Ειδήσεις

Διαχείριση φυσικών καταστροφών: Εθνικός Διοικητής και 13 Περιφερειακοί Συντονιστές

Το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΤΠ) , το οποίο ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας της, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Για αναβάθμιση του ρόλο που θα διαδραματίζουν στο εξής οι Περιφέρειες στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη διαχείριση κρίσεων έκανε λόγο ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας πως ο αναβαθμισμένος ρόλος που θα διαδραματίζει τόσο ο θεσμός της πολιτικής προστασίας όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση θα επιτευχθεί μέσω μιας νέας κάθετης δομής βασισμένης σε 4 επιμέρους άξονες, την πρόληψη, την ετοιμότητα, την δράση και την αποκατάσταση. Πρότυπο αυτής της δομής είναι τα αντίστοιχα προηγμένων χωρών, όπως είναι η «Fema» στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειάρχες θα ορίσουν σε κάθε Περιφέρεια έναν περιφερειακό συντονιστή, ο οποίος θα είναι αποκλειστικά ο υπεύθυνος για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και θα προΐσταται όλων των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται (δασαρχεία, πυροσβεστική, αστυνομία κ.ά). Παράλληλα, δήλωσε ότι σε κάθε Περιφέρεια πρόκειται να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Επιχειρήσεων το οποίο θα διαθέτει τα πλέον σύγχρονα μέσα επικοινωνίας κ.ά. Το Κέντρο αυτό, όπως και οι υπηρεσίες των Περιφερειών που θα είναι αρμόδιες για την Πολιτική Προστασία, θα στεγάζονται σε ξεχωριστά κατάλληλα κτίρια, τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό των οποίων θα χρηματοδοτήσει εξ΄ολοκλήρου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, σε κεντρικό – εθνικό επίπεδο, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας θα λειτουργεί και θα συνεδριάζει σε μόνιμη βάση και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα, στο οποίο προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και φορέων. Επικεφαλής όλων θα είναι ο εθνικός διοικητής.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, θα μπορεί πλέον μια περιοχή να κηρυχθεί σε «ειδική κινητοποίηση επαπειλούμενου κινδύνου» ενόψει δυσμενών καιρικών φαινόμενων κ.ά, ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για την αποτροπή καταστροφών. Στην περίπτωση αυτή θα τίθενται σε ισχύ όσα προβλέπονται και όταν κηρύσσεται μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, συγκροτείται Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος καθώς και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ή της Ένωσης Περιφερειών ανάλογα την περίσταση.

Η Επιτροπή αυτή, αν αξιολογεί ένα έργο ότι είναι έκτακτη ανάγκη ή ειδικής κινητοποίησης και κριθεί ως κατεπείγον και άμεσα υλοποιήσιμο, τότε θα αδειοδοτείται από τη ΓΓΠΠ εντός 90 ημερών κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας. Τα έργα αυτά θ’ αφορούν αποκλειστικά, αντιπλημμυρικά, συντήρηση δασικών δρόμων, καθαρισμούς και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Διαβεβαίωσε παρείχε προς τους περιφερειάρχες ο κ. Χαρδαλιάς ότι έχει προβλεφθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Περιφερειών σε μέσα προκειμένου να δύνανται να ανταποκριθούν στο νέο, αναβαθμισμένο αυτό ρόλο τους, ενώ επεσήμανε πως παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης έως και 4 μήνες κάθε χρόνο προσωπικού για τον χειρισμό μηχανημάτων κ.α. Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι η ΕΝΠΕ θα καταθέσει εντός των επόμενων ημερών γραπτώς τις προτάσεις της και κάλεσε τον κ. Χαρδαλιά να τις λάβει υπόψη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

πηγή liberal.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου