Ειδήσεις

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα βγαίνει από τον κάβο της πανδημίας με πολύ καλούς οιωνούς

«Βγαίνουμε από το μεγάλο κάβο της πανδημίας, βγαίνουμε με πολύ καλούς οιωνούς», δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επικαλούμενος και τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας. Αναφέρθηκε στον στόχο της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, οι οποίες θα δώσουν νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, για τη Δυτική Ελλάδα ειδικότερα (αφού μιλούσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Max FM 93,4»της Πάτρας). Στα άλλα θέματα της επικαιρότητας, «έδειξε» συγχρόνως διάθεση των self test μέσω των σούπερ μάρκετ και κατάργηση των περιορισμών στο ωράριο μέσα στο καλοκαίρι. Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, τέλος, έκανε λόγο για εξορθολογισμό, αφού στο τέλος της ημέρας δεν θα μπαίνει ούτε ευρώ παραπάνω στα δημόσια ταμεία.

Ξεκινώντας από τη γενική τοποθέτηση – διαβεβαίωση ότι ολόκληρη η δυτική Ελλάδα, και ιδιαιτέρως η Αχαΐα, είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσοχής, εξήγησε ότι «η πρώτη περίοδος αποσκοπούσε στο να απεμπλακούν τα έργα, τα οποία παρέμεναν εγκλωβισμένα για πάρα πολύ χρόνο». Και, συγκεκριμένα, για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου, «δρομολογείται, αυτήν τη στιγμή έχουμε ήδη εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση – “γέφυρα” για το έργο, έχουν ήδη πάρει τις αναγκαίες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απομένει μόνο η τελευταία έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, οπότε αναμένουμε την έναρξη του έργου ακόμη και μέσα στο 2021».

«Σκοπός μας είναι», επιχειρηματολόγησε, «εμπροσθοβαρώς να δημιουργήσουμε για τη δυτική Ελλάδα και ιδιαιτέρως την Αχαΐα, ένα χώρο λειτουργικής ανάπτυξης, ένα hub στο οποίο θα είναι ελκυστική η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, οι οποίες θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί και το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής που είναι η ανεργία». Ενώ ταυτόχρονα δήλωσε αισιόδοξος ότι «το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο ΕΣΠΑ όλες τις δράσεις».

Με αφορμή, μάλιστα, το ερώτημα περί πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας αφού υπογράμμισε ότι «δεν θα πάμε σε εκλογές, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός – που είναι και ο μόνος αρμόδιος – το έχει αποκλείσει», τόνισε στη συνέχεια: «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο βγαίνουμε από το μεγάλο κάβο της πανδημίας, βγαίνουμε με πολύ καλούς οιωνούς. Η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρυθμό ανάπτυξης για το α’ τρίμηνο του 2021, ανάπτυξη της τάξης του 4,4%, όταν σε όλη την Ευρώπη έχουμε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας (…) υπάρχει μια πολύ σημαντική δυναμική, ένα ρεύμα, ελπίζω αναπτυξιακό, το οποίο θα πρέπει να μπορέσουμε να το εδραιώσουμε και να το αυξήσουμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές», κατέληξε με έμφαση.

Ενώ για το έτερο θέμα, αυτό του ανασχηματισμού, επίσης αποκλειστικής αρμοδιότητας του πρωθυπουργού, όπως τόνισε, «αυτήν τη στιγμή νομίζω ότι προέχει το να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει. Ό,τι χρειαστεί σε επίπεδο παρεμβάσεων, θα γίνει στο χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός. Είναι πάντως μια στιγμή κατά την οποία η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της χώρας, στην οικονομία, τη διατήρηση της εργασίας, την ανάπτυξη του τουρισμού που είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία», ανέφερε δείχνοντας και τους τομείς που μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Στο θέμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, αφού δεσμεύτηκε ότι είναι απολύτως διασφαλισμένη η επάρκεια των self tests σε όλες τις φαρμακαποθήκες της χώρας, ο Γ. Γεραπετρίτης έδωσε στοιχεία για την εκπαίδευση: «Χθες οι σχολικές μονάδες που ήταν σε πλήρη αναστολή ήταν 0,15% του συνόλου, πρακτικώς δεν υπήρχαν κλειστά σχολεία, τα κλειστά τμήματα ήταν 0,21%». Για να ακολουθήσει η είδηση: «θα πάμε κατά πάσα βεβαιότητα μέσω των σούπερ μάρκετ, που έχουν την υποδομή (…) θα παραλαμβάνονται από τα σούπερ μάρκετ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και σε ένα stand το οποίο θα δημιουργηθεί σε αυτά».

Ερωτηθείς για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, ο υπουργός απάντησε ότι «με προσοχή θα πρέπει να πάμε σε περαιτέρω ανοίγματα, αυτή τη στιγμή καταγράφεται σημαντική μείωση σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σημαντική μείωση της θετικότητας. Με προσοχή θα πρέπει να πορευθούμε σε σταδιακά ανοίγματα και σε ό,τι αφορά το κομμάτι του ωραρίου (…) σταδιακώς κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αισθάνομαι ότι θα πρέπει να σταματήσει τελείως το περιορισμένο ωράριο. Ο σκοπός του ωραρίου είναι περισσότερο να αποτρέψουμε τη διασκέδαση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο». Αντιθέτως, «αυτή τη στιγμή με τις ενδείξεις που έχουμε, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος μεγάλων απαγορεύσεων. Βεβαίως θα πρέπει να έχουμε στο βάθος του μυαλού μας ότι ο ιός δεν έχει παρέλθει, τα μέτρα φύλαξης θα πρέπει πάντοτε να είναι στο επίκεντρο».

Για τον ΕΝΦΙΑ τέλος, στην απάντησή του ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε από ένα γενικό πολιτικό σχόλιο: «όπως συμβαίνει και στο εργασιακό νομοσχέδιο, υπάρχει σημαντική παραπληροφόρηση ή, εν πάση περιπτώσει, έλλειμμα πληροφόρησης», και, εν προκειμένω, «για μακρό χρόνο οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίζονταν με τρόπο που δεν απηχούσε την πραγματική αξία των ακινήτων». Εξήγησε δηλαδή ότι υπήρχαν περιοχές υπερεκτιμημένες και περιοχές πολύ υποτιμημένες και πρόσθεσε: «δεν είναι δυνατόν επειδή έχει υπάρξει κρατική αδράνεια για πάρα πολλά χρόνια, σε μια περιοχή που έχει υποβαθμιστεί, δεν είναι δυνατόν να πληρώνει κάποιος ΕΝΦΙΑ με βάση την αντικειμενική αξία πριν από δεκαετίες. Αυτό δεν είναι δίκαιο».

Αντιθέτως, συνέχισε, «υπάρχουν περιοχές ενόσω είναι πολύ ακριβές στην πραγματικότητα, επειδή δεν έχουν μπει καν στο σύστημα, πληρώνουν ελάχιστο ΕΝΦΙΑ. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια εξορθολογισμού, να καταστεί πιο δίκαιος ο φόρος». Και, εν κατακλείδι, «στο τέλος της ημέρας το ποσό το οποίο θα αποδίδεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα είναι ακριβώς το ίδιο για το Δημόσιο. Δεν αποσκοπούμε σε αύξηση των φορολογικών εσόδων, το ίδιο θα παραμείνει. Απλώς θα καταστεί πολύ πιο δίκαιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου