Ειδήσεις

Θ. Φωτίου: Τα άμεσα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση

Πρώτος στόχος είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με ένα πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης για προστατευτούν τα θύματα της κρίσης, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου κατά την προγραμματική της ομιλία.

Όπως είπε η κ. Φωτίου, άμεσα ξεκινάει η καταγραφή των απόρων ενώ θα αντιμετωπιστούν και ανάγκες στέγασης σε διαμερίσματα για άπορες οικογένειες. Θα υπάρξει ειδική κάρτα μετακίνησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε μακροχρόνια άνεργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα μέτρα που συμπληρώνουν τις παρεμβάσεις αυτές είναι η αποκατάσταση του δώρου των Χριστουγέννων, η 13η σύνταξη για όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ανασφάλιστους ανέργους, η κατάργηση της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, η επιδότηση της θέρμανσης.

Στην κατεύθυνση αυτή και με το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων θα ξεκινήσει καταγραφή των αναγκών και των επωφελούμενων.

Η αποτύπωση θα πρέπει να είναι ταχύτατη, να γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Στόχος μας είναι η δημιουργηθεί μια ομπρέλα δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», είπε η κ. .

Ταυτόχρονα, θα προχωρήσει η οικοδόμηση ενός συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, με μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ένα «νέο ΕΣΥ στο χώρο της πρόνοιας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εξάλλου, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας θα γίνει Οργανισμός Κοινωνικής Κατοικίας και θα αξιοποιηθούν άδεια διαμερίσματα και σχολάζουσα δημόσια περιουσία.

Θα υπάρξουν μέτρα για την παιδική φτώχεια, που «αγγίζει το ντροπιαστικό ποσοστό του 36%» και γι΄ αυτό η κα Φωτίου κάλεσε τους διευθυντές των σχολείων, τους συλλόγους διδασκόντων, τους γονείς να συμπράξουν για να καταγραφούν αυτές οι περιπτώσεις γιατί δεν μπορούμε να δεχόμαστε να λιποθυμούν παιδιά από υποσιτισμό.
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα άτομα με αναπηρία με εξειδικευμένα μέτρα.

Αμεσα θα προχωρήσει έκδοση κάρτας αναπηρίας εν είδει ταυτότητας η οποία θα χρησιμοποιείται για τη νόμιμη απαίτηση των δικαιωμάτων ενός εκάστου.

Η καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων των Αμεα θα είναι σε σταθερά καθορισμένη μηνιαία ημερομηνία για όλη την Ελλάδα. Θα υπάρξει εργασιακή ασφάλεια και σταθερότητα για όλους τους εργαζόμενους στις προνοιακές δομές. Θα αξιοποιηθούν σχολάζουσες περιουσίες για στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμεΑ, είπε.

Όπως είπε η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα σχέδιο που θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια δυνατότητα εργασίας και θα επανεντάξει τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης ενεργά στην κοινωνία.

in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου