ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Κάθε δύο εβδομάδες ένα δρομολόγιο προς τη Ρόδο.” -«Γραφεία ταξιδιών» έχουν ανοίξει οι δουλέμποροι για τα δρομολόγια στο Αιγαίο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Δια­φη­μί­ζουν τις «υπη­ρε­σίες» τους με τον αντί­στοιχο τιμο­κα­τά­λογο και υπό­σχο­νται ασφαλές πέρασμα στα νησιά του Αιγαίου.

Φωτογραφικά-ντοκουμέντα που δημο­σιεύει το iEidiseis απο­κα­λύ­πτουν ότι τα δου­λε­μπο­ρικά δίκτυα δεν διστά­ζουν να «προ­ω­θή­σουν» μετα­νά­στες στη χώρα μας ακόμα και όταν οι και­ρι­κές συν­θή­κες στο Αιγαίο εκτο­ξεύ­ουν την επι­κιν­δυ­νό­τητα των δρο­μο­λο­γίων τους.

Τα δύο πολύ­νε­κρα ναυάγια, μέσα σε διά­στημα λίγων ημερών σε Λέρο και Λέσβο, απέ­δει­ξαν ότι τα κυκλώ­ματα φτάνουν στο σημείο να πουν ψέματα στους μετα­νά­στες σε σχέση με τον καιρό, να υπερ­φορ­τώ­σουν τις λέμβους και να τις ρίξουν στη θάλασσα , με χει­ρι­στές δια­κι­νη­τές χωρίς εμπει­ρία πλο­ή­γη­σης, που παρά ταύτα ανα­λαμ­βά­νει την απο­στολή για λίγα ευρώ.

Σε φωτογραφία-ντοκουμέντο φαί­νε­ται το «εργα­στή­ριο» ενός εκ των κυκλω­μά­των, όπου βρί­σκο­νται «παρα­ταγ­μέ­νες» οι μηχανές των φου­σκω­τών τους. Η εικόνα αναρ­τή­θηκε στην εφαρ­μογή Tik Tok και συνο­δεύ­ε­ται από το κείμενο: «Κάθε δύο εβδο­μά­δες ένα δρο­μο­λό­γιο προς τη Ρόδο. Αριθμός τηλε­φώ­νου στο WhatsApp 0030698….».

Η ανάρ­τηση είχε στόχο να «δια­φη­μι­στεί» το δρο­μο­λό­γιο από τα τουρ­κικά παράλια στη Ρόδο και να βρεθούν «πελάτες». Όπως προ­έ­κυψε από το ρεπορ­τάζ του iEidiseis, το κινητό τηλέ­φωνο που δημο­σιεύ­ε­ται στην ανάρ­τηση έχει δηλωθεί από άτομο που ζει στην περιοχή της Κυψέλης.

Σε άλλη φωτο­γρα­φία που αναρ­τή­θηκε στα social media απει­κο­νί­ζο­νται στοι­βαγ­μέ­νοι μετα­νά­στες πάνω σε λέμβο, χωρίς οι περισ­σό­τε­ροι να φορούν σωσίβιο. Δεν είναι όμως μόνο τα δρο­μο­λό­για που γίνο­νται διά θαλάσ­σης, καθώς τα δου­λε­μπο­ρικά δίκτυα «πιέζουν» και στα χερσαία σύνορα. Ενδει­κτική είναι η φωτο­γρα­φία που δείχνει μετα­νά­στες να περ­πα­τούν, φορ­τω­μέ­νοι με τις απο­σκευές τους, μέσα στο χιο­νι­σμένο δάσος, όπως και η εικόνα με τους μετα­νά­στες να περ­πα­τούν υπό καταρ­ρα­κτώδη βροχή φορώ­ντας αδιά­βροχα.

Το υλικό που ανε­βαί­νει στα social media προ­έρ­χε­ται είτε από τους ίδιους τους δια­κι­νη­τές είτε από τους μετα­νά­στες. Στην πρώτη περί­πτωση παρα­λεί­πο­νται οι εικόνες που απο­τυ­πώ­νουν τις κακου­χίες και τους κιν­δύ­νους των δρο­μο­λο­γίων. Εμφα­νί­ζε­ται μία εικόνα ότι όλα είναι ελεγ­χό­μενα και ότι το ταξίδι είναι «ανέφελο».

Σε αρκετές περι­πτώ­σεις φτιά­χνουν βίντεο που τα «ντύνουν» με μουσική για να γίνουν περισ­σό­τερο ελκυ­στικά, ενώ κάποια εξ αυτών συγκε­ντρώ­νουν χιλιά­δες likes.

Μόλις κάποιος ενδια­φερ­θεί για τις… υπη­ρε­σίες τους, τότε τα κυκλώ­ματα προ­τεί­νουν η επι­κοι­νω­νία να συνε­χι­στεί μέσω Telegram ή Whats’ Up, δηλαδή εφαρ­μο­γές που παρέ­χουν κρυ­πτο­γρά­φηση. Οι τιμές κατ’ άτομο ξεκι­νούν από τα 2.400 ευρώ και φτάνουν τα 4.000 ευρώ.

Δια­κι­νη­τής γράφει στο Facebook: «Να είστε όλοι καλά… Έχουμε δρο­μο­λό­γιο από Τουρκία για Ελλάδα. Τιμή 3.000 ευρώ το άτομο. Μόνο τρεις ώρες περ­πά­τημα. Μόνο για όσους ενδια­φέ­ρο­νται σοβαρά»

Εκα­το­ντά­δες είναι αυτοί που μπαί­νουν στα προφίλ των δια­κι­νη­τών και ζητούν πλη­ρο­φο­ρίες για το πώς μπορεί κάποιος να ταξι­δέ­ψει από την Τουρκία στην Ελλάδα ή να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει άλλα δρο­μο­λό­για.

Σημειώ­νε­ται ότι τα κυκλώ­ματα συνη­θί­ζουν να αλλά­ζουν προφίλ στα social media ανά τακτά χρονικά δια­στή­ματα για να μην παρα­κο­λου­θού­νται από τις Αρχές. Συνήθως αλλά­ζουν τα ονόματα των προφίλ και οι δια­χει­ρι­στές παρα­μέ­νουν οι ίδιοι.

Οι δου­λέ­μπο­ροι του Μπό­ντρουμ

Στο μικρο­σκό­πιο των ελλη­νι­κών Αρχών βρί­σκο­νται τα κυκλώ­ματα δια­κί­νη­σης μετα­να­στών με έδρα το Μπό­ντρουμ της Τουρ­κίας, τα οποία φαί­νε­ται ότι παρά το βαρύ χειμώνα και τις ακραίες και­ρι­κές συν­θή­κες συνε­χί­ζουν να προ­ω­θούν ανθρώ­πους στα ελλη­νικά νησιά.

Οι δου­λέ­μπο­ροι βάζουν στο στό­χα­στρό τους νησιά όπως η Λέρος, η Κως και η Λέσβος. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μέσα σε λίγες ημέρες είχαμε δύο ναυάγια με νεκρούς σε Λέρο και Λέσβο.

Στα ακρι­τικά νησιά του Αιγαίου βρί­σκο­νται κλι­μά­κια της ΕΥΠ και ειδικών υπη­ρε­σιών του Λιμε­νι­κού που επι­χει­ρούν να αντλή­σουν στοι­χεία από ραντάρ που «σαρώ­νουν» τα θαλάσ­σια ελλη­νο­τουρ­κικά σύνορα αλλά και από κατα­θέ­σεις δια­σω­θέ­ντων. Στο ναυάγιο της Λέρου, με τα τέσσερα νεκρά παιδιά και μία πνιγ­μένη γυναίκα, τα στελέχη του Λιμε­νι­κού εντό­πι­σαν ανάμεσα στους δια­σω­θέ­ντες τους δια­κι­νη­τές.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες του iEidiseis, άντρας από το Κονγκό είχε το ρόλο του χει­ρι­στή του σκάφους, ενώ βοηθός του ήταν ένας Αφγανός. «Τα κυκλώ­ματα συνήθως βάζουν δύο δια­κι­νη­τές πάνω στα σκάφη. Είναι ένα μοτίβο που βλέ­πουμε να επα­να­λαμ­βά­νε­ται», ανα­φέ­ρει πηγές του Λιμε­νι­κού.

Κάτι αντί­στοιχο εκτι­μά­ται ότι εφάρ­μο­σαν οι δια­κι­νη­τές και στο σκάφος που ναυά­γησε στη θαλάσ­σια περιοχή «Προ­βο­σκίδα», ανα­το­λικά της Λέσβου, με τρεις νεκρούς και 11 αγνο­ού­με­νους. «Λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο στη Λέρο, ήρθε το ναυάγιο στη Λέσβο. Τα κυκλώ­ματα επι­χει­ρούν με κάθε τρόπο να μην χάσουν κέρδη λόγω της κακο­και­ρίας, θέτο­ντας φυσικά σε κίνδυνο τις ζωές μωρών, παιδιών, μανάδων και όλων όσων επι­βαί­νουν στα καρυ­δό­τσου­φλά τους», προ­σθέ­τει στέ­λε­χος του Λ.Σ.

Στην Κω, πριν από περίπου 20 ημέρες, στήθηκε μυστική επι­χεί­ρηση για το «ξήλωμα» εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης δου­λε­μπό­ρων, που χρη­σι­μο­ποιούσε δύο σκάφη με θηριώδη ιππο­δύ­ναμη για τη «vip» δια­κί­νηση μετα­να­στών. Αφορμή για να ξεκι­νή­σει η έρευνα στάθηκε το γεγονός ότι απο­βι­βά­ζο­νταν στις ακτές του νησιού μετα­νά­στες, χωρίς κανείς να γνω­ρί­ζει τον τρόπο λόγω της ταχύ­τη­τας του μετα­φο­ρι­κού μέσου (που απο­κα­λύ­φθηκε από τις κάμερες και τα ραντάρ σε δεύτερο χρόνο).

Τα σκάφη έφεραν μηχανές τερά­στιας ισχύος και είχαν αξία 150.000 ευρώ. Η έδρα του κυκλώ­μα­τος ήταν το Μπό­ντρουμ, στα τουρ­κικά παράλια. Πλη­ρο­φο­ρίες ανα­φέ­ρουν ότι το ταξίδι από τα παράλια της Τουρ­κίας μέχρι τις ακτές της Κω γινόταν με τα συγκε­κρι­μένα σκάφη μέσα σε διά­στημα 30 λεπτών. Κλι­μά­κιο της Ασφά­λειας από το αρχη­γείο του Λιμε­νι­κού στην Αθήνα, σε συνερ­γα­σία με τις τοπικές λιμε­νι­κές Αρχές, «λόκαραν» τα σκάφη και άρχισαν να τα παρα­κο­λου­θούν.

Το βράδυ της 3ης Φεβρουα­ρίου επι­χεί­ρη­σαν να κάνουν ακόμα δύο δρο­μο­λό­για. Δεν υπο­λό­γι­σαν, ωστόσο, ότι βρί­σκο­νται στο στό­χα­στρο των ελλη­νι­κών Αρχών. Τα ταχύ­πλοα ακι­νη­το­ποι­ή­θη­καν και συνε­λή­φθη­σαν τρεις δια­κι­νη­τές. Οι δύο δήλωσαν Τούρκοι και ο ένας Σύρος. Ο ένας εκ των δύο Τούρκων υπο­στή­ριξε ότι είναι κατα­δρο­μέας των τουρ­κι­κών Ενόπλων Δυνά­μεων. Η περί­πτωσή του απα­σχό­λησε, σύμφωνα με ασφα­λείς πηγές ενη­μέ­ρω­σης, και την Εθνική Υπη­ρε­σία Πλη­ρο­φο­ριών, χωρίς να προ­κύ­ψει πάντως από την έρευνα σύνδεσή του με υπη­ρε­σίες ασφα­λείας της γεί­το­νος.

Οι ελλη­νι­κές υπη­ρε­σίες συλ­λο­γής πλη­ρο­φο­ριών προ­σπα­θούν εδώ και καιρό να χαρ­το­γρα­φή­σουν τα κυκλώ­ματα με έδρα την ευρύ­τερη περιοχή του Μπό­ντρουμ, τα οποία παρο­μοιά­ζο­νται με «λερναία Ύδρα». Αυτός είναι ο λόγος που το «ξήλωμα» του κυκλώ­μα­τος με τα ταχύ­πλοα δεν εφη­συ­χά­σει το Λιμε­νικό, που γνω­ρί­ζει καλά ότι τα κυκλώ­ματα έχουν τον τρόπο να ανα­πλη­ρώ­νουν γρήγορα τις «απώ­λειες».

Πηγή ieidiseis.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.