Τοπικές Ειδήσεις

Αυτοψία του περιφερειάρχη και του δημάρχου στο κτήριο του Κτηματολογίου Ρόδου

Μετά την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης με τον ανάδοχο, το κτήριο του Κτηματολογίου Ρόδου επισκέφθηκε χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ Χρήστο Ευστρατίου, τον αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης κ. Στέφανο Δράκο, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Τηλέμαχο Καμπούρη και τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας και Δήμου Ρόδου, συνοδευόμενοι από τον ανάδοχο του έργου.
Σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου, η οποία είναι η κατά τον νόμο αρμόδια υπηρεσία για να κρίνει την καταλληλότητα του χώρου ως προς την επικινδυνότητά του, το κτήριο είναι σήμερα χαρακτηρισμένο από την Υπ. Δόμησης ως ακατάλληλο για χρήση.
Πρώτη ενέργεια είναι η εκτέλεση από πλευράς του αναδόχου των πρώτων επειγουσών εργασιών που θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους του Κτηματολογίου να εισέλθουν στο κτήριο για να εκτελέσουν εργασίες απογραφής και μετεγκατάστασης του αρχείου.
Μετά το πέρας των εργασιών αυτών και οποτεδήποτε το κτήριο παραδοθεί κενό στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας, θα εκτελεστεί το σύνολο των εργασιών για την πλήρη επισκευή του.
Σημειώνεται ότι το κλιμάκιο βρήκε υπαλλήλους του Κτηματολογίου εντός του ακινήτου παρότι αυτό είναι σφραγισμένο ως ακατάλληλο και επικίνδυνο ενώ ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης υπέβαλε αίτημα συνοδευόμενο από Εισαγγελική παραγγελία προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να του γνωστοποιήσει αν υφίσταται ενεργό πιστοποιητικό πυροπροστασίας για το κτήριο.

Στην αίτηση προς την κ. Εισαγγελέα αναφέρονται τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε, το κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα το Κτηματολόγιο Ρόδου, έχει κριθεί ακατάλληλο για χρήση από εργαζόμενους και πολίτες, υπό τις παρούσες συνθήκες.
Ο Δήμος Ρόδου, στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσης και στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του ροδιακού λαού, παραχώρησε ακίνητο για την προσωρινή μεταστέγαση του Κτηματολογίου Ρόδου.
Σήμερα ο κος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη και τους υπηρεσιακούς του παράγοντες και ο κος δήμαρχος Ρόδου συνοδευόμενος από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, επισκέφθησαν το κριθέν ακατάλληλο για χρήση κτήριο του Κτηματολογίου Ρόδου, όπου διαπιστώθηκε ότι ευρίσκετο εντός αυτού το προσωπικό του, χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.
Επειδή μεταξύ των απαιτουμένων μέτρων είναι και το Πιστοποιητικό Πυρασφαλείας, δεδομένου και του όγκου των εγγράφων τα οποία φυλάσσονται σε αυτό, παρακαλούμε όπως παραγγείλετε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, όπως μας χορηγήσει βεβαίωση εάν έχει εκδοθεί Πιστοποιητικό Πυρασφαλείας για το Κτηματολόγιο Ρόδου, και εάν έχει εκδοθεί αν αυτό είναι εν ισχύει, άλλως και σε περίπτωση ελλείψεως αυτού, βεβαίωση περί μη υπάρξεως του παραπάνω Πιστοποιητικού.
Όπως γίνεται αντιληπτό η ύπαρξη ή μη του συγκεκριμένου Πιστοποιητικού κρίνεται δημοσίου συμφέροντος, αφού το ακίνητο στεγάζει ανθρώπους και ευρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, γειτνιάζον με δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, στις οποίες μεταβαίνει και κοινό, πέραν των εργαζομένων εντός αυτών».


Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, μετά την αυτοψία προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Κληθήκαμε ως Περιφέρεια να εκπονήσουμε τη μελέτη επισκευής του κτηρίου του Κτηματολογίου Ρόδου και ανταποκριθήκαμε πρόθυμα, σε πολύ σύντομο χρόνο, καταθέτοντάς την στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Στις 16 Φεβρουαρίου 2021 το Υπουργείο Δικαιοσύνης μάς διέθεσε μέσω του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ) την αναγκαία για το έργο πίστωση και μέσα σε μόλις 30 εργάσιμες ημέρες δημοπρατήσαμε το έργο και υπογράψαμε σύμβαση με τον ανάδοχο. Σήμερα οι υπηρεσίες μας, δίνουν στον ανάδοχο τις οδηγίες για τις πρώτες επείγουσες παρεμβάσεις, με τις οποίες το κτήριο θα καταστεί λειτουργικό για το έργο της απογραφής και της μετεγκατάστασης του αρχείου του Κτηματολογίου.
Σε αυτή τη χώρα πρέπει επιτέλους να μάθουμε ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη δική του δουλειά και να σεβόμαστε ταυτόχρονα αυτούς που τη δουλειά τους την εκτελούν με συνέπεια. Έτσι κι εγώ λέω σήμερα στους συμπολίτες μου ότι αυτό που έκανε η Περιφέρεια, να ξεπεράσει δηλαδή τα πάσης φύσεως εμπόδια και να λειτουργήσει ταχύτατα στο κομμάτι που κλήθηκε να εργαστεί, οφείλουν να το κάνουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι, ο καθένας κατά την αρμοδιότητά του στο ζήτημα αυτό, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν οι πολίτες να τύχουν ξανά των υπηρεσιών του τόσο αναγκαίου Κτηματολογίου.
Το να καλούμαστε να απαντάμε επί παντός του επιστητού, μόνο σκοπιμότητα μπορεί να υποκρύπτει. Η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον τόπο μας και τα προβλήματά του, δεν είναι μονοπώλιο κανενός και πολύ περισσότερο, δεν αποτελούν πεδίο αντιπαραθέσεων. Αν ο καθένας κάνει τη δουλειά του με συνέπεια και αφοσίωση, όλα τα προβλήματα φαίνονται μικρά».

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου