικά Ταμεία. Ωστόσο, θα υπάρ­χουν και ιδιω­τι­κές άδειες υδα­το­δρο­μίων.

Πηγή naftemporiki.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.