Τοπικές Ειδήσεις

Μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου για τον φίκο – Aισιοδοξία ότι μπορεί να σωθεί!

Υποβλήθηκε χθες ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, δια του προέδρου του κ. Βασίλη Περίδη, κατά παντός υπευθύνου για την καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και δη του εμβληματικού και αναποσπάστως συνδεδεμένου με την ιστορία της πόλης δέντρου (φίκου), που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Ακταίον της Ρόδου.
Στην μήνυση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πριν από αρκετές ημέρες, πολλά μέλη του Συλλόγου μας, αλλά και άλλοι κάτοικοι του δήμου της Ρόδου, διαπίστωσαν, ότι ο τεράστιος, εμβληματικός και άλλοτε σκιερός φίκος, ο οποίος βρίσκεται εμπρός από το κτίριο του «Ακταίον», ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Ρόδου, το οποίο λειτουργεί από την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου (1947) έως και σήμερα ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια, ζαχαροπλαστείο, σνακ μπαρ), έχει υποστεί σχεδόν καθολική ξήρανση της κόμης του (φυλλωσιάς).
Η σχετική δημοσίευση φωτογραφιών του σχεδόν αποξηραμένου φίκου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) και στα ΜΜΕ προκάλεσε εκατοντάδες αντιδράσεις σε κατοίκους της Ρόδου (και όχι μόνο) και διάφορους συλλογικούς φορείς, στενοχώρια, ανησυχίες και σχόλια, αλλά κυρίως ήγειρε ερωτήματα για το ποιος ή τι φταίει και πως ξαφνικά το δέντρο αυτό περιήλθε στην κατάσταση αυτή.
Ο εν λόγω φίκος μάλιστα, έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τη νήσο της Ρόδου δεδομένου, ότι φυτεύτηκε από τον πρώτο Έλληνα αιρετό Δήμαρχο Ρόδου τον αείμνηστο Γαβριήλ Χαρίτο, δικηγόρο, στις 31 Μαρτίου 1947, ημέρα παράδοσης της διοίκησης της Δωδεκανήσου από τη Βρετανία στην Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση, ως σύμβολο προόδου και ανάπτυξης της πόλης. Μετά από 73 χρόνια το ιστορικό για τον τόπο μας αυτό, δέντρο, αναπτύχθηκε, καλύπτοντας με τη σκιά της φυλλωσιάς του μεγάλο μέρος του ακάλυπτου χώρου, ο οποίος βρίσκεται μπροστά από το κτίριο του «ΑΚΤΑΙΟΝ»».
Επισημαίνεται επίσης ότι οι φίκοι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της φυσικής κληρονομιάς της Ρόδου.
Τονίζεται επιπλέον ότι με αφορμή δημοσιεύματα για την ξήρανση του φίκου και τις αναρτηθείσες στο διαδίκτυο φωτογραφίες, η μισθώτρια εταιρεία, προέβη στην από 18/4/2020 ανακοίνωσή της, στην οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε και τα εξής:
“Η εταιρεία μας σε συνεργασία και με την πολύτιμη αρωγή του Δήμου Ρόδου συντηρεί και φροντίζει τον φίκο ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές εξειδικευμένων γεωπόνων. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, ο φίκος ακολουθεί συγκεκριμένο κύκλο ανάπτυξης και θα ανθίσει ξανά σύντομα”.
Σημειώνεται επιπλέον ότι ο φίκος, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός διατηρητέος τόπος και τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους σύμφωνα με το Ν. 1469/50.
Στις 22/04/2020 το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου, δικηγόρος κ. Χριστόδουλος Ν. Μαλιαράκης, κατέθεσε την υπ’ αριθμό πρωτ. 18/17284/22-04-2020 αίτησή του στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου ζητώντας να μάθει, πότε η Υπηρεσία αντελήφθη την ξήρανση, σε ποιες ενέργειες προέβη και αν πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές έρευνες σε δείγματα εδάφους και φυτικών ιστών για την διαπίστωση ύπαρξης τοξικού παρασκευάσματος.
Την ίδια ανωτέρω ημερομηνία η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου με δελτίο τύπου στα ΜΜΕ αλλά και εν συνεχεία με την υπ’ αριθ. πρωτ. 18/17284/28-04-2020 έγγραφη απάντησή της στο σχετικό αίτημα του δικηγόρου.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου τονίζει ότι από την απάντηση προκύπτει, ότι στον εν λόγω φίκο εμποτίστηκαν δολίως μεγάλες ποσότητες τοξικών, που είχαν ως σκοπό και αποτέλεσμα την σχεδόν καθολική αποξήρανση της κόμης του (φυλλωσιάς), χωρίς ωστόσο έως σήμερα να προκύπτει αν έχουν γίνει ενέργειες προς εσάς για την διερεύνηση της αιτίας της αδικαιολόγητης ύπαρξής τους στο έδαφος, στα φύλλα και στο ξύλο του ιστορικού δέντρου, αν και εντοπίσθηκαν αυτές, όπως αποδεικνύεται από τις απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.

Υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικά θα σωθεί ο φίκος του “Ακταίον”

Ξεκίνησαν χτες κάποιες εργασίες στον περίφημο φίκο που βρίσκεται στο ΑΚΤΑΙΟΝ, ο οποίος παρουσιάζει πολλά προβλήματα και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αλλά και την συγκίνηση των Ροδίων, καθώς είναι συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης μας και αποτελεί ένα εμβληματικό σημείο της.
Εδώ και αρκετό καιρό, ο φίκος παρουσιάζει ξήρανση με αποτέλεσμα να έχουν κινητοποιηθεί οι πολίτες μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την τύχη του.
«Ξεκινήσαμε κάποιες παρεμβάσεις. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ανοίγματα κάτω από τον φίκο, κοντά στον κορμό προκειμένου να αεριστεί η ρίζα –ύστερα από υποδείξεις των γεωπόνων μας. Παράλληλα, κάνουμε συνεχώς εξετάσεις, δίνουμε τα ενισχυτικά φάρμακα που απαιτούνται και παρακολουθούμε την εξέλιξή του. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο φίκος, σε διάφορα σημεία του, έχει ξεκινήσει να πετάει νέα βλαστάρια. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να αναζωογονηθεί και μάλλον θα έχουμε καλά νέα, σύντομα. Οι προσπάθειές μας, συνεχίζονται ώστε να ενισχύσουμε το φυτό να ανακάμψει όσο το δυνατόν, συντομότερα. Είναι ένα γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία. Οι γεωπόνοι που τον παρακολουθούν συνεχώς και λαμβάνουν δείγματα για να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασής του, είναι αισιόδοξοι αφού διαπιστώνεται μια τάση ανάκαμψης –ακόμη και σε ψηλά κλαδιά! Μας χαροποίησε το γεγονός καθώς όλες οι προσπάθειές μας εστιάζουν προς αυτή την κατεύθυνση, να βοηθήσουμε το φυτό να ανακάμψει. Οι προσπάθειές μας, έχουν θετικά αποτελέσματα» δήλωσε στην «δημοκρατική» ο εντεταλμένος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Παναγιώτης Σταμάτης.
ΞΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ
ΑΛΛΑ ΔΕΝΤΡΑ
Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως και η απέναντι από το Ακταίον δενδροστοιχία, παρουσιάζει σημάδια ξήρανσης. «Η ξήρανση αυτή δεν είναι το ίδιο με τον φίκο. Οι γεωπόνοι μας, διαπίστωσαν ότι αυτή η ξήρανση στην απέναντι από το Ακταίον δενδροστοιχία οφείλεται στους νοτιάδες που σημειώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και έχουν προκαλέσει αυτό το φαινόμενο. Είναι όμως, κάτι παροδικό καθώς και αυτά τα δέντρα, έχουν ξεκινήσει να ανακάμπτουν. Φαίνεται πως όσο βελτιώνεται και η θερμοκρασία και οι καιρικές συνθήκες, τα βοηθάει στην βελτίωση. Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες, τους ελέγχους, τις δειγματοληψίες παρακολουθώντας την κατάσταση τόσο στον φίκο όσο και στα δέντρα για να δούμε πώς μπορούμε να επέμβουμε. Το θετικό στοιχείο, είναι ότι ανακάμπτουν σταδιακά οπότε είμαστε αισιόδξοι», κατέληξε ο κ. Σταμάτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου