Ρεπορτάζ

Συνάντηση σε Ρόδο και Καστελλόριζο για το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας

Μία σημαντική (από πολλές πλευρές) συνάντηση με θέμα το Διεθνές Δίκαιο και σημείο αιχμής τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, θα διεξαχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο σε Ρόδο και Καστελλόριζο.
Πρόκειται για το 4ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με θέμα «40 χρόνια από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, Montego Bay 1982» το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων, από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στη Ρόδο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’ και θα συνεχιστούν στο ακριτικό Καστελλόριζο.
Για το θέμα, μίλησε στην «δημοκρατική» ο κ. Στέλιος Περράκης, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και κοσμήτορας της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου, στην Κύπρο. Μέχρι τον περασμένο Μάιο ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων και τώρα, έχει την θέση του αντιπροέδρου και είναι υπεύθυνος γι’ αυτές τις διοργανώσεις.
«Με την Ρόδο με συνδέουν πολλά. Πέρα από την προσωπική σχέση μου με τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη που ήταν φοιτητής μου στη Νομική Σχολή, με συνδέει και ο ίδιος ο χώρος, καθώς εδώ διοργάνωσα για πρώτη φορά το 1994 την πρώτη μεγάλη εκδήλωση για ζητήματα Δικαίου Θαλάσσης –μετά την επικύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, Montego Bay 1982. Από τότε ερχόμαστε στη Ρόδο συστηματικά. Η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων είναι το επιστημονικό όργανο των Ελλήνων διεθνολόγων και φέτος γιορτάζει 40 χρόνια πολλαπλής λειτουργίας και δράσης. Στα τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη Ρόδο, συμπεριλαμβάνουν και το Καστελλόριζο. Κι αυτό γιατί είναι ένας τόπος που έχει ιδιαίτερη γεωγραφική θέση, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Για εμάς που ερευνούμε και διδάσκουμε το Διεθνές Δίκαιο, πρέπει να έχουμε και μια πρόσληψη της Γεωγραφίας, πέραν της Ιστορίας. Επομένως, κρίθηκε αναγκαίο να ξεκινήσουμε αυτή την συζήτηση, από εδώ. Βρισκόμαστε στην 4η διοργάνωση η οποία θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο και θα βρισκόμαστε στο Καστελλόριζο την ημέρα της απελευθέρωσης (για ιστορικούς και γεωπολιτικούς λόγους). Συγκεντρώνεται ένας σημαντικός αριθμός διεθνολόγων και γίνονται πάντοτε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Έχουμε πάντα την αρωγή των τοπικών αρχών και τον Ενόπλων Δυνάμεων, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών. Φέτος, θα προσκαλέσουμε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (κι ελπίζουμε να παραστεί και να θέσει υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας την διοργάνωση) ενώ αναμένουμε τουλάχιστον 25 εισηγητές. Η ιδιαιτερότητα της περιόδου, μας κάνει να συζητήσουμε ειδικότερα τις εφαρμογές του Δικαίου Θαλάσσης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς φέτος κλείνει 40 χρόνια. Σημείο αιχμής για εμάς, αποτελεί η συνεχής αμφισβήτηση από την Τουρκία της κυριαρχίας των νησιών και η αποστρατιωτικοποίησή τους. Γι’ αυτό θα συζητήσουμε και αυτά τα θέματα στο συμπόσιο αφού θα συμμετέχουν όλοι οι συνάδελφοι που είναι ειδικοί στο Δίκαιο της Θάλασσας».
Όπως επεσήμανε ο κ. Περράκης στο Συμπόσιο θα εξεταστούν όλες οι εφαρμογές της Σύμβασης που κλείνει φέτος 40 χρόνια, η Νομολογία, οι προκλήσεις (ενέργεια, μετανάστευση, τεχνολογία, κλιματική αλλαγή και ό,τι αφορά στα ζητήματα πάνω στις θαλάσσιες ζώνες).
«Η όλη εκδήλωση είναι ένας συμβολισμός. Εμείς δεν είμαστε ερασιτέχνες που συζητούν γενικά για τα θέματα Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής. Εμείς διδάσκουμε στα πανεπιστήμια, ερευνούμε και γενικότερα ενεργούμε επί των θεμάτων αυτών. Γι’ αυτό και δεν περιοριζόμαστε σε μία συζήτηση. Θα εξαχθούν συμπεράσματα και αποτελέσματα. Να σημειώσουμε ότι η διοργάνωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό, να την παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει συμμετοχή και να είναι διά ζώσης (όχι με υβριδικό τρόπο όπως είχε γίνει λόγω κορωνοϊού)».
Σημειώνεται πως η ιστορική αυτή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, Montego Bay 1982 αποτελεί το ‘Σύνταγμα των ωκεανών και των θαλασσών’ αφού αφορά στις ρυθμίσεις με τις οποίες αντιμετωπίζεται ο θαλάσσιος χώρος του πλανήτη –την οποία η Τουρκία ΔΕΝ έχει υπογράψει!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου