Ειδήσεις

Μαξίμου: Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα φορολογικά μέτρα!

Αθήνα, 8

Στο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό και αποκρούουν αιτιάσεις κάποιων που “φαντασιώνονται” πρόσθετα μέτρα, καταλογίζοντάς τους “καταστροφολογία” αναφορικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης για 5,4 δισ. σε βάθος της τριετίας, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μιλούσαν για “success story” έχοντας λάβει από το 2010 μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ.
Επισημαίνουν ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας (έως το τέλος του 2018) και σημειώνουν ότι το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, σε διάστημα 30 μηνών (δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση).
«Όλοι συμφωνούν ότι έως το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία»
Ειδικότερα, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία. Προσθέτουν πως τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται», καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι έως το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών. Ανέφεραν επίσης ότι η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις και επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο, στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του.
«Πρόσθετα μέτρα
δεν υπάρχουν»
Οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης υπενθυμίζουν ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας – μέχρι το τέλος του 2018 και θυμίζουν ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. “Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν”, σχολιάζουν.
“Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι «οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά» ανεβάζοντας το «λογαριασμό στα 6,5 δισ. Ευρώ»”, σημειώνουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν ότι: Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. “Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε…- γι’ αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη”, συμπληρώνουν.
«Η χώρα κερδίζει
στο φορολογικό και
 στο ασφαλιστικό»
Σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.
Ειδικότερα, αναφέρουν ότι στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 [εισοδήματα 2014] της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:
-Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.
-Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.
-Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

«Δεν θα υπάρξει
καμία μείωση των κύριων συντάξεων»
Ως προς το ασφαλιστικό, τονίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια -θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.
Έφυγε η Τρόικα από την Αθήνα λόγω υποκλοπών
Αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών από την Αθήνα, απόφαση που σχετίζεται με την πρόσφατη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Βελκουλέσκου-Τόμσεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τροϊκανοί αποχώρησαν για να συνομιλήσουν με τους επικεφαλής των θεσμών, καθώς δεν επιθυμούν η επικοινωνία αυτή να γίνει μέσω τηλεφώνων.
Μάλιστα ήταν αρχικά προγραμματισμένο να φύγουν, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της απεργίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα επιστρέψουν ξανά, αφού δείξουν στους επικεφαλής το κείμενο της συμφωνίας με την ελληνική πλευρά.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών το αργότερο έως την προσεχή Τρίτη και έως το Πάσχα να έχει ολοκληρωθεί και η συμφωνία. Αν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν τότε δεν αποκλείεται να ψηφιστεί το πακέτο μέτρων ακόμα και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Όσο για την αποχώρηση της Τρόικας η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήταν προβλεπόμενη.
Οταν επιστρέψουν οι Τροϊκανοί, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με το Ασφαλιστικό στην ατζέντα, στο οποίο εντοπίζονται και οι περισσότερες διαφορές.
Τι λέει η Κομισιόν για την αποχώρηση της Τρόικας
Σύμφωνα πάντως με την επίσημη εκδοχή της Κομισιόν σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα επέστρεψαν στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να συμμετάσχουν στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, όπως ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό.
Αυτό δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, κατά την ενημέρωση Τύπου, στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε η ίδια, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής έχουν παραμείνει στην Αθήνα και συνεχίζουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ οι επικεφαλής αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στην ημέρα.
Ερωτηθείσα, κατά πόσο σχετίζεται αυτή η επιλογή με την ασφάλεια των επικοινωνιών στην Ελλάδα, μετά και τις διαρροές της προηγούμενης εβδομάδας, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε: «Προτιμάμε τις συναντήσεις με φυσική παρουσία κάθε φορά που τεχνικά είναι εφικτό, και αυτή τη φορά ήταν».
Η ίδια εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, καθώς, απαντώντας σε ερώτηση  δήλωσε πως γίνονται «εποικοδομητικές συνομιλίες» στην Αθήνα, με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχει αμοιβαία θέληση για κλείσιμο της αξιολόγησης και συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών, αλλά σημειώνει πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμα σημαντικά βήματα και έχει μπροστά της δύσκολες νομοθετικές διαδικασίες.
Η ίδια πηγή τονίζει πως η Επιτροπή θεωρεί το 3,5% πλεόνασμα ως το 2018 έναν βιώσιμο στόχο, αρκεί όμως να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την ελληνική πλευρά και να υπάρξει εφαρμογή τους. Παράλληλα, η εκταμίευση δεν θα γίνει όταν υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση, αλλά μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση προόδου από το ESM.
Αναλυτικά, η χρονολογική σειρά της διαδικασίας έχει ως εξής: αρχικά θα βρεθεί πολιτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των θεσμών, έπειτα το Eurogroup θα δώσει τη συγκατάθεσή του στην απόφαση αυτή, έτσι ώστε η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της συμφωνίας.
Η αποδέσμευση της χρηματοδότησης θα έρθει έπειτα από την ολοκλήρωση της έκθεσης προόδου του μηχανισμού ESM. Μόνο τότε θα δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος.   «Θα προσπαθήσουμε να έχουμε πάντα την εμπιστοσύνη των Ελλήνων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου