Τοπικές Ειδήσεις

Επίσκεψη σε Ρόδο και Σύμη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα

Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στον τουρισμό σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες έστειλε χτες, από την πρώτη στάση που έκανε στην Ρόδο και μάλιστα στην συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξης Τσίπρας.
Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του κόμματος κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ στο ΕΚΡ έδωσαν το παρών οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σάββας Χριστοδούλου και Αλέξανδρος Κολιάδης, τα στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής, τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και αρκετός κόσμος που έσπευσε εκεί για να συναντήσει και να μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα, λέγοντας και τα εξής:
«Εμείς σαν ΕΚΡ θα βάλουμε μόνο δύο θέματα στην ατζέντα με πρωταρχικό, το ζήτημα της Υγείας στην περιοχή μας, την απαξίωση της δημόσιας Υγείας και την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου (γι’ αυτό και διοργανώνουμε μια μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή για το θέμα όπου έχουμε καλέσει όλους τους τοπικούς φορείς). Επιπλέον, έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες από εργαζόμενους οι οποίοι δεν μπορούν να επισκεφτούν το Νοσοκομείο Ρόδου, αφού δεν υπάρχουν γιατροί ενώ ο γιατρός που έχει μείνει πρέπει να αντιμετωπίζει καθημερινά τουλάχιστον 100 περιστατικά (!) Το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας είναι τεράστιο για εμάς, που δεν έχουμε άλλη επιλογή όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα επειδή βρισκόμαστε σε νησιωτική περιοχή. Κινδυνεύουμε να… φοβόμαστε να πάμε στο Νοσοκομείο λόγω της υποστελέχωσης που υφίσταται ενώ δεν υπάρχει ούτε και ο επαρκής προϋπολογισμός για να αγοραστούν τα αναγκαία αναλώσιμα. Σε σημείο που ο νοσηλευόμενος πρέπει να παίρνει… δικά του αναλώσιμα. Και βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου θα φιλοξενήσουμε πάνω από 2.000.000 τουρίστες φέτος! Φανταστείτε την δυσφήμιση εάν κάποιος από τους ξένους επισκέπτες μας θέλει να νοσηλευτεί ή του τύχει ένα έκτακτο περιστατικό και πρέπει να πάει στο Νοσοκομείο. Γι’ αυτό, το ζήτημα του Νοσοκομείου είναι η σημαία μας σαν ΕΚΡ, όπως και η δημιουργία Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας. Είμαστε ‘πρωταθλητές’ στα εργατικά ατυχήματα!
Τα τελευταία δέκα χρόνια, καταγράφτηκαν 14 θάνατοι σε εργατικό ατύχημα και όταν ζητάμε να έρθει το κλιμάκιο από τον Πειραιά για να ελέγξει τις συνθήκες του ατυχήματος, πρέπει να περιμένουμε… έναν χρόνο. Καταλαβαίνετε πόσο τραγικά είναι τα πράγματα». Ο κ. Εγγλέζος ζήτησε από τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να δοθεί λύση στα προβλήματα.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία έχει ελαστικοποιήσει την εργατική νομοθεσία με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι ειδικά στον τουριστικό τομέα να εργάζονται σε συνθήκες εξαιρετικά αρνητικές σε συνδυασμό και με την ακρίβεια που υπάρχει και η οποία εξανεμίζει το εισόδημά τους.
«Είναι συμβολική και ουσιαστική η πρώτη μου επίσκεψη να είναι στο ΕΚΡ. Γιατί θέλω να στείλω ένα μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στους χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό, που αυτό το καλοκαίρι θα δουλέψουν σε δύσκολες συνθήκες. Σε συνθήκες στις οποίες η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο όπου σε πολλές περιπτώσεις έχουμε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας –η οποία έχει ήδη ελαστικοποιηθεί από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Έχουμε την θέσπιση των ελαστικών ωραρίων, την κατάργηση του οκταώρου και ταυτόχρονα, έχουμε την ΜΗ υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει την υπερ-εργασία. Αυτά όλα διαμορφώνουν συνθήκες εξαιρετικά αρνητικές για τους εργαζόμενους –ιδιαίτερα όσους εργάζονται στον Τουρισμό που είναι εποχικοί οι οποίοι, φέτος, βλέπουν το πενιχρό εισόδημά τους να εξανεμίζεται πριν περάσει η 3η εβδομάδα του μήνα! Σήμερα βρίσκομαι σε ένα νησί και βλέπω ότι η βενζίνη έχει πάω από 2,5 ευρώ το λίτρο ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αυτοί που έχουν οδηγήσει (και οδηγούν) την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και κυρίως των λαϊκών στρωμάτων, σε απόγνωση. Άρα η παρουσία μου στο νησί, βεβαίως έχει πολλαπλό χαρακτήρα και πολλά μηνύματα, αλλά το πρώτο μήνυμα από εδώ, από το ΕΚΡ, είναι αυτό της στήριξης του κόσμου της εργασίας.
»Χαίρομαι που βάζετε κι άλλα ζητήματα στο τραπέζι και ιδίως την Δημόσια Υγεία. Και σε αυτό, έχουμε καταγράψει αρνητικές πρωτιές ως χώρα με τους σκληρούς δείκτες να μιλάνε από μόνοι τους (όταν είμαστε πρωταθλητές σε θανάτους ανά 1 εκ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη με υπερβάλλουσα θνησιμότητα στο 30% των ευρωπαϊκών ποσοστών, εμείς είμαστε στο 5,8%). Άρα αυτό που βλέπετε στο ΓΝ Ρόδου είναι μια μικρογραφία μιας συνολικότερης εικόνας που υπάρχει στην χώρα. Κι αυτό γιατί όλες τις κρίσεις που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τις διαχειρίστηκε απολύτως αποτυχημένα. Απέτυχε σε όλες! Ας ελπίσουμε λοιπόν, να μην χρειαστεί να… διαχειριστεί κι άλλες κρίσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η τετραετία…
Αν και κατανοώ, καταλαβαίνω ότι δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία, διότι θέλει –από ό,τι φαίνεται- να αποδράσει πριν έρθει ο χειμώνας και υποστεί τις συνέπειες μιας καταστροφικής πολιτικής για την οποία, ο ίδιος ευθύνεται.
Εμείς, θέλω να δηλώσω εδώ από την Ρόδο, ότι είμαστε ‘παρόντες’ να αναλάβουμε γι άλλη μια φορά το δύσκολο έργο να ‘βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά’ και όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο για τον τόπο διότι θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες –και δημοσιονομικές- για να στηρίξουμε την κοινωνία να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το μεγάλο πρόβλημα που αφορά στην ακρίβεια. Και όχι δίνοντας χώρο στην κερδοσκοπία και στην αισχροκέρδεια, αλλά προστατεύοντας την κοινή ωφέλεια, τα λαϊκά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα, δίνοντας μια προοπτική κοινωνικής δικαιοσύνης που τόσο σημαντική είναι σε μια περίοδο κρίσης. Επαναλαμβάνω, ότι δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική της οικονομίας και παραγωγικότητα χωρίς στήριξη της εργασίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εμμονική απέναντι στην εργασία για να υπερασπιστεί ιδιωτικά συμφέροντα. Εμείς είμαστε εμμονικοί στην ανάγκη υπεράσπισης της εργασίας και των εργαζόμενων. Χωρίς εργαζόμενους δεν υπάρχει παραγωγικότητα, δεν υπάρχει οικονομία. Αυτό το μήνυμα θέλω να δώσω εδώ στο εργατικό κέντρο μαζί με το μήνυμα της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης στους ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο του τουρισμού σε δύσκολες συνθήκες φέτος. Ίσως στις πιο δύσκολες από κάθε άλλη χρονιά».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης, επικεντρώθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων λέγοντας τα εξής:
«Έχουμε 1,5 μήνα που άνοιξε η τουριστική σεζόν και οι εργαζόμενοι φεύγουν από τις δουλειές τους! Δεν πρόκειται για απολύσεις. Υποχρεώνουν τους υπαλλήλους να εργάζονται 16 ώρες την ημέρα επειδή δεν υπάρχει προσωπικό! Οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά πολύ άσχημες καταστάσεις. Αν φύγουν όμως οι εργαζόμενοι, τα ξενοδοχεία θα κλείσουν και δεν μπορούν να αναπληρωθούν αυτές οι θέσεις από μετανάστες ή πρόσφυγες…», και τόνισε ότι από τον καιρό που η πρώην υπουργός κυρία Έφη Αχτσιόγλου είχε κάνει υποχρεωτική την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλησε κανένας να ενδιαφερθεί.
«Ο κ. Χατζηδάκης δεν δέχτηκε ποτέ να μας δει. Μόνο μία φορά μέσα στην θητεία του. Του μιλήσαμε για την Σύμβαση κι ένας εκ των τοπικών βουλευτών, μας απάντησε: γιατί πρέπει να γίνει υποχρεωτική;» και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να πιέσει για να γίνει υποχρεωτική η ΣΣΕ μαζί με την αύξηση των μηνών ανεργίας από τρεις που είναι τώρα, σε πέντε ή έξι.
Ακολούθησε συζήτηση και για άλλα θέματα ενώ ο κ. Εγγλέζος, χάρισε στον κ. Τσίπρα ένα βιβλίο που εκδόθηκε για την ιστορία του ΕΚΡ.

ΣΕ ΣΥΜΗ, ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΚΑΙ ΑΦΑΝΤΟΥ
Ο κ. Τσίπρας αναχώρησε στη συνέχεια για το νησί της Σύμης όπου το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον δήμαρχο του νησιού κ. Παπακαλοδούκα από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά αναφορικά με τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.
Επίσης πραγματοποίησε επισκέψεις σε καταστήματα και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους και επαγγελματίες οι οποίοι του έθεσαν το ζήτημα της ακρίβειας σε καύσιμα και ενέργεια ενώ εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για τους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ.
Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επέστρεψε στην Ρόδο και μετέβη στον Αρχάγγελο. Εκεί πραγματοποίησε περιοδεία και είχε συναντήσεις με κατοίκους και καταστηματάρχες ενώ το πρόγραμμά του, συνεχίστηκε με περιοδεία στ’ Αφάντου και με επαφές.

Η κλιμάκωση της έντασης δεν ωφελεί κανέναν, οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν

Με φόντο το γραφικό λιμάνι της Σύμης έκανε δηλώσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε στο νησί μετά τη Ρόδο, στο πλαίσιο της περιοδείας του.
«Από εδώ από την ακριτική Σύμη, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Και πρώτα απ’ όλα στην πολιτική ηγεσία των γειτόνων μας. Η κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης και της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών είναι αδιέξοδο και ανώφελη», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι «σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Και σ’ αυτό είναι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλιμακώνονται οι προκλήσεις. Πόσω δε μάλλον, όταν οι προκλήσεις αυτές έρχονται σε μία περίοδο όπου και οι δύο πλευρές του Αιγαίου έχουν ανάγκη τη σταθερότητα».
Νωρίτερα, από τη Ρόδο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου