Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα εορτάσθηκε την Πέμπτη στη Ρόδο η επέτειος της Ενσωμάτωσης.
Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο βωμό της πατρίδας.
Ακολούθησε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο Μανδράκι, την οποία άνοιξε ο μικρός Χρήστος Καμπόσος, ο μοναδικός μαθητής στους ακριτικούς Αρκιούς, που ήρθε στη Ρόδο συνοδευόμενος από τη δασκάλα του και τον μεγαλύτερό του αδερφό Παναγιώτη.
Ο Χρήστος έχει συγκινήσει το πανελλήνιο καθώς παρελαύνει μόνος του στο νησί του, ντυμένος με την παραδοσιακή φορεσιά και κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία! Σχετικά ρεπορτάζ έχουν φιλοξενηθεί σε τηλεοπτικά δίκτυα και σάιτ πανελλήνιας εμβέλειας. Αυτή τη φορά κλήθηκε να παρελάσει στη Ρόδο μαζί με το σύλλογο Πατμίων και φιλοξενήθηκε μάλιστα στην εξέδρα των επισήμων απ’ όπου παρακολούθησε την υπόλοιπη παρέλαση.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσης Τεμπονέρας, και τη Βουλή ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο βουλευτής Μάνος Κόνοσολας, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής ηγεσίας, των φορέων και των σωμάτων ασφαλείας. Αμέτρητοι Ροδίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο για να παρακολουθήσουν την παρέλαση, εκμεταλλευόμενοι και τον καλό καιρό.
Τις εντυπώσεις έκλεψε όμως το μαχητικό αεροσκάφος F-16 με τις επιδείξεις του, που έκοβαν την ανάσα. Το αεροσκάφος της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «Ζευς», έκανε τα πλήθη να κοιτούν με το κεφάλι ψηλά τον καταγάλανο ουρανό και να θαυμάζουν τους εντυπωσιακούς ελιγμούς!
Οι δηλώσεις των πολιτικών εκπροσώπων και των
τοπικών αρχόντων:
Μάνος Κόνσολας-
Βουλευτής ΝΔ
«Ο εορτασμός της 7ης Μαρτίου είναι μία ημέρα παρακαταθήκης για το Έθνος και την Ευρώπη. Μετά από 71 χρόνια η Ελλάδα πανηγυρίζει το θρίαμβό της. Ενωμένη και δυνατή όσο ποτέ άλλοτε συμπορεύεται με το Έθνος ενωμένο στην ευρωπαϊκή της πορεία. Σήμερα είναι μία μέρα εθνικής αυτοσυνειδησίας και αξίας που στην προοπτική του χρόνου θα σηματοδοτήσει εξελίξεις στον κόσμο όλο. Είναι όμως και μία μέρα εγρήγορσης, αφού υπάρχουν φωνές στην κυβέρνηση που απεργάζονται σενάρια εδραίωσης συμφωνίας στο Αιγαίο. Η επόμενη μέρα δεν θα επιτρέψει να διαρραγεί αυτό το εθνικό μέτωπο που επικρατεί αιώνες τώρα. Χρειάζεται ενότητα και δύναμη».

Γιάννης Παππάς-Πρώην
Βουλευτής ΝΔ
«Σήμερα είναι μία μέρα γιορτής, τιμής χαράς, μνήμης και σκέψης. Σήμερα όλοι μας πρέπει να θυμηθούμε τη φωτογραφία με χιλιάδες Ροδίτες να βλέπουν γονατισμένοι την έπαρση της σημαίας. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα την εικόνα αυτή, να αναλογιζόμαστε τα οράματά τους και την προσδοκία της Ένωσης με τη Μεγάλη Ελλάδα. Πρέπει να παρακολουθούμε την ιστορία, που μας διδάσκει και μας υπενθυμίζει αξίες που πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας για να έχουμε ξανά μία Ελλάδα που θα φέρει πίσω το χαμόγελο και την αισιοδοξία σε όλους».

Φώτης Χατζηδιάκος-
Δήμαρχος Ρόδου
«Είναι ημέρα ιστορικής μνήμης για τα Δωδεκάνησα. Είναι ημέρα που αναστοχαζόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας, όσα εκείνοι υπέμειναν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Τη σημερινή εποχή πρέπει να δίνουμε αγώνες για τη δημοκρατία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των λαών. Η Ιταλία και η Γερμανία που ήταν κατά του Ελληνισμού, σήμερα είναι μαζί με την Ελλάδα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει ως στόχο την ευημερία των λαών. Και σήμερα παλεύουμε να καταστείλουμε τα σπέραματα του φασισμού, των οικονομικών και εθνικιστικών τάσεων. Γι’ αυτό όλοι μας πρέπει να είμαστε ενωμένοι, ώστε τα παιδιά μας και οι απόγονοί μας να μη ζήσουν όλα όσα έζησαν οι πρόγονοί μας».

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ
«Η κοιτίδα του ελληνισμού, είναι τα Δωδεκάνησα, οι Σποράδες και οι Κυκλάδες, όλο το Αιγαίο που είναι ενιαίο και αδιαίρετο. Ευθύνη μας είναι να το υπερασπίσουμε σύμφωνα με τον όρκο που δίνουμε ως απλοί στρατιώτες. Να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε το παν. Όπως είδατε τα ελληνικά φτερά τα ελληνικά πλοία ο ελληνικός στρατός είναι δίπλα σας», δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της 72ης επετείου της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.
Τον κ. Χριστοδούλου τίμησε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος μετά την αεροπορική επίδειξη από το μαχητικό αεροσκάφος F-16. Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό το γεγονός να ξεκινά από τη Ρόδο τις επισκέψεις του ανά την Ελλάδα ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ευχήθηκε δε κάθε επιτυχία στο έργο του.
«Νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή και χαρά όταν ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ξεκινά τις επισκέψεις του από την Ρόδο. Η Δωδεκάνησος είχε συμπληρώσει 600 χρόνια σκλαβιάς όταν ενσωματώθηκε με τη μητέρα Ελλάδα.
Αυτά τα 600 χρόνια δεν στάθηκαν ικανά να σβήσουν την παράδοση και την ιστορία των νησιωτών. Αυτός ο λαός κράτησε την παράδοση και τα ήθη του γεγονός που φανερώνει ότι το φρόνημά του ήταν υψηλό. Σήμερα η ιστορική μνήμη είναι οδηγός για τις προκλήσεις της εποχής. Οι νησιώτες έχουμε μάθει τις προκλήσεις και τους κινδύνους να τους βάζουμε μαζί με τις ευκαιρίες. Θέλουμε να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο σας. Είμαστε κοντά στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Λυπούμαστε γιατί αποχωριζόμαστε τον διοικητή της 96 ΑΔΤΕ Γρηγόρη Ρουμάνη που κέρδισε τους Ροδίτες με την αποτελεσματικότητά του. Όποτε κλήθηκα να συνεργαστώ μαζί του βρήκα ένα άνθρωπο με ανοιχτό μυαλό, συνεπή. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας».
Ο Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Διονύσης Τεμπονέρας, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις στη Ρόδο, τόνισε ότι κύριο μέλημα αποτελεί η ανάπτυξη όλων των νησιών.
«Αντιλαμβανόμαστε τη χώρα ως ενιαία και αδιαίρετη και για το λόγο αυτό προσπαθούμε με τις νησιωτικές πολιτικές μας να δημιουργούμε το αίσθημα σύνδεσης των νησιωτών με την ηπειρωτική χώρα. Για το λόγο αυτό έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να εφαρμόζουμε τα μέτρα εκείνα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη όλων των νησιών και όλης της επικράτειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας ο κ. Τεμπονέρας δήλωσε τα εξής: «Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι στη Δωδεκάνησο και στη Ρόδο. Η απελευθέρωση των Δωδεκανήσων αποτελεί σημείο αναφοράς, φωτεινό σημείο αγώνα του ελληνικού λαού στην νεότερη και σύγχρονη ιστορία μας. Η Ελλάδα παραμένει μια δύναμη ειρηνική, μία δύναμη σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη. Παρόλα αυτά είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, όποτε αυτό μας ζητηθεί».

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ