ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξήθηκαν 50% οι αιτήσεις για έκδοση διαβατηρίων-Που παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση

news room 2 λεπτά ανάγνωση
διαβατήριο

Κύμα φυγής και μετα­νά­στευ­σης ή δια­κο­πών;

Το τελευ­ταίο 10ήμερο παρα­τη­ρεί­ται μεγάλη αύξηση στα αιτή­ματα έκδοσης δια­βα­τη­ρίων σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, συγκρι­τικά με το αντί­στοιχο περσινό χρονικό διά­στημα, ενώ στο 20% – 30% ανέρ­χε­ται η αύξηση των αιτη­μά­των για τα δια­βα­τή­ρια παιδιών κάτω των 12 χρόνων.

Ενδει­κτικά την Τετάρτη, στη Διεύ­θυνση Δια­βα­τη­ρίων και Εγγρά­φων της ΕΛ.ΑΣ., έφθασαν 1.580 νέα αιτή­ματα έκδοσης δια­βα­τη­ρίων, όταν το ημε­ρή­σιο νούμερο σχε­τι­κών αιτη­μά­των κυμαι­νό­ταν μεταξύ 500-600.

Από βόρεια και νότια προ­ά­στια η μεγα­λύ­τερη αύξηση αιτή­σεων δια­βα­τη­ρίων

Η αύξηση των αιτή­σεων προ­έρ­χε­ται κυρίως από τα γραφεία Δια­βα­τη­ρίων αστυ­νο­μι­κών υπη­ρε­σιών των βορείων και νοτίων προ­α­στίων.

Μεγα­λύ­τερη είναι η προ­σέ­λευση σε γραφεία Δια­βα­τη­ρίων σε Ελλη­νικό, Χαλάν­δρι, Μαρούσι και Κηφισιά. Οι αρμό­διοι αξιω­μα­τι­κοί της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν και μία… ταξική διά­σταση στο φαι­νό­μενο, δια­πι­στώ­νο­ντας πως σε Ελλη­νικό και Κηφισιά η αύξηση αγγίζει το 70%, σε αντί­θεση με περιο­χές του κέντρου, όπου οι αιτή­σεις κινού­νται σε φυσιο­λο­γικά επίπεδα.

«Ενδε­χο­μέ­νως υπάρχει μεγα­λύ­τερη άνεση σε αυτές τις περιο­χές, να δαπα­νή­σουν δηλαδή τα 80 ευρώ για την έκδοση δια­βα­τη­ρίου, ενώ δεν απο­κλεί­ε­ται αυτοί οι αιτού­ντες να έχουν τόπους δια­μο­νής στο εξω­τε­ρικό και χρήματα εκεί» ανα­φέ­ρει υψη­λό­βαθμο στέ­λε­χος της ΕΛ.ΑΣ..

Σημα­ντική αύξηση (20%-30%) παρα­τη­ρεί­ται στα αιτή­ματα που αφορούν ανήλικα παιδιά κάτω των 12 ετών που ούτως ή άλλως για να ταξι­δέ­ψουν χρειά­ζο­νται υπο­χρε­ω­τικά δια­βα­τή­ριο και όχι ταυ­τό­τητα.

Από τη Διεύ­θυνση Δια­βα­τη­ρίων της ΕΛ.ΑΣ. εξυ­πη­ρε­τού­νται περίπου 10 πολίτες την ώρα, παρότι στις πρό­σφα­τες μετα­θέ­σεις, μετα­κι­νή­θη­καν τέσ­σε­ρις αστυ­νο­μι­κοί που δεν ανα­πλη­ρώ­θη­καν, με απο­τέ­λε­σμα να παρα­τη­ρεί­ται μια αδυ­να­μία σύντο­μης αντα­πό­κρι­σης στην έκδοση των ταξι­διω­τι­κών εγγρά­φων, κάτι που αντι­με­τω­πί­ζουν και οι περι­φε­ρεια­κές αστυ­νο­μι­κές υπη­ρε­σίες υπο­δο­χής των σχε­τι­κών αιτη­μά­των.

Αξιω­μα­τι­κοί της αρμό­διας υπη­ρε­σίας επι­ση­μαί­νουν ότι παρα­δο­σιακά αυτή την εποχή παρα­τη­ρείτο μία αύξηση των αιτη­μά­των έκδοσης δια­βα­τη­ρίων, από Ελληνες που ήθελαν να ταξι­δεύ­σουν σε προ­ο­ρι­σμούς του εξω­τε­ρι­κού, αλλά και από ομο­γε­νείς Έλληνες, οι οποίοι για να απο­φύ­γουν την ταλαι­πω­ρία έκδοσης στα προ­ξε­νεία των χωρών δια­μο­νής τους, συν­δύ­α­ζαν τις δια­κο­πές τους με την ανα­νέ­ωση των ταξι­διω­τι­κών τους εγγρά­φων. Τα νούμερα ωστόσο που κατα­γρά­φο­νται τις τελευ­ταίες 10 ημέρες είναι αρκετά μεγα­λύ­τερα ώστε να οφεί­λο­νται σε αυτή την επο­χιακή αύξηση, και μόνο ως εκτί­μηση, απο­δί­δο­νται από τους αρμό­διους αξιω­μα­τι­κούς, στην οικο­νο­μική κατά­σταση της χώρας, που προ­κα­λεί την «φυγή» όσων έχουν την δυνα­τό­τητα να ταξι­δεύ­σουν σε άλλες χώρες του εξω­τε­ρι­κού.

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.