Μία εξαιρετικά δυναμική παρουσία αναμένεται να έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου 2018.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον κλάδο των τροφίμων και ποτών και τους παραγωγούς της χώρας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει με ένα περίπτερο 240 τ.μ. (το μεγαλύτερο περίπτερο εκθέτη) έχοντας μαζί της συνολικά 50 παραγωγούς από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες που μεταποιούν ή τυποποιούν τοπικά αγροτικά προϊόντα (τρόφιμα & ποτά) χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες.
Τα τοπικά προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου θα έχουν την τιμητική τους και θα χαρίζουν στους επισκέπτες της έκθεσης ένα πραγματικό γευστικό ταξίδι στο Νότιο Αιγαίο. Οι ιδιώτες θα μπορούν να βρουν σπάνια, εξειδικευμένα προϊόντα μοναδικής ποιότητας και να κάνουν τις αγορές τους απευθείας από τους εκθέτες, ενώ οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήσιμες επαγγελματικές επαφές.
Πέρα από το εντυπωσιακό περίπτερο και τα ξεχωριστά και ποιοτικά τοπικά προϊόντα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και λόγω της θεματικής ημερίδας που θα πραγματοποιήσει στις 27 Ιανουαρίου στο περιθώριο της ΕΞΠΟΤΡΟΦ. Συγκεκριμένα η αν. καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μπέργκαμο και επιστημονική διευθύντρια στην Ανατολική Λομβαρδία, κ. Ρομπέρτα Γκαριμπάλντι, θα μιλήσει για τις διεθνείς τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού. Η κα Ψαρρά Γλυκερία, PhD, επ. συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου και επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Rutgers, θα παρουσιάσει εισήγηση με κεντρικό θέμα την αιγιακή δίαιτα ως πρότυπο διατροφής, ενώ η κα Χάιντι Λαζάνη, επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης του τίτλου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» για το Νότιο Αιγαίο, επιστημονική συνεργάτης και διευθύντρια του γραφείου του περιφερειάρχη, θα παρουσιάσει τις δράσεις του προγράμματος “Taste the Seasons”.
Μετά το πέρας της ημερίδας, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου θα ετοιμάσει και θα παρουσιάσει το αιγιακό brunch.
Έχοντας κατακτήσει τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας το έτος 2019, η περιφερειακή αρχή δίνει πλέον ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των ντόπιων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και της αιγιακής δίαιτας.
Μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ψηφίστηκε ομοφώνως η ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με την επωνυμία «Αγροδιατροφική Σύμπραξη» μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονα Ζαννετίδη. Σκοπός της, η συνένωση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροδιατροφικών προϊόντων, η προβολή και προώθηση αυτών.
Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμοδίου αντιπεριφερειάρχη, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, είναι:
–Να τονώσει τη διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών-παραγωγών αγροτικών προϊόντων και να ενισχύσει τη λειτουργία των μηχανισμών εκείνων που θα διασφαλίσουν το δίκαιο μερίδιο για καθένα από τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα,
–Να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής μας αναφορικά με νέες ευκαιρίες ανάπτυξης , να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για νέες δυναμικές καλλιέργειες και να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης αλλά και κινήτρων δυναμικής διασύνδεσης των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα με τους υπόλοιπους τομείς αιχμής της οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως είναι ο τουρισμός και ο πολιτισμός.
–Να ενισχύσει την αποδυναμωμένη συνεργασία και κατανόηση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας, με κυριότερο παράδειγμα τη δυσκολία διάχυσης της έρευνας από τους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς προς τον παραγωγικό, μεταποιητικό και εμπορικό τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαννετίδη, πιθανότατα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στην “Αγροδιατροφική Σύμπραξη”. Θα υπάρχει εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της εταιρίας. Ο επόμενος στόχος είναι η δημιουργία του καταστατικού της εταιρίας το οποίο θα κατατεθεί προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά και η αναζήτηση χώρου όπου θα στεγαστεί η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ