Τοπικές Ειδήσεις

Βάιος Καλοπήτας: Θα μπεί τάξη στην Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη (στην αταξία) και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν, επιχειρεί να βάλει ο αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού κ. Βάιος Καλοπήτας, με μια σειρά από παρεμβάσεις μέσα στο μνημείο. Σε δηλώσεις που έκανε χτες στους δημοσιογράφους, μίλησε ακόμη για τις εξελίξεις με τη Νέα Αγορά, τα Λουτρά της Μεσαιωνικής Πόλης, τη Ροδιακή Έπαυλη, τα παλαιά Σφαγεία αλλά και για τις προσπάθειες της νέας δημοτικής αρχής να μην χαθούν οι χρηματοδοτήσεις για κανένα από τα δρομολογημένα έργα της πόλης.
Αναλυτικότερα, τόνισε τα εξής:
«Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις κάρτες εισόδου των μόνιμων κατοίκων της Μεσαιωνικής Πόλης. Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την θερινή περίοδο, εκσυγχρονίζουμε με τους υπηρεσιακούς μας, το Σύστημα Ελέγχου για τις Πύλες Εισόδου και αναβαθμίζουμε τις κάρτες αποκλειστικά για τους μόνιμους κατοίκους του μνημείου. Ουσιαστικά, έχουμε ολοκληρώσει περί του 60% της αναβάθμισης των καρτών για τα οχήματα που θα έχουν ένα νέο σύστημα (τσιπάκι πάνω στο όχημα). Αυτό γίνεται επειδή το προηγούμενο σύστημα είχε προβλήματα. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες ατόμων, το καθεστώς παραμένει το ίδιο. Δηλαδή, τα 325 οχήματα θα διαθέτουν το νέο σύστημα ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα λειτουργεί ως είχε ώστε να αξιολογηθούν αναλόγως. Τα οχήματα συγγενών α’ βαθμού των μόνιμων κατοίκων, οχήματα ατόμων που συνδράμουν υπερήλικες, άτομα με αναπηρία ή ασθενείς θα λάβουν το νέο σύστημα ενώ για τις λοιπές κατηγορίες (τουριστικά καταλύματα, οχήματα έκτακτης ανάγκης, ΑΜΕΑ, υπηρεσιακά οχήματα του Δήμου Ρόδου, της ΠΝΑι, της αρχαιολογίας, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ κ.ο.κ. θα υπόκεινται στο παλιό σύστημα με τις πινακίδες. Εμείς έχουμε σκοπό να βάλουμε τάξη σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ώστε να το χαίρονται τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες μας. Στόχος μας, είναι εντός του Φεβρουαρίου να λειτουργήσει το νέο σύστημα (ταυτόχρονα με το παλιό) και μάλιστα ομαλά…» -τόνισε.
Σε ερώτηση σχετικά με τις καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων, ο αντιδήμαρχος απάντησε: «Έχουμε ήδη συναντήσει τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Μ. Πόλης και βρισκόμαστε σε συνεννόηση για να μπορέσουν να τοποθετήσουν τα τραπεζοκαθίσματα, τα σταντ κ.λπ. που έχουν. Εμείς θέλουμε να υπάρχει τάξη και τήρηση των κανόνων από όλους. Η εποχή του Covid έχει παρέλθει, οπότε πρέπει να ακολουθήσουμε το ισχύον πλαίσιο. Παράλληλα, πολύ σημαντικά είναι τα έργα αυτεπιστασίας που γίνονται στην Μ. Πόλη (για πλακοστρώσεις και χαλικοστρώσεις εντός μνημείου) με τα υπάρχοντα υλικά κ.λπ. για να μπορέσει η εικόνα να είναι σωστή και λειτουργική».
ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
Ο κ. Καλοπήτας, ρωτήθηκε σχετικά με τα μεγάλα έργα που διαχειρίζεται και εκτελεί η υπηρεσία του όπως η Νέα Αγορά, τα Λουτρά και η Ροδιακή Έπαυλη.
«Για τη Νέα Αγορά, βρισκόμαστε στη διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών και στο κάλεσμα του αναδόχου για την υπογραφή της σύμβασης. Συνεπώς, αυτό προχωράει και σε λίγες μέρες θα έχουμε νεότερα. Η εγκατάσταση του εργολάβου προσδιορίζεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο (μετά την σεζόν).
Η Ροδιακή Έπαυλη, είναι ένα έργο που προσπαθούμε να προχωρήσουμε καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ανάδοχο. Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση –και αν δεν μπορεί να συνεχίσει να πάμε σε άλλες διαδικασίες. Από την στιγμή που αναλάβαμε, το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να απευθυνθούμε σε όλες τις πηγές χρηματοδότησης για να διασφαλίσουμε την συνέχιση των έργων. Πέρα από αυτό, είναι ο κήπος της (περιβάλλον χώρος) όπου γίνονται παρεμβάσεις για να αναδειχθεί και να αναβαθμιστεί ο προαύλιος χώρος. Το θέμα δεν είναι μόνο να υλοποιηθεί αλλά να μπορέσει αυτό το στολίδι να είναι προσβάσιμο στο κοινό και να συντηρείται διαχρονικά.
Την Τετάρτη, πραγματοποιήσαμε αυτοψία στον χώρο όπου έχουν γίνει εργασίες πρασίνου για να είναι προσβάσιμες στο κοινό ενώ στο κτήριο, είδαμε ότι έχουν γίνει εργασίες μόνον εξωτερικά. Σκοπός μας είναι να εντείνουμε τις διαδικασίες για να προχωρήσει το έργο.
Επιπλέον, μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται τα παλαιά σφαγεία τα οποία έχει αναλάβει μια επιτροπή για να εξετάσει όλες τις πιθανές προτάσεις και ιδέες για την αξιοποίησή τους. Παράλληλα, αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης για το έργο αυτό που εμπίπτει στον γενικότερο σχεδιασμό της περιοχής του παραλιακού μετώπου –πώς θα διαμορφωθεί στην τελική του μορφή με τα έργα που εκτελούνται εκεί.
Ακόμη ένα έργο που εξετάζουμε και θέλουμε να ξεκινήσει είναι τα Λουτρά της Μ. Πόλης με στόχο την ανάδειξη αναδόχου. Η μελέτη αφορά στην λειτουργία τους σαν ‘λουτρά’ και να είναι επισκέψιμο».
Ερωτηθείς σχετικά με το ‘Ήχος και Φως’ απάντησε πως γίνονται προσπάθειες για να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες –αν και δεν είναι στις προτεραιότητες αφού προέχει η έναρξη της τουριστικής σεζόν.
«Όπως είναι γνωστό, διανύουμε μια περίοδο… οικονομικής λιτότητας στον Δήμο Ρόδου. Γι’ αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τις χρηματοδοτήσεις για όλα τα έργα χωρίς προβλήματα. Είμαστε σε καλό δρόμο και η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, έχει μπει σε μια τάξη. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ανά Δημοτική Ενότητα στο νησί) από το ΤΕΕ» -κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου