Τοπικές Ειδήσεις

Στη Ρόδο το σαββατοκύριακο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, για το ζήτημα των δασικών χαρτών

Στη Ρόδο αναμένεται το προσεχές σαββατοκύριακο και μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, για το ζήτημα των δασικών χαρτών.
Ο κ. Αμυράς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθηγητή Κωνσταντίνο Αραβώση, θα συμμετάσχει το Σάββατο σε ειδική σύσκεψη στην Περιφέρεια, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη σε Κάρπαθο, Σύμη και Χάλκη για να εξετάσουν από κοντά όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τους δασικούς χάρτες και να δοθούν λύσεις και οριστικό τέλος στα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, από το 2018 είχε ξεκινήσει ένα τεράστιο αγώνα για να παρουσιάσει τις επιπτώσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στα νησιά, στους τότε κυβερνώντες οι οποίοι ήταν ανένδοτοι, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον απολύτως εχθρικό, ειδικά για τους νησιώτες, οι οποίοι με το Προεδρικό Διάταγμα 32/16 και με τον νόμο 4389 του 2016 βρέθηκαν ενώπιον της μεγαλύτερης απειλής στην οικονομική και κοινωνική ζωή στη σύγχρονη ιστορία τους, που ισοδυναμεί με δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας τους.

Ενόψει της επίσκεψής του στη Ρόδο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, με δηλώσεις του προχθές το μεσημέρι στην Τηλεόραση ΚΟΣΜΟΣ, εξήρε την καθοριστική συμβολή του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, στην διευθέτηση από την κυβέρνηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, όχι μόνο με συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, αλλά και με το να προτείνει ανθρώπους που έχουν γνώση του ζητήματος, να συμμετάσχουν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου που ασχολείται με το θέμα.
Ειδικότερα, ο κ. Αμυράς δήλωσε:
«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τους δασικούς χάρτες ένα μεταρρυθμιστικό εργαλείο ανάπτυξης. Ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα μας, επισημαίνοντάς μας πράγματα που ενδεχομένως να μην βρίσκονταν στο οπτικό μας πεδίο, ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο, για τις ιδιορρυθμίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πολύ σωστά ο κ. Χατζημάρκος εντόπισε την απαρχή του προβλήματος στο 2016. Από την πρώτη στιγμή έκανε κάτι εξαιρετικά δημιουργικό και αποτελεσματικό. Επικοινώνησε αμέσως με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και μας πρότεινε ανθρώπους να συμμετάσχουν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχουμε συστήσει στο Υπουργείο για να ρυθμίσει όλα τα θέματα που έχουν προκληθεί σε σχέση με τους δασικούς χάρτες. Και όχι μόνο μας πρότεινε ανθρώπους που έχουν γνώση του προβλήματος και τεκμηριωμένες λύσεις, αλλά μας έδωσε και υλικό σε σχέση με το πώς πρέπει κινηθούμε νομοθετικά. Τα λάβαμε υπόψιν μας φυσικά και έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτά τα κείμενα. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με την Περιφέρεια. Μακάρι το παράδειγμα του κ. Χατζημάρκου να το ακολουθούσαν και άλλοι περιφερειάρχες. Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον κ. Χατζημάρκο για τη σπουδαία συμβολή του στην επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών».
Από την πλευρά του ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
«Ο δικός μας αγώνας δεν θα είχε καμία αξία αν δεν βρίσκαμε μια κυβέρνηση με ανοιχτά μυαλά και ανοιχτά αυτιά. Και γι’ αυτό είμαι πολύ χαρούμενος που η σημερινή κυβέρνηση έχει ανοίξει αυτό το ζήτημα στη σωστή του βάση, δηλαδή να θεραπευτούν τα λάθη που υπάρχουν, χωρίς να βάζουμε τους πολίτες υποχρεωτικά την διαδικασία των αντιρρήσεων, μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Αυτό σημαίνει ισονομία και σεβασμός στον πολίτη. Γι’ αυτό λέω και δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ και μπράβο στην κυβέρνηση που έρχεται να αποκαταστήσει όλα όσα έγιναν από το 2016, το χρονικό ορόσημο οπότε ξεκίνησε το πρόβλημα, με το Προεδρικό Διάταγμα 32/16 και με τον νόμο 4389 του 2016. Επιτέλους, είμαστε στο σωστό δρόμο και προχωράμε αποφασιστικά για να θεραπευτεί αυτό το πολύ μεγάλο θέμα».
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Η αλλαγή πορείας των δασικών χαρτών ήρθε ως αποτέλεσμα δημιουργικής και αποτελεσματικής παρέμβασης από την Περιφέρεια. Ο Περιφερειάρχης έθεσε από πολύ νωρίς τα ζητήματα στην ηγεσία του Υπουργείου, πρότεινε ανθρώπους που έχουν ειδική γνώση του προβλήματος, της γεωμορφολογίας των νησιών και διαθέτουν τεκμηριωμένες λύσεις. Προμήθευσε ακόμη το Υπουργείο με χρήσιμο υλικό για πώς πρέπει να κινηθούν τα πράγματα. Έτσι κατάφερε να ταυτίσει την ατζέντα των νησιών μας με την ατζέντα του αρμόδιου Υπουργείου και να οδεύουμε προς τη λύση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος για τα νησιά και τους πολίτες. Θέλει ουσιαστική δουλειά για να κάνεις το Υπουργείο να υιοθετήσει τη δική σου ατζέντα σε ένα εθνικό ζήτημα. Περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια. Η περίπτωση της αλλαγής πορείας αυτής της κυβέρνησης στο θέμα των δασικών χαρτών αναδεικνύει την αξία της δημιουργικής κριτικής που φέρνει αποτέλεσμα για τον τόπο σε αντιδιαστολή με την κριτική για την κριτική.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου