Ειδήσεις

Κίνηση στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπέρ του κ. Γ. Παπανδρέου!

«Από την αρχή. Όχι από το μηδέν». Αυτό είναι το πολιτικό στίγμα που επιχειρεί να δώσει μια πρωτοβουλία πρώην μεσαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και απλών πολιτών, φίλα προσκείμενων στον Γιώργο Παπανδρέου, με το όνομα «ΑλφαΒητα» στην ιστοσελίδα alphabeta.gr.

Την ιδρυτική διακήρυξη της συγκεκριμένης κίνησης υπογράφουν μεταξύ άλλων 2 γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη Ρόδο και συγκεκριμένα οι κ.κ. Θόδωρος Καραγιάννης, Δικαστικός Υπάλληλος, Μελισσοκόμος και Νίκος Τρίπης, Τραπεζικός Υπάλληλος.
Στην ομάδα βρίσκονται ακόμα και πρώην συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού. Βρίσκονται όμως και απλοί πολίτες, οι οποίοι δεν εκφράζονται από το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Σε κείμενο που απέστειλε στη «δημοκρατική» ο κ. Καραγιάννης, αναφέρονται τα εξής:
«Tο 2014 είναι αναμφισβήτητα η ώρα μηδέν για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η ώρα που θα αποτελέσει το οριστικό πέρασμα στην απραξία και την τελική διάλυση ή θα σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα – με διαδικασίες ανοιχτού κόμματος – δημιουργώντας παράλληλα νέο πολιτικό ρεύμα.
Αυτές οι διαδικασίες, αν ακολουθήσουν την ανοικτότητα που επιβάλλεται, δε θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ιστορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Έξι χρόνια πριν, την άνοιξη το 2008, το ΠΑ.ΣΟ.Κ διοργάνωσε το πιο ανοιχτό συνέδριο που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα στη χώρα από όλους τους πολιτικούς χώρους. Το συνέδριο αυτό, αποτέλεσε την πεμπτουσία της πολιτικής παραγωγής, καθώς μέσω εργαστηρίων, στα οποία είχαν χώρο όλες οι τάσεις (από τις πιο φιλελεύθερες μέχρι τις πιο ριζοσπαστικά αριστερές), αλλά και ουσιαστικών προσυνεδριακών εργασιών των οργάνων της βάσης, κατέστη δυνατή μια σύγχρονη πολιτική στοχοθεσία και έγινε βάσει αυτής η πρώτη απόπειρα ενός πολιτικού και ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού.

Σήμερα, και χωρίς να είναι γνωστή επίσημα η φύση και οι διαδικασίες συμμετοχής στο συνέδριο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί (;) – ακόμα και μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου – αντί για ανοιχτές διαδικασίες και πραγματικό εσωκομματικό διάλογο διαφαίνεται η διάθεση για μια αδιαφανή διαδικασία οργάνωσης και διεξαγωγής, για άκριτη αξιοποίηση “συμμάχων” που προέκυψαν τυχοδιωκτικά αλλά και για μία θολή πρόσκληση επανένωσης της κεντροαριστεράς, χωρίς αρχή και τέλος.

Είναι, όμως, προφανές, πως η οποιαδήποτε συνεδριακή συζήτηση καθώς και η ενδεχόμενη στρατολόγηση μελών από μηχανισμούς και ομάδες με σκοπό την υπερίσχυση αυτών στο συνέδριο, ειδικά όταν αυτές δεν έχουν δώσει κανένα ιδεολογικό ή πολιτικό στίγμα, στερείται πάσης σοβαρότητας χωρίς τον προαπαιτούμενο – ουσιαστικό και οργανωμένο συλλογικά – προσυνεδριακό διάλογο και φυσικά χωρίς τη διαφύλαξη της πολιτικής πολυφωνίας.
Όσοι ακόμα βρίσκονται στο χώρο, καλούνται σήμερα, πιο επιτακτικά από ποτέ, να διαφυλάξουν τις διαδικασίες του συνεδρίου, ώστε να παραχθούν και πάλι πολιτικό περιεχόμενο και φρέσκιες ιδέες. Να αναδειχθούν νέα πρόσωπα. Πρόσωπα που δε θα καθοριστούν – ακόμα μια φορά – από τη μοιρασιά μεταξύ των, πάλαι ποτέ, κεντρικών στελεχών του, αλλά που θα αποτελέσουν τη “μαγιά” για να μπολιαστεί η πολιτική ζωή που παραμένει λιμνάζουσα από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, εξαιτίας κυρίως της απαξίωσης της από τις νεότερες γενιές.

Η πολιτική οφείλει να επανέλθει στο επίκεντρο της συζήτησης.
Τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία καθώς και οι παθογένειες της θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. Οι κοινωνικοί και πολιτικοί στόχοι θα πρέπει να οριστούν εκ νέου.
Όλα αυτά να επαναπροσδιοριστούν όχι βάσει κάποιου εκλογικού ποσοστού, αλλά βάσει της επαναλειτουργίας των πολιτικών αντανακλαστικών των πολιτών.

Το επόμενο διάστημα της προσυνεδριακής συζήτησης δε θα πρέπει να ληφθούν a priori αποφάσεις τελεσίδικες που θα αφορούν α) την εκπροσώπηση του κινήματος χωρίς ιδεολογικό πλαίσιο και β) τις συμμαχίες του κινήματος με άλλους χώρους χωρίς πολιτικό πλαίσιο αρχών και συγκλίσεων.
Όχι άλλες επιλογές μίσους, φιλίας, αγάπης, ανοχής. Όχι άλλοι οπαδοί και κλακαδόροι. Μόνο ενεργοί πολίτες με φαρέτρα πολιτικών επιλογών.

Είναι η τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμα κι αυτοί οι λίγοι που του έμειναν του γυρίσουν την πλάτη. Αν το κόμμα δεν αλλάξει τότε θα αλλάξουμε εμείς. Και θα μας βρεί απέναντι του. Χωρίς καμία νοσταλγία για το παρελθόν.

Το #αβ θα καταθέσει τις επόμενες μέρες κείμενο προτάσεων για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, καθώς και των αιτημάτων και του περιεχομένου που θα έπρεπε αυτό να θέσει, και παραμένει μια πολιτική συλλογικότητα ανοιχτή στο διάλογο και τη διαφανή συνεργασία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου