Ειδήσεις

«Οχι πανικός» συνιστούν οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ της Ρόδου

  •  «Δεν υπάρχουν ελλείψεις, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με ελληνικά προϊόντα»

Πραγματικό αγώνα κάνουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων προκειμένου να υπάρχει επάρκεια αγαθών και να μην παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά προϊόντα, όπως δηλώθηκε στη «δ», δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο προβλήματα θα αρχίσουν να δημιουργούνται σε λίγο καιρό με τα προϊόντα που εισάγονται.
Οι επιχειρηματίες της Ρόδου που ασχολούνται με τον τομέα των τροφίμων συνιστούν στους καταναλωτές ψυχραιμία και όχι πανικό.
«Οι υπερβολικές αγορές δεν πρέπει να αποτελούν μονόδρομο για τις οικογένειες. Θα αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για λίγες και μόνο ημέρες. Μετά πάλι η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Για το λόγο αυτό όλοι πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους», επισημάνθηκε στη «δ».
Την άποψη ότι θα υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην αγορά μέχρι το τέλος Ιουλίου εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου.
«Υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην αγορά. Όλες οι εταιρείες ζητούν να πληρώνονται τοις μετρητοίς κάτι που είναι δύσκολο. Όσοι δεν έχουν χρήματα αδυνατούν να πάρουν εμπορεύματα. Τα αποθέματα των εταιρειών που εισάγουν προϊόντα από το εξωτερικό δεν θα αντέξουν περισσότερο από δέκα με δεκαπέντε ημέρες. Πιστεύω πως στο τέλος Ιουλίου θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα τροφοδοσίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου και πρόσθεσε πως οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να λάβουν δάνεια ή να κάνουν αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους, στη στιγμή που οι τράπεζες είναι κλειστές.
Σχετικά με τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν η Ελλάδα τεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Γιάννης Πάππου δήλωσε:
«Εδώ μιλάμε για το ενδεχόμενο που ως εφιάλτης μπορεί να περιγραφεί. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτραπεί κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό για έξοδο από την ευρωζώνη . Θα πρέπει σύσσωμος ο λαός να αντιταχθεί σε αυτό το εφιαλτικό φαινόμενο. Αν συμβεί αυτό η Ελλάδα θα γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω δηλαδή στην εποχή μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό δεν το θέλει κανείς και πρέπει να αποφευχθεί».

Σε ερώτηση αν οι καταναλωτές πληρώνουν τοις μετρητοίς για τις αγορές τους ή χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, ο κ. Πάππου δήλωσε:
«Τα μετρητά έχουν τελειώσει. Σε ποσοστό 70% οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους με κάρτες. Τα τοπικά καταστήματα δέχονται τις αγορές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Δεν συμβαίνει το ίδιο με επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων. Και οι πολίτες θα πρέπει να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις».
Σε πιο δύσκολη θέση, όπως δήλωσε ο κ. Πάππου, βρίσκονται οι συνταξιούχοι καθώς οι περισσότεροι δεν μπορούν να αναλάβουν χρήματα από τις τράπεζες.
«Όσοι δεν είχαν χρεωστικές κάρτες πήραν 120 ευρώ για να καλύψουν κάποιες ανάγκες. Οι υπόλοιποι περιμένουν σε ουρές κάθε ημέρα για να λάβουν πενήντα ευρώ», τόνισε ο κ. Γιάννης Πάππου.
Ψυχραιμία και όχι πανικό που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση συνιστά στους καταναλωτές, ενόψει και της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής την Κυριακή 12 Ιουλίου και ο ιδιοκτήτης του Ομίλου «Σπανός Γ. ΑΕ» κ. Χρήστος Σπανός.
«Πιστεύω πως ο πανικός ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε δεν βοηθά κανένα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να κάνουν τις αγορές τους με ηρεμία», δήλωσε ο κ. Χρήστος Σπανός.
Σε ερώτηση αν υπάρχει επάρκεια αγαθών στην αγορά, ο κ. Σπανός δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα.
«Δεν υπάρχουν ελλείψεις ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ελληνικά προϊόντα. Οι προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, εφοδιάζουν κανονικά τα καταστήματα . Ειδικά στα σούπερ μάρκετ που ανήκουν σε ντόπιους επιχειρηματίες δεν υπάρχουν κενά ράφια και προβλήματα. Πιστεύω πως αυτό έχει γίνει αντιληπτό και από τους καταναλωτές. Από τις επιχειρήσεις του ομίλου «Γ. Σπανός» καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μη λείψει τίποτε από τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Χρήστος Σπανός.
Να μην καταληφθούν από πανικό συνέστησε στους καταναλωτές με δηλώσεις του και ο ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ «Παναγιωτάς» κ. Μανώλης Παναγιωτάς.
«Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε ελληνικά προϊόντα. Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα με διάφορα εισαγόμενα είδη. Παρατηρώ πως η κίνηση παρουσιάζει πάλι μεγάλη αύξηση με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις. Δεν θα πρέπει να πανικοβληθεί ο κόσμος και να αρχίσει να αγοράζει τεράστιες ποσότητες τροφίμων. Δεν θα βοηθήσει κανένα ο πανικός. Τα τρόφιμα που αγοράζονται τώρα δεν θα διαρκέσουν δεκαετίες. Με ψυχραιμία πρέπει να κινηθούμε όλοι για να ξεπεράσουμε τη δύσκολη κατάσταση», συνιστά ο κ. Μανώλης Παναγιωτάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου