ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εισαγγελική έφεση στην απόφαση καταδίκης Ροδίτη για απόπειρα μεταφοράς 50 κιλών ηρωίνης

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Ηρωίνη Τουρκία

Στην άσκη­ση εφέ­σε­ως για την επα­νε­ξέ­τα­ση υπό­θε­σης με κα­τη­γο­ρού­με­νο έναν 31χρονο Ρο­δί­τη κρε­ο­πώ­λη, που δια­μέ­νει στο δη­μο­τι­κό δια­μέ­ρι­σμα Πε­τα­λού­δων, ο οποί­ος συ­νε­λή­φθη στο Αϊ­βα­λί της Τουρ­κί­ας, από υπαλ­λή­λους του τε­λω­νεί­ου του Ιψάλα, την 4η Αυ­γού­στου 2016, για από­πει­ρα με­τα­φο­ράς και για κα­το­χή πο­σό­τη­τας 49 κιλών και 428 γραμ­μα­ρί­ων ηρω­ί­νης, σε 96 συ­σκευα­σί­ες, πε­ρι­τυ­λιγ­μέ­νες με χαρτί καρ­μπόν, προ­χώ­ρη­σε Ει­σαγ­γε­λέ­ας της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης.

Στον Ρο­δί­τη, όπως έγρα­ψε η «δη­μο­κρα­τι­κή», επι­βλή­θη­κε ποινή κά­θειρ­ξης 10 ετών από το Τρι­με­λές Κα­κουρ­γιο­δι­κείο του Μπουρ­χά­νιε Τουρ­κί­ας και σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες ο Ει­σαγ­γε­λέ­ας άσκη­σε έφεση διότι θε­ώ­ρη­σε την ποινή μικρή.

Η τε­ρά­στια πο­σό­τη­τα ηρω­ί­νης βρέ­θη­κε σε ένα αυ­το­κί­νη­το τύπου SUV μάρ­κας Volkswagen ο αριθ­μός κυ­κλο­φο­ρί­ας του οποί­ου είναι κα­τα­χω­ρη­μέ­νος, στο όνομα του 31χρο­νου.

Ο Ρο­δί­της κα­τη­γο­ρού­με­νος, δια­τεί­νε­ται ότι δεν εγνώ­ρι­ζε ότι θα με­τέ­φε­ρε ηρω­ί­νη, ότι δεν είχε καμία σχέση με την πο­σό­τη­τα των ναρ­κω­τι­κών, που βρέ­θη­κε μετά από ακτι­νο­σκο­πι­κό έλεγ­χο και έλεγ­χο σκύ­λου ανι­χνευ­τή ναρ­κω­τι­κών σε ει­δι­κές κρύ­πτες στο αυ­το­κί­νη­τό του και ούτε είχε δει τα ναρ­κω­τι­κά και τέλος ότι είχε πραγ­μα­το­ποι­ή­σει το ίδιο δρο­μο­λό­γιο για λο­γα­ρια­σμό της ίδιας σπεί­ρας ακόμη μια φορά τρεις μήνες πριν την σύλ­λη­ψή του.

Ο κα­τη­γο­ρού­με­νος δια­τεί­νε­ται ότι η προ­α­να­κρι­τι­κή του κα­τά­θε­ση ελή­φθη υπό πίεση και χωρίς τις νό­μι­μες δια­τυ­πώ­σεις, δια­ψεύ­δο­ντας τα όσα είχε πα­ρα­δε­χθεί και το­νί­ζο­ντας ότι κά­ποιο άτομο ονό­μα­τι «Λά­μπρος» του είχε πα­ρα­χω­ρή­σει το αυ­το­κί­νη­το προ­κει­μέ­νου να με­τα­βεί στην Τουρ­κία και να πα­ρα­λά­βει 15.000 ευρώ τα οποία δεν μπο­ρού­σαν να του στεί­λουν λόγω των πε­ριο­ρι­σμών των capital controls.

Yπο­στη­ρί­ζει ότι άγνω­στοι, πι­θα­νό­τα­τα με δεύ­τε­ρο κλει­δί αφαί­ρε­σαν το αυ­το­κί­νη­το έξω από το ξε­νο­δο­χείο, όπου το είχε αφή­σει και το­πο­θέ­τη­σαν σ’ αυτό εν αγνοία του τα ναρ­κω­τι­κά.

Ο 31χρο­νος, είχε υπο­στη­ρί­ξει προ­α­να­κρι­τι­κά, ότι γνώ­ρι­σε στη Ρόδο, σε νυ­χτε­ρι­νό κέ­ντρο του νη­σιού, έναν Αλ­βα­νό, ονό­μα­τι Λά­μπρο, αγνώ­στων λοι­πών στοι­χεί­ων, τον οποίο πα­ρου­σιά­ζει ως μέλος συμ­μο­ρί­ας, που δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στην Αθήνα.

Το συ­γκε­κρι­μέ­νο άτομο, όπως φέ­ρε­ται να είχε κα­τα­θέ­σει αρ­χι­κώς, τον ρώ­τη­σε αν θέλει να κερ­δί­σει χρή­μα­τα και εκεί­νος δέ­χτη­κε λόγω της κακής οι­κο­νο­μι­κής του κα­τά­στα­σης (υπο­στη­ρί­ζει ότι τα έσοδα του ήταν 800 ευρώ τον μήνα και ότι δια­μέ­νει στην οι­κο­γε­νεια­κή του στέγη).

Ισχυ­ρί­στη­κε αρ­χι­κά ότι συ­νά­ντη­σε τον Αλ­βα­νό στην Αθήνα ο οποί­ος του υπο­σχέ­θη­κε ότι θα του έδινε αμοι­βή ύψους 5.000 ευρώ και θα του κα­τέ­βαλ­λε το ποσό των 1.700 ευρώ για τα έξοδα του τα­ξι­διού.

Ο ίδιος Αλ­βα­νός του διέ­θε­σε και δύο κάρ­τες κι­νη­τού τη­λε­φώ­νου για να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει στις επι­κοι­νω­νί­ες τους και ένα κι­νη­τό τη­λέ­φω­νο.

Σύμ­φω­να με τα όσα υπο­στή­ρι­ξε ο 31χρο­νος, με­τέ­βη οδι­κώς στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη δύο μέρες πριν την σύλ­λη­ψή του και άφησε το αυ­το­κί­νη­το ιδιο­κτη­σί­ας του, έξω από ξε­νο­δο­χείο. Το αυ­το­κί­νη­το ανέ­λα­βε το κύ­κλω­μα και συ­γκε­κρι­μέ­να άτομα τα οποία δεν γνω­ρί­ζει, που είχαν δεύ­τε­ρο κλει­δί και αφού το­πο­θέ­τη­σαν προ­φα­νώς σε ει­δι­κές κρύ­πτες τα ναρ­κω­τι­κά το άφη­σαν έξω από το ξε­νο­δο­χείο για να το πα­ρα­λά­βει.

Όταν έφτα­σε στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη κά­νο­ντας χρήση της μιας κάρ­τας sim που του είχε δώσει ο Αλ­βα­νός του έστει­λε μή­νυ­μα για να τον ενη­με­ρώ­σει ότι έφτα­σε κι ότι είναι στο ξε­νο­δο­χείο και μετά πέ­τα­ξε την κάρτα, όπως του είχε ζη­τη­θεί.

Ακο­λού­θως πήρε το αυ­το­κί­νη­το και με την βο­ή­θεια και χρήση συ­στή­μα­τος GPS τα­ξί­δε­ψε μέσω Αν­κά­ρα και Ισμέρ στο Αϊ­βα­λί. Στην συ­νέ­χεια σκό­πευε να τα­ξι­δέ­ψει στην Μυ­τι­λή­νη και από εκεί στην Αθήνα για να πα­ρα­δώ­σει το αυ­το­κί­νη­το στον Αλ­βα­νό.

Ο 31χρο­νος, που το­νί­ζει σε όλους τους τό­νους ότι είχε ανά­γκη τα χρή­μα­τα και χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε, επε­σή­μα­νε ότι όταν έφτα­σε στο Αϊ­βα­λί έκανε χρήση και της δεύ­τε­ρης κάρ­τας sim που του είχε δώσει ο Αλ­βα­νός και του απέ­στει­λε μή­νυ­μα για να τον ενη­με­ρώ­σει ότι βρι­σκό­ταν στο λι­μά­νι. Ακο­λού­θως, όπως είπε, πέ­τα­ξε και την δεύ­τε­ρη κάρτα.

Θυ­μί­ζου­με ακόμη ότι τα ναρ­κω­τι­κά εντο­πί­στη­καν από σκύλο ανι­χνευ­τή σε τρεις κρύ­πτες δεξιά και αρι­στε­ρά του αυ­το­κι­νή­του κάτω από την κα­μπί­να επι­βα­τών στον πυθ­μέ­να του οχή­μα­τος.

Τα ναρ­κω­τι­κά είχαν τυ­λι­χθεί, όπως προ­α­να­φέρ­θη­κε, σε φύλλα καρ­μπόν καθώς, όπως ανα­φέ­ρουν οι αρχές της Τουρ­κί­ας, δεν θα εντο­πί­ζο­ντο από ακτι­νο­σκο­πι­κό έλεγ­χο του οχή­μα­τος. Η αξία της ηρω­ί­νης που κα­τα­σχέ­θη­κε ανέρ­χε­ται σε 2.966.000 λίρες Τουρ­κί­ας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.