Ειδήσεις

4 ιατροί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια!

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως, θα καθίσουν 4 ιατροί που φέρονται να μην προέβλεψαν το θάνατο του Κωνσταντίνου Μίγκλη, την 16η Σεπτεμβρίου 2009.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώτος κατηγορούμενος, με την ιδιότητά του ως ειδικευόμενος ιατρός της Β’ Παθολογικής κλινικής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ρόδου, στις 13 Σεπτεμβρίου 2009 και ενώ εκτελούσε εικοσιτετράωρη ενεργό εφημερία στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ρόδου, προσήλθε ο Κωνσταντίνος Μίγκλης και ο οποίος του ανέφερε ότι είχε τάση για εμετό και αισθανόταν έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα και ενώ ο ανωτέρω διέγνωσε συμπτώματα έναρξης κωλικοειδούς κοιλιακού άλγους, ευαισθησία στην κάτω κοιλία και ιδιαίτερα στην περιοχή του αριστερού λαγονίου βόθρου με αντανακλαστική μυϊκή σύσπαση, δεν προέβη από αμέλειά του, σε απεικονιστικό έλεγχο αλλά ούτε και σε οποιαδήποτε άλλη εξέταση του ασθενούς με υπέρηχο της κοιλιακής χώρας, παρά μόνο τον παρέπεμψε σε χειρούργο θεωρώντας το αμιγώς χειρουργικό και όχι παθολογικό περιστατικό.

Επιπρόσθετα κατηγορείται ότι παρέλειψε να ενημερώσει την εφημερεύουσα ειδική ιατρό και τρίτη κατηγορούμενη, ώστε να προβεί, ως πιο έμπειρη και ειδική σε εξέταση του Κωνσταντίνου Μίγκλη. Τα παραπάνω δε έπραξε μη προβλέποντας ως ενδεχόμενο ο ασθενής να έχει υποστεί συστροφή εντέρου καίτοι όφειλε και μπορούσε να το προβλέψει.
Ο δεύτερος κατηνορούμενος, με την ιδιότητά του ως ειδικευόμενος ιατρός της Α χειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ενώ εφημέρευε στο ΤΕΠ ως ειδικευόμενος χειρουργικής στον οποίο είχε παραπεμφθεί ο Κωνσταντίνος Μίγκλης για εξέταση από τον πρώτο κατηγορούμενο, από αμέλειά του φέρεται να παρέλειψε να ενεργήσει απεικονιστικό έλεγχο στον ανωτέρω ασθενή, ήτοι υπέρηχο κοιλιακής χώρας, περαιτέρω δε και ενώ ο ασθενής παρέμεινε 2 και πλέον ώρες στο χώρο του νοσοκομείου χωρίς να παρουσιάσει οποιαδήποτε βελτίωση, δεν διέταξε την εισαγωγή του στο νοσοκομείο προκειμένου να παρακολουθείται στενά παρά μόνο του χορήγησε φαρμακευτική αγωγή για στομαχική διαταραχή και του έδωσε οδηγίες να επιστρέψει στην οικία του. Επιπρόσθετα δε, παρέλειψε να ενημερώσει την εφημερεύουσα ειδικευμένη ιατρό, τρίτη κατηγορούμενη, ώστε να προβεί, ως πιο έμπειρη και ειδική σε εξέταση του Κωνσταντίνου Μίγκλη.

Η τρίτη κατηγορούμενη, ως ειδικευμένη ιατρός επιμελήτρια Α με ειδικότητα πνευμονολόγου, ενώ εφημέρευε στη Β’ Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και παράλληλα έχοντας στην εποπτεία της το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) κατηγορείται ότι αμέλησε να μεριμνήσει για τα εισερχόμενα στο ΤΕΠ επείγοντα περιστατικά, επαφιόμενη στην κρίση των ειδικευόμενων ιατρών και στην κρίση τους για το αν ήταν απαραίτητη η εξέταση ασθενή από εκείνη.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος με την ιδιότητά του ως ειδικευόμενος ιατρός της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και ενώ εφημέρευε υποδεχόμενος τα περιστατικά στο παθολογικό ΤΕΠ 2-8 το απόγευμα και 2-8 το βράδυ και ενώ είχε ενημερωθεί σχετικά με το ότι ο Κωνσταντίνος Μίγκλης είχε ήδη επισκεφθεί το νοσοκομείο λίγες ώρες νωρίτερα, ενώ τα συμπτώματά του δεν υποχωρούσαν και συνέχιζε να έχει τάση για εμετό και να υποφέρει από άλγος στην κοιλιακή χώρα και ιδιαίτερα στον αριστερό λαγόνιο βόθρο, φέρεται από αμέλειά του, να παρέλειψε να ενεργήσει απεικονιστικό έλεγχο στον ανωτέρω ασθενή, ήτοι υπέρηχο κοιλιακής χώρας, περαιτέρω δε και ενώ ο ασθενής παρέμεινε 2 και πλέον ώρες στο χώρο του νοσοκομείου χωρίς να παρουσιάσει οποιαδήποτε βελτίωση, δεν διέταξε την εισαγωγή του στο νοσοκομείο προκειμένου να παρακολουθείται στενά παρά μόνο του χορήγησε την ίδια φαρμακευτική αγωγή με αυτή που χορήγησε ο δεύτερος κατηγορούμενος, ήτοι για στομαχική διαταραχή, και του έδωσε οδηγίες να επιστρέψει στην οικία του.

Επιπρόσθετα δε, κατηγορείται ότι παρέλειψε να ενημερώσει την εφημερεύουσα ειδικευμένη ιατρό ώστε να προβεί, ως πιο έμπειρη και ειδικός σε εξέταση του.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Στ. Κιουρτζής και Γιάννης Ρωμαίος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου