Τοπικές Ειδήσεις

“Μέσω ΣΔΙΤ υλοποίηση κατασκευής νέων κτιριακών εγκαταστάσεων σε Ρόδο και Κω για να στεγάσουν Δικαστήρια και Κτηματολόγιο”

Ουσιαστική η συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με το Μάνο Κόνσολα

Ουσιαστική και παραγωγική ήταν η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, με το Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πάνος Αλεξανδρής.

Κερδίζει έδαφος η πρόταση του Βουλευτή Δωδεκανήσου για τη δημιουργία νέου διοικητικού κέντρου στη Ρόδο, που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης ( Δικαστήρια και Κτηματολόγιο) και της αντίστοιχης κατασκευής νέου κτιρίου στην Κω.

Ο κ. Κόνσολας παρουσίασε στον κ. Τσιάρα, την πρόταση για την ένταξη των δύο αυτών μεγάλων έργων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Η έγκριση αυτών των έργων, γίνεται από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, ενώ προβλέπονται συγκεκριμένες διευκολύνσεις για την απρόσκοπτη και ταχεία έκδοση αδειών.

Το πλεονέκτημα για την υλοποίηση των δύο αυτών έργων, μέσω ΣΔΙΤ, είναι ότι δεν απαιτείται άμεση εκταμίευση δημόσιων πόρων για την αποπληρωμή του έργου . Η αποπληρωμή γίνεται σταδιακά σε βάθος χρόνου ενώ προβλέπεται η πληρωμή μόνο μετά την παράδοση του έργου σε λειτουργία, γεγονός που συνεπάγεται ισχυρό κίνητρο τήρησης του χρονοδιαγράμματος.

Προϋπόθεση για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα είναι η εξεύρεση δημόσιου ακινήτου στη Ρόδο και στην Κω.

Συμφωνήθηκε , μετά από πρόταση του κ. Κόνσολα, να οργανωθεί άμεσα, το επόμενο διάστημα μια τηλεδιάσκεψη υπό την Προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι Δήμαρχοι Ρόδου και Κω, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων και εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να συζητηθεί η εξεύρεση των κατάλληλων ακινήτων που αποτελεί προϋπόθεση για να κατατεθεί πρόταση ένταξης των δύο αυτών μεγάλων έργων στα ΣΔΙΤ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, είναι πρόθυμος να επισκεφθεί άμεσα τη Ρόδο και την Κω, εφόσον υπάρξει πρόοδος και συμφωνία στην ανάγκη υλοποίησης των δύο αυτών έργων μέσω ΣΔΙΤ.

Παράλληλα ο κ. Κόνσολας έθεσε τα προβλήματα που υπάρχουν στα κτηματολογικά γραφεία Ρόδου και Κω.

Για το κτηματολόγιο Κω-Λέρου, ζήτησε την τοποθέτηση δύο μηχανικών για να ενισχυθεί η υπηρεσία, ενώ για το Κτηματολόγιο Ρόδου, ζήτησε να βρεθεί λύση προσωρινής μεταστέγασης, γιατί θα πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει άμεσα.

Ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε, στον κ. Κόνσολα, ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για την συνολική ανακατασκευή του κτιρίου, που σήμερα στεγάζει τα δικαστήρια της Ρόδου.

Τα ζητήματα αυτά θα εξετάσει και ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Δικαιοσύνης κ. Πάνος Αλεξανδρής, κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο.

Σε δήλωση του, ο Μάνος Κόνσολας τονίζει:

« Όταν μιλάμε για διαχρονικά και αξεπέραστα προβλήματα , όπως το κτιριακό πρόβλημα των Δικαστηρίων και του Κτηματολογίου σε Ρόδο και Κω, πρέπει να αναζητούμε μόνιμες και βιώσιμες λύσεις.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν εξαγγέλω τίποτα, κατέθεσα όμως μια πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για τη δημιουργία δύο νέων και

σύγχρονων κτιριακών υποδομών σε Ρόδο και Κω, που θα στεγάσουν το σύνολο των υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι οποίες μπορούν να κατασκευαστούν και να χρηματοδοτηθούν μέσω ΣΔΙΤ.

Την πρόταση αυτή, είναι στο χέρι μας να την κάνουμε πράξη, αρκεί να δουλέψουμε με σοβαρότητα και συλλογικότητα. Προϋπόθεση είναι να βρεθούν τα ακίνητα στα οποία θα ανεγερθούν τα δύο αυτά σύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα. Στη συνέχεια το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα υποβάλλει την πρόταση και τις μελέτες για την ένταξη χρηματοδότησης στα ΣΔΙΤ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου